Onların bir ortak özelliği var

Video yükleniyor...

Trabzonspor ile futbolculuğunun harika anlarına tanıklık ettiğimiz, Kasımpaşa’nın başında teknik direktörlüğü sırasında liderliğinin yanı sıra samimi karakterine hayran olduğumuz Şota Arveladze’nin, istifa açıklamasının ardından dile getirdiği bu sözler, bizlere, bir başka özel adamı hatırlattı. Farklı zamanlarda aynı formayı giymiş iki adam

Futbola farklı bir açıdan bakmanın bir yolu mutlaka vardır. Oyuna bir başka ayna tutmanın…

Futbolda yetenek önemlidir, oyuna zekanızı katabiliyorsanız, Johan Cruyff olursunuz…

Ajax’ta Rinus Michelis’in Total Futbol felsefesinin ilk öğrencilerinden biriydi. Hocasının öğretisini hem oyuncu hem de teknik adam olarak yıllar içerisinde geliştirdi. Kendi zamanından bugüne ve gelecek nesillere bir futbol mantalitesi hediye etmek, pek az futbolcunun bırakabileceği bir mirastır.

Johan Cruyff’u tüm diğer efsane futbolculardan ayıran da işte bu miras olmuştur.

O, oyuna hep zekasından bir parça bıraktı ve bu parçaları sözleri ile ölümsüzleştirdi. Birkaç Cruyff aforizması ile futbolun mutlu adamına bir selam göndermeye ne dersiniz?

“Neden daha zengin diye bir takımı yenemeyeceğinizi düşünesiniz ki? Ben hiç gol atan bir para çantası görmedim”

“Topla buluştuğumda ilk düşündüğüm bir an önce pas vermektir. Çünkü pası geri aldığımda sahada benden daha de-marke kimse olmayacaktır”

“Bir maçta bir futbolcu ortalama 3 dakika topla oynar. O halde o oyuncu kalan 87 dakika boyunca sahada ne yapıyor, işte bu önemlidir. İyi oyuncu ile kötü oyuncunun farkını bu belirler”

“Başarı yoksa kalite anlamsızdır. Kalite yoksa başarı sıkıcıdır”

“Futbol basit bir oyundur. Zor olan onu basit oynayabilmektir”

“Daha iyi anlamanızı isteseydim, daha iyi açıklardım”