Tüm o efsane kalecilerin sırrı nedir?

Video yükleniyor...

Tüm o efsane kalecilerin sırrı nedir? Sıradışı olmak… Futbolu elleriyle oynayan tek adam, refleksleri ve oyun zekası kadar, sahadaki tüm diğer futbolculardan farklı düşünebilme yeteneğine de sahip olmalıdır, çünkü onun forması bile benzemezliğinin simgesidir.

Hollanda’nın güney sahilinde Noordwijk kentinin çok mütevazi takımının altyapısından, kurt hoca Louis Van Gaal’in dikkatini çekmek için, kalıpların dışına çıkacağınızın ışığını gösterebilmelisiniz. Edwin van der Sar gibi… Ajax’ın altın jenerasyonunun kalesini henüz 20 yaşında fethedebilmek, onun ilk başarısı oldu. 9 yıl boyunca Ajax’la kazanmadık kupa bırakmamıştı ve Sir Alex Ferguson’ın adamları kapısında beklemekteydi. Edwin Van der Sar, yolunu İtalya’ya Juventus’a çevirdi ve Torino devinin ilk yabancı kalecisi oldu. 

Henüz İtalya’daki ikinci sezonunda, Parma forması giymekte olan ve sonradan kaleye geçme, Gianluigi Buffon adında kimsenin tanımadığı bir genç adam, bir kaleci için ödenen en yüksek bonservis rekoru karşılığında Juventus’un kapısından içeri adım atınca, Edwin van der Sar da ertelediği İngiltere biletinin tarihini belirlemiş oldu. Van der Sar’ın uçağı önce Londra’ya indi, Fulham tesislerine…

Manchester United’da, jeneriklerin adamı, Peter Schmeichel’ın ayrılması söz konusu olunca, Sir Alex Edwin Van der Sar’a ikinci teklifini yaptı… Hollanda’nın harika eldiveni Old Trafford’daydı…

6 yıl Manchester United’ın kalesinde bekleyen Edwin Van Der Sar, kariyerinin zirvesine de burada ulaştı. 

2008-2009 sezonunda, 1311 dakika kalesinde gol görmeyerek dünya rekorunu ele geçirdi. 2 farklı takımla Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu kazanan az sayıda kaleciden biri oldu. Tüm kariyerinde 25 kez kupa kaldıran Edwin Van der Sar, 2011’de Barcelona ile oynadıkları Şampiyonlar Ligi finalini kaybettikten 3 gün sonra emeklilik kararını açıkladı ve Hollanda’ya döndü.

Edwin Van Der Sar’ı, kariyerinin bu yeni çizgisinde kulübede görmeyi bekleyenler ise yanıldı; dedik ya, sıra dışı bir adam… O Ajax’ın pazarlama direktörlüğünü seçti.

Yeni sıfatıyla toplantılardan görüşmelere koşarken, aktif bir futbolcuyu aratmayacak tempoda antrenmanlarına devam etti. Sık sık Ajax kulübünün tesis kameralarına, sanki hafta sonu maça çıkacakmış gibi sıkı çalışırken yakalandı. Adeta, birine acil kaleci lazım olursa diye kendisini fit tutuyor gibiydi.

Ve birine kaleci lazım oldu… 

Van der Sar'ın kariyerine başladığı Noordwijk Kulübü, büyük bir sakatlık kriziyle karşı karşıyaydı. Hollanda 4. Ligi'nde mücadele eden takımın as kalecisi Mustafa Mare Zine de sakatlanınca yönetim, Van der Saar'ın yardımına başvurdu. Noordwijk’in teklifini geri çevirmeyerek Jodan Boys maçında forma giydi.

Seyirci ortalaması 700’ü biraz geçebilen Noordwijk’in Sportpark Duinwetering stadındaki rekor kalabalığın merakla beklediği maçta Van der Sar, 90 dakika forma giydi, yaptığı kurtarışlarla pek çok takıma acaba dedirtti, kurtardığı penaltıyla antrenmanların ne kadar işe yaradığını kanıtladı.