O sıradışı bir futbolcu!

Video yükleniyor...






Profesyonel ligler için futbolcu denince aklımıza fit bir vücut, orantılı ve dikkatle geliştirilmiş kas yapısı gelir… Ancak şimdi sizlere hikayesini anlatacağımız oyuncu, standart futbolcu görüntüsüne pek uymuyor.
  undefined
1.80 boyunda, 101 kg ağırlığında, 200 kg kuvvetle vurabiliyor, tip olarak ünlü asterix çizgi filmlerinde Hopdedix karakterini andırıyor, hızı yeterin üzerinde ve santrfor… Rakip savunma oyuncusu olsak, bize doğru koşarak geldiğini görsek, canını seven kaçsın diye bağırarak kaçışan Roma askerleri gibi dağılırız.

Adebayo Akinfenwa, namı değer Canavar, saha içerisinde bir tankı andıran fizik yapısına rağmen futbolun gerektirdiği esnekliği de gösterebilmesi sayesinde eşi zor bulunur bir futbolcu… Kariyerine, Watford altyapısında başladı ancak 18 yaşına geldiğinde kendisi ile sözleşme imzalanmayacağı bildirilince takımdan ayrılmak zorunda kaldı.

Menajerinin kayınbiraderini Litvanya’daki bir takımdaki antrenör arkadaşı sayesinde, yani tanıdıklar vasıtasıyla Litvanya’da Atlantas’ta profesyonelliğe adım attı. Ancak bu defa da ırkçı protestolarla karşılaştı. Sokaklarda bile ırkçı tacizlere uğruyordu. Boyun eğmedi, futbolunu oynamaya devam etti, Litvanya Kupası finalinde attığı golden sonra yerel kahraman haline gelmiş, tüm şehir Akinfenwa’nın bedeninin rengini unutmuştu. Yediği içtiğinin hesabını ödetmez olmuşlardı.

İngiliz futbolcu 2003’te ülkesine döndü ve sonraki 11 yılda değişik nedenlerle 13 kez takım değiştirdi. Kariyerinin tamamını alt liglerde geçiren Akinfenwa’nın boyutlarına bakıp golcülüğünden kuşku duyanlara bir bilgi; 393 maçta 132 gol kaydetmiş güçlü bir santrfordan bahsediyoruz.

Akinfenwa’nın İngiltere’de alt liglerde çakılı kalmasının önemli bir nedeni fiziki görünüşü… İngiliz futbolcu, “İstatistikler yalan söylemez, ben iyi bir golcüyüm, ama insanların dış görünüşünüzden kaynaklı önyargılarını değiştiremeyeceğimizi çok küçük yaşta öğrendim. Ben dış görünüşümle barışığım, farklı ve benzersiz olmayı seviyorum” diyor.

FA Kupasında Wimbledon forması ile çocukluğundan bu yana taraftarı olduğu Liverpool’a attığı golle bir anda tüm dünyanın ilgisini çeken ve sosyal medyada en çok konuşulan isimlerden biri haline geldi. Steven Gerrard’ın forması ile çektirdiği fotoğraf ise defalarca kez paylaşıldı.

Akınfenwa’yı hiçbir olumsuzluk yolundan döndüremedi; ne reddedilmek, ne ırkçılık ne de dış görünüş önyargıları… Belki asla Premier Lig forması giyemeyecek ama Adebayo Akinfenwa İngiltere’de Lig 1’e kadar yükselip en sevdiği işi elinden gelenin fazlasını ortaya koyarak yapmaya devam ediyor.
Canavar Akinfenwa sahalarda ve o durdurulamaz…