Arda'nın maçında güvenlik zaafı!

Arda'nın maçında güvenlik zaafı!
İspanya'da Atletico Madrid ve Deportivolu taraftarlar arasında 1 kişinin ölümüne 12 kişinin de yaralanmasına neden olan kavga sonrasında ülke futbolundaki güvenlik zaafları tartışılmaya başlandı.
 
İspanyol polisinin, dün oynanan Atletico Madrid-Deportivo maçını güvenlik açısından "düşük riskli" olarak göstermesi, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla haberleşip kavga için randevulaşan taraftar gruplarından haberdar olmaması, ülke basınında sporda şiddete karşı alınan önlemlerin eksikliği olarak ön plana çıkarıldı.

Deportivolu radikal fanatik taraftar grubu "Riazor Blues"un Lugo kentinden otobüs kiralayıp Madrid'e geldiğinden İspanyol polisinin haberdar olmadığı ortaya çıkarken, polisin "güvenlik açısından düşük riskli maç" olarak değerlendirmesinden dolayı saat TSİ 13.00'te başlayan mücadeleden sadece 2 saat önce stada geldiği, kavganın ise TSİ 10.00'da çıktığı belirlendi. Ayrıca taraftar kavgasının çıktığı Vicente Calderon Stadı'nın arkasındaki nehir kıyısının güvenlik koridoruna dahil olmadığı bildirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan İspanyol hükümetinin Madrid özerk yönetimindeki temsilcisi Cristina Cifuentes, "Bu olayların nasıl olup da engellenemediği belirlenmelidir. Burada bir hatadan daha çok gelecekte bu tip olayların nasıl önlenebileceği araştırılmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Spor Yüksek Konseyi Başkanı Miguel Cardenal de radikal taraftar gruplarının yeni teknolojileri kullandığını ve bunun yeni bir şey olduğunu ifade ederek, "Taraftarlar, polisi dışarıda bırakmak için her yolu denemiş. Otobüsü başka bir şehirden kiralayıp, bu zamana kadar güvenlik tedbiri olmayan sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla randevulaşmışlar. Bu taraftar grupları takımlarının taraftarlarından değil, kendi ideolojilerinden besleniyor" şeklinde görüş belirtti.

Bu arada olaylar sonrası gözaltına aldığı 21 taraftarın ise bugün mahkemeye çıkartılacağı bildirildi.

- Yeni önlemler gündeme gelecek

Deportivolu 43 yaşındaki taraftarın ölümünden sonra bugün acil olarak toplanacak sporda şiddeti önlemeye yönelik Ulusal Komisyon'da, bu tip olaylara karşı yeni önlemlerin gündeme getirilmesi bekleniyor. Toplantıda İspanyol polisinin, futbol kulüplerinden şiddete karşı çok daha duyarlı ve daha sıkı işbirliğinde olmalarını isteyeceği, bundan sonra sosyal paylaşım sitelerinde radikal taraftar gruplarının mesajlarının takibinin söz konusu olabileceği ve radikal taraftar gruplarına bağlı kişilerin statlara alınmasının tamamen yasaklanmasının gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Öte yandan dün 1 kişinin ölümüne yol açan kavgadan sonra İspanya'nın Coruna ve Sevilla kentlerindeki Atletico Madrid taraftar derneklerine saldırı düzenlendiği bildirildi. Coruna'da yüzleri maskeli 6 kişi, Atletico derneğini basarak içerideki 2 kişiyi döverken, Sevilla'daki Atletico derneğinin duvarlarına da tehdit içerikli yazılar yazıldığı kaydedildi. Deportivolu taraftar gruplarınca gerçekleştirilen bu eylemlerle ilgili soruşturma başlatıldığı ve en az 3 kişinin gözaltında olduğu açıklandı.