Transfere para saçıldı!

Transfere para saçıldı!
Transfer sezonu yine baş döndürdü. Avrupa ekonomisi yavaş yavaş ekonomik krizden çıkma sinyalleri verirken,
bu gösterge kulüplere de yansıdı. Zira; kulüpler, geçen yıla göre bu sezon transferde daha cesur hamleler attı. Transfere yine milyonlarca Euro harcandı.

Transfer sezonunda yine baş döndürücü bir trafik yaşandı. Daha öncelerde sıkça olduğu gibi Real Madrid, bir kez daha transfere en çok para harcayan ekiplerin başında geldi. Real, sadece Gareth Bale için 100 milyon Euro bonservis bedeli ödedi. Daha önce Cristiano Ronaldo, Kaka, Zinedine Zidane ve Luis Figo'yu rekor rakamlarla kadrosuna katan Mor Menekşeler, bu kez Galli Bale için kesenin ağzını açtı.

Real Madrid, transfere ise toplam 181.5 milyon harcadı. İspanyol devinin transfer bütçesini yukarılara çıkaran diğer isimler Malaga'dan Isco ve Real Sociedad'dan Asier Illarramendi oldu. Ancak Madrid ekibi, Mesut Özil ve Gonzalo Higuain transferlerinden bütçeyi bir nebze olsun dengede tuttu.

TRANSFERDE MONACO FIRTINASI
Real Madrid'in ardından transfere en çok para harcayan takım Monca oldu. 2. ligden kurtulan ve bu sezon yeniden Fransa Ligi'nde mücadele edecek olan Monaco, Rus milyarder Dmitry Rybolovlev'in kulübü satın almasının ardından transfere büyük meblağlar ayırdı. Monaco Prensliği'nin takımı, transfere 166.2 milyon Euro harcadı. Ligin yeni ekibinin transferinde aslan payı Radamel Falcaco, James Rodriguez ve Joao Moutinho'ya gitti.

TOTTENHAM SATTI, ALDI
Bale'i 100 milyon Euro'ya Real Madrid'e satan Tottenham Hotspur, kadrosunu güçlendirmekten geri de kalmadı. Artık İngiltere'de şampiyonluk hesapları yapmak isteyen Londra ekibi, Roberto Soldado, Christian Eriksen, Paulinho, Erik Lamela ve Etienne Capoue için toplam 121.9 milyon Euro ödedi. Tottenham Hotspur, transfere harcadığı yüksek meblağlara karşın, Shakhtar Donetsk'le birlikte, ilk 10'da yer alan ekipler arasında transfer dönemini kârla kapatan 2 ekipten biri oldu. Totteham bu dönemi 5.1 milyon Euro kârla kapadı. Shakhtar Donetsk'in kârı ise 500 bin Euro oldu.

CITY VE PSG DE İLK 5'TE
Transfere 100 milyon Euro'nun üzerinde ödeyen son iki takım ise Manchester City ile Paris Saint-Germain (PSG) oldu. Fransa Ligi sampiyonu, sadece Edinson Cavani için Napoli'ye 64 milyon Euro ödedi. City'nin bu dönemde transfere harcadığı rakam ise 116 milyon Euro oldu. City kadrosunu güçlendirmek amacıyla en çok parayı Fernandinho, Stevan Jovetic ve Alvaro Negredo için ödedi. City'den ayrılanlar için kasaya 11.707 bin Euro girdi. Zarar ise 104.293 bin Euro olarak gerçekleşti.

Avrupa transfer döneminde en çok para harcayan diğer beş takım ise şöyle oldu:
Napoli: 87 milyon Euro
Chelsea: 77.9 milyon Euro
Barcelona: 70 milyon Euro
Dinamo Moskova: 67.9 milyon Euro
Shakhtar Donetsk: 67 milyon Euro

SATIŞLARA KARŞIN REAL MADRİD ZARARDA
Transferden en çok para kazanan takımlar arasında Real Madrid DE yer aldı. İspanyol ekibi Mesut Özil, Gonzalo Higuain, Jose Callejon ve takımdan diğer gönderdikleri için kasasına toplam 114.500 bin Euro koydu. Satılan bu isimlere karşın transfer döneminde Mor Menekşeler'in kasası -67 milyon Euro bakiye verdi.

Oyuncu satışlarından en çok para, Rusya'nın Anzhi Mahaçkala takımının kasasına girdi. Kulübün sahibi Süleyman Kerimov, Dağıstan ekibinin bütçesini kısarken, büyük paralarla takıma kazandırılan oyuncular satıldı. Aralarında Willian,
Aleksandr Kokorin, Igor Denisov, Mbark Boussoufa ve Lassana Diarra gibi oyuncuların da olduğu satışlardan, kasaya toplam 133.850 bin Euro konuldu. Daha uygun transferlere yönelen Anzi, transfere ise 59.400.000 Euro harcadı ve transfer dönemini 74.450 bin Euro kârla kapadı.

EN ÇOK PARAYI İNGİLİZ EKİPLERİ ÖDEDİ
Transfere en çok parayı yine Premier Lig ekipleri harcadı. Ada temsilcileri kadrolarını güçlendirmek için transfere toplam 760 milyon Euro harcadı. İngiltere'yi İtalya ve İspanya takımları takip etti. İtalya ekipleri, takıma katılan oyuncular için 410 milyon Euro öderken, oyuncu transferlerinden ise 412.780 bin Euro kasaya konuldu. Çizme ekipleri transfer dönemini 2 milyon 725 bin Euro kârla kapadı. İngiltere takımlarının transfer geliri ise 274 milyon 292 bin Euro oldu. İngiliz ekipleri transferden 485 milyon 738 bin Euro zarar etti.

İspanyol ekipleri transfere 402 milyon 950 bin Euro harcarken, satışlardan 504 milyon 570 bin Euro kazanıldı. İspanyol takımları transfer dönemini 101 milyon 620 min Euro kârla kapadı.

Ülkemizde ise takımlar transfere 83 milyon 742 bin 35 Euro harcadı. Oyuncu satışlarından 29 milyon 307 bin Euro'nun kazanıldığı ülkemizde zarar, 54 milyon 435 bin Euro oldu.

İsmail Keleş / Ligtv.com.tr