Şampiyon Porto!..

Şampiyon Porto!..
Avrupa Ligi'nde sezon başından bu yana en büyük favori olan Porto, Dublin'deki finalde Braga'ya şans tanımadı ve 1-0'la kupanın sahibi oldu.

İrlanda'nın başkenti Dublin'deki 52 bin kapasiteli Lansdowne Road Stadı'nda (Dublin Arena) oynanan ve İspanyol hakem Carlos Velasco Carballo'nun yönettiği karşılaşmada 47 km uzaklıktaki iki Portekiz kentinin takımını karşı karşıya getirmesi açısından ilginçti.

Zorlanmadan finale gelen Porto ile defansif anlayışı ile dikkat çeken Braga'nın mücadelesinde favorisi Porto'ydu. Mavi beyazlılar, Falcao-Hulk -Guarin üçlüsüyle hızlı başladığı maçta pozisyon bulamadı ve 20. dakikadan sonra daha kontrollü bir oyun ortaya koyarken, Braga her zamanki gibi önce defans diyordu. Durgun geçen ilk yarının son dakikasında Guarin'in ortasına nefis bir kafa vuruşu yapan Kupa 2'nin rekortmen golcüsü Falcao takımını 1-0 öne geçirdi. Kolombiyalı Avrupa Ligi'ndeki 18. golüne ulaştı ve ulaşılması güç olan rekorunu bir adım daha geliştirdi..

İkinci yarıya Mossoro'nun pozisyonuyla başlayan Braga, 33. yaşgününü kutlayan Porto kalecisi Helton'un kurtarışıyla bu fırsatı gole çeviremedi. İkinci devrenin tamamını kontrollü oyununu sürdüren Porto, mücadeleden 1-0 galip ayrıldı ve Avrupa Ligi'nin şampiyonu oldu.

PORTO'NUN 2 ŞAMPİYONLUĞU
Şampiyonlar Ligi'nde 2 kez mutlu sona ulaşan, aldığı bu kupa ile UEFA Kupası şampiyonluğu sayısını da 2'ye yükselten Porto, kupanın ilk turunda Beşiktaş ile aynı grupta mücadele etti. Portekiz ekibi, Beşiktaş'ı ilk maçta İnönü Stadı'nda 3-1 yenerken, evinde ise siyah beyazlılarla 1-1 berabere kaldı. Grup maçlarını lider tamamlayan Porto, finale kadar sırasıyla Sevilla, CSKA Moskova, Spartak Moskova ve Villareal'i kupa dışında bıraktı. Porto, 2002-2003 sezonunda bu kupada yine finale yükselmiş ve İskoçya'nın Celtic takımını uzatmada 3-2 yenerek, tarihindeki ilk UEFA Kupası'nı kazanmıştı.

BRAGA'NIN GÜCÜ YETMEDİ
Kupada finale kadar yükselerek büyük bir sürpriz yapan Braga ise tarihinde ilk kez bir Avrupa Kupası'nda final oynadı. Şampiyonlar Ligi'nde grubunda 3. olarak UEFA Kupası'nda ''Avrupa macerası''na devam eden Braga, finale kadar Liverpool, Dinamo Kiev ve Benfica gibi güçlü ekipleri eleme başarısı gösterdi.