Ya penaltı kuralı olmasaydı? Bu anlar hiç unutulmadı!

Video yükleniyor...

Bir futbol maçında, ceza sahası içerisinde '10 kusurlu haraket'ten birinin yapılması sonucu,  rakip takımdan bir futbolcunun kalecei ile karşı karşıya kaldığı ve penaltı noktasında kullandığı serbest atışa penaltı denir.
 
Bu futbolun tarihi gelişimini belki de tamamen değiştiren, unutulmaz anlara şahitlik etmemizi sağlayan kural 1891'den beri var. Kuralı ortaya çıkaran isim ise bir İrlandalı, Milford kalecisi William Mc Crum... İlginç olan tarafı ise İngilizlerin bu teklifi ilk önce bir İngiliz Beyefendisi asla faul yapmaz savunmasıyla reddetmeye kalkmaları. Ancak daha sonra önüne geçilemeyen ihlaller olunca kural da kabul edilmiş.
 
Tarihin ilk penaltısının ise daha ilginç bir hikayesi var. Bu penaltı atılmasıyla değil, kullanılamamasıyla meşhur...Stoke City ile Aston Villa'nın karşı karşıya geldiği mücadelede, karşılaşmayı Aston Villa 1-0 önde götürürken Aston Villa’nın aleyhine penaltı kararı verilir. Bu karara sinirlenen Aston Villa kalecisi de uzun bir degajla topu stadın dışına gönderir. Top tüm aramalara rağmen bulunamayınca penaltı da kullanılamaz.
 
Kayıtlara geçen ilk penaltı golü ise olayın başlangıcının olduğu yerde yani Britanya'dadır. 14 Eylül 1981 günü, Wolverhampton ile Accrington arasında oynanan maç 5-0 sonuçlanmış ve maçtaki bir gol John Heath'in penaltı golünden gelmiştir.
 
Türkiye'deki ilk penaltı vuruşu ise 1959 yılında Kadri Aytaç'tan gelmiştir. O dönem alt yapısından yetiştiği Karagümrük formasını giyen Aytaç, Vefa'yla oynanan mücadelede kullandığı penaltıyı gole çevirememiştir ve Türkiye Profesyonel Ligi'nde ilk penaltıyı kullanan ve kaçıran futbolcu olarak tarihe geçmiştir.
 
Yine 1959 yılında bu sefer kullanılan penaltı vuruşu filelerle buluşabildi ve tarihe geçti. Lefter Küçükandonyadis, Kadri Aytaç’ın yapamadığını yaptı ve Beykoz filelerini penaltı vuruşuyla havalandırdı. Bu da Türk futbol tarihine gole çevrilmiş ilk penaltı oldu.
 
Futbol da taraftarların hafızısından çıkmayan, belki de hayatları boyunca unutamadıkları anlar da yine penaltı noktasında başladı. Hatta penaltı deyince çoğu futbolseverin ilk önce aklına Baggio gelir. İtalyan yıldız 1994 Dünya Kupası'nda Brezilya'ya karşı oynanan finalde, atamadığı penaltıyla tarihe geçmişti.
 
1976 Avrupa Futbol Şampiyonası finalinde de penaltılarda durum 2-2'yken, Pele'nin "Böyle bir penaltı kullanmak için birinin ya bir dâhi ya da çılgın olması gerekir." dediği penaltıyı kullanan Antonín Panenka da adını literatüre 'Panenka penaltısı' diye sokacak kadar önemli bir yere sahiptir. Ve tabii ki Popescu'nun Arsenal filelerine gönderdiği ve Galatasaray'ı UEFA şampiyonluğuna taşıyan o an da unutulmaz arasında...
 
Futbol sahalarının belki de en ilginç rekoru da yine penaltıyı içinde bulunduran bir olaya sahip... 1999 yılında Arjantinli ünlü golcü Martin Palermo, Kolombiya’ya karşı kazanılan 3 penaltıyı gole çeviremeyerek bu alandaki dünya rekorunu halen elinde bulunduruyor...