Türk futbolunda yaprak dökümü...

Video yükleniyor...

Onlar bir zamanlar rakiplerin korkulu rüyası olup, Trendyol Süper Lig'e renk katan takımlardı. Kimisi şampiyonu belirledi, kimisi daha da ileriye giderek şampiyon oldu. Kimisi de Avrupa'da destanlar yazdı.

Birkaç yıl önce Süper Lig'de mücadele eden bu kulüpler, artık gözlerden çok uzaklarda. Bursaspor, Denizlispor, Altay, Akhisarspor ve Bitexen Giresunspor bu sezon bulundukları liglerde tutunamayarak küme düştü.

50 yıl Süper Lig'de mücadele eden Bursaspor, 2019-2010 sezonunda mutlu sona ulaşarak Süper Lig'in 5. şampiyonu olmayı başarmıştı. Bir kez Şampiyonlar Ligi, dört kez UEFA Avrupa Ligi olmak üzere 5 sezon üst üste Avrupa Kupalarında mücadele eden yeşil-beyazlı ekip, başarısını devam ettiremedi. 

2016-2017 sezonunda son hafta Süper Lig'de kalan Bursa temsilcisi, 2018-2019'da 1. Lig'in yolunu tuttu. Girdiği maddi darboğazdan kurtulamayan Bursaspor'un düşüşü alt liglerde de devam etti. 2 yıl önce 2. Lig'e düşen yeşil-beyazlılar, önümüzdeki sezondan itibaren 3. Lig'de mücadele edecek.

Bir dönem Süper Lig'in gedikli kulüplerinden birisi olan Denizlispor, aralıklarla 21 sezon en üst seviyede mücadele etti. Son olarak 2019-2021 arasında Süper Lig'de bulunan yeşil-siyahlı ekip, geçen sezon 2. Lig'e düştü. Bu yıl ilk kez yer aldığı 2. Lig'de de tutunamayan Ege temsilcisi, gelecek sezon tarihinde ilk kez 3. Lig'de mücadele edecek. 

Denizlispor, 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası'nda sergilediği performansla Türk futboluna damga vurmuştu. 1. turdan girdiği kupada Lorient, Sparta Prag ve Lyon'u eleyen yeşil-siyahlı ekip, 4. Turda Jose Mourinho'nun çalıştırdığı Porto'ya elenmişti. 

Süper Lig'in eski adı olan Milli Lig'in başladığı 1959'da yer alan kulüplerden birisi de Altay'dı. Süper Lig'de aralıklarla 41 sezon mücadele eden siyah-beyazlı ekip, en üst seviyede son kez 2021-2022 sezonunda mücadele etti. 18 yıl sonra yükseldiği Süper Lig'de bir sezon kalabilen İzmir temsilcisinin, 1. Lig macerası 2 yıl sürdü. Başta Mustafa Denizli olmak üzere Türk futboluna birçok önemli ismi armağan eden Altay, artık 2. Lig'de oynayacak.

Denizlispor ve Altay'ın ardından küme düşen bir başka Ege temsilcisi Akhisarspor oldu. 2012'de yükseldiği Süper Lig'de kesintisiz 7 sezon mücadele eden Manisa ekibi, 2018'de Türkiye Kupası ve TFF Süper Kupa'yı müzesine götürmeyi başarmıştı. Yeşil-siyahlı takım, UEFA Avrupa Ligi'nde de mücadele eden 2018-2019 sezonunun sezonunda Süper Lig'e veda etti. Bundan sonra önlenemez bir çöküşün içerisine giren Akhisarspor, 5 sezonda Bölgesel Amatör Lig'e kadar geriledi. Akhisarspor, Süper Lig'de oynayıp amatöre düşen 32. Ekip oldu.

Bitexen Giresunspor, 1977 yılında veda ettiği Süper Lig'e 44 yıl sonra Hakan Keleş yönetiminde geri dönmeyi başarmıştı. Karadeniz temsilcisinin Süper Lig'deki ikinci macerası yalnızca 2 yıl sürdü. Yeşil-beyazlı ekip, geçtiğimiz sezon hem Fenerbahçe'yi, hem de Galatasaray'ı deplasmanda mağlup etmesine rağmen küme düşmekten kurtulamadı. Bu sezon transfer yasağı nedeniyle 1. Lig'de altyapı takviyeli gençlerden kurulu bir ekiple mücadele eden Bitexen Giresunspor, bitime 7 hafta kala 2. Lig'in yolunu tuttu.