Beşiktaş'ın Dervişi Süleyman Seba

Video yükleniyor...

Ünlü şair Faruk Nafiz Çamlıbel, Süleyman Seba’nın Kabataş Lisesi'ndeki edebiyat öğretmeniydi.

Seba, efsane Baba Hakkı’nın kaptanlığını yaptığı Beşiktaş takımında futbola başlamıştı. O yıllarda, kulübün başkanı, hem mimar hem de çizgi roman yazarı, Malkoçoğlu’nun yaratıcısı, Abdullah Ziya Bey’di.

Futbolculuğunda birlikte çalıştığı ilk teknik direktörü, Refik Osman Top’tu. Maçka Parkı’nda antrenman yapan İngiliz futbolcuların topunu çalıp Valideçeşme’de Beşiktaşlı gençleri bu yeni oyunla tanıştırmış, o unutulmaz topun hikayesini soyadında ölümsüzleştirmişti, 3 büyüklerin hepsinde forma giymiş ilk futbolcuydu.

Görüldüğü gibi birbirinden kıymetli onlarca ismin çevresinde, Beşiktaş aşkıyla yaşanmış koca bir hayat. Süleyman Seba hakkında okuduğumuz, dinlediğimiz onlarca hikayeye eklenecek onlarca hikaye, bir köşede kağıda dökülmeyi bekliyordu.
Yazar ve TV programcısı Rıdvan Akar, Seba’yı ve onun hayat hikayesini satırlara döktü. Özel röportajlar yaptı, özel insanlarla konuştu, hepsinden de önemlisi Süleyman Seba’yı hikayesinin yazılmasına ikna etmekti. Seba’yı kendi ağzından dinleyerek, Beşiktaş’ın Dervişi, Süleyman Seba’yı kaleme aldı.

Hemen hepimizin dinleyip ya da şanslıysak, yaşayıp da unutamadığımız bir Süleyman Seba hikayesi mutlaka vardır. Mesela, Büyük Başkan’ın sabahları Beşiktaş plazanın hemen yanındaki otomobil tamircisinde çalışanlarla birlikte çay içip sohbet ederek güne başlaması Beşiktaş’ın çarşısında yıllardan beri anlatılır durulur. Seba ile döneminde efsaneleşen Beşiktaş’a futbolcu olarak hizmet etmiş Ali Gültiken de bizlerle daha yeni yaşadıkları bir anısını paylaştı.

Beşiktaş’ın Dervişi Süleyman Seba, harika bir adamın hikayesi. Dev bir karakterin betimlemesi. Aynı zamanda Beşiktaş’ın tarihi ve futbolun kitabı. Uzun lafın kısası; Beşiktaş’ın Dervişi, okumak için sebep arayan her futbolsevere sağlam bir neden sunuyor. Bu büyük adama, Süleyman Seba’ya, saygıyla.