Her sözü şampiyonluk!

Her sözü şampiyonluk!
Lider Fenerbahçe'nin başarılı teknik adamı Ersun Yanal, ilk yarıyı Pazartesi Gecesi Futbolu'nda değerlendirdi.

Şampiyonluk konusundaki iddiası yineleyen Yanal, transfer konusuna açıklık getirirken yabancı sınırlaması konusunda sert mesajlar gönderdi.

"Sezon başında yaptığımız tüm röportajlarda hep sahanın içinde kalacağımızı söyledik ve sahayla ilgileneceğimizi, hiçbir zaman hiçbir oyuncumuzun, bizlerin hiçbir şekilde sahanın dışında kalmayacağımızdan söz etmiştik ve bence bunda başarılı olduk. Baştan bir 3 Temmuz süreci yaşadık. CAS kararı geldi, Avrupa'dan men edildil. her şeyi silbaştan yaptık.  Sayın başkanımız, yönetim kurulu, önemli bir duruş sergilediler. Bu duruş takımımız bütünlüğü açısından çok kritikti ve bütünlüğü sağladık. Sadece bir branşta değil, 9 branşta da bu böyle olmalıydı. Çok önemli bir seçim süreci vardı. Demokratik bir seçim süreci oldu. Türk futbol tarihine geçen ve Fenerbahçe'ye yakışan bir kongre oldu."


"BİZDE DE SORUNLAR OLDU"
" Bizde de sorunlar oldu. Hala da olmaya devam ediyor ama biz bu sorunları bir krize dönüştürmedik. Kriz yaratmadık ve biz bunları pozitif dönüşlerle gerçekleştirdik. Sezon başındaki Moussa Sow krizini biz performansla çözdük. Moussa Sow'un geldiği dönemdeki ilk performans çizgisine bakacak olursak, yaklaşık bedensel kitle endeksi 9'un üzerindeydi ki futbolda olması gereken rakam bizim ölçülerimize göre 7,5 civarıdır. Dayanıklılığı oldukça düşüktü, sakatlık sorunları da vardı. Bu bir kriz olarak algılandı ama tam tersi Sow'un performansının başlangıcıydı ve bize göre onu kazandık. Kriz olarak değerlendirilecek bazı durumlar örneği oynayanla oynamayan oyuncuların arasında çıkacak sorun gibi görünen hadiseler tam tersi bize performans dönüşü olarak geldi"

"FUTBOL SADECE KOŞMAK DEĞİL"
"Futbol sadece koşarak oynanan bir oyun da değil ayrıca. Bundesliga'da bir takımın ortalama koşu mesafesi 115-116 kilometre. Biz Fenerbahçe olarak bu ortalamayı yakaladık. Bazen bakıyorsunuz çok mücadeleci geçen bir maçta ortalamanın altında koşmuşsunuz. Bu da alanın daraltılmasıyla, dar bir bölgede oynamayla oluyor. Bizim de amacımız bu zaten, oyunun boyunu kısaltmak. Fenerbahçe'de de bu ortam mevcut.  Bizim idmanlardaki hızları, koşu mesafelerini ölçtüğümüz bir cihazımız var. Her oyuncunun sırtına takılan bir cihaz. Biz onları GPRS ile takip ediyoruz. Biraz uzaydan takip ediyoruz."

YANAL'DAN G.SARAY ÖRNEĞİ
"Sadece koşarakla da olmuyor. Yeteneğe her zaman önem verdim. Ama yetenekli oyuncuyu da güçlü ve koşan bir futbolcu yapabilmek önemli. Örneğin UEFA Kupasını kazanan Galatasaray takımını düşünün. Orjinleri nerdeyse hepsinin ofans oyuncusuydu ama defans da yapıyorlardı, koşuyorlardı. Çok iyi  bir defansı tek başınıza yapamazsınız. İyi defans takımla yapılır. Bazen yetenekli oyuncu bir şut çeker, gol olur ve tek başına maç kazandırabilir ama defansta olmaz."

"SON DAKİKALAR ŞANS DEĞİL"
"Çok kritik maçlar oynadık. Son dakikada 5 tane maç kazandık. Bizim takım hiç bir zaman maçı bırakmak istemiyor. Bu karakteri ortaya koyduk. Şans olduğuna inanmıyorum. Bir sonraki dönemde daha iyi olmalıyız. 'Biz şampiyon olacağız' diyorum; en çok güvendiğim başkanımız ve yönetim kurulumuz. Oyuncularıma güveniyorum. Takım içinde çok ciddi oyuncular var. Fenerbahçe'de hiç bir sorun yok. Ödemelerde şuan hiç bir sıkıntı yok. Hasan Ali, Mehmet Topuz, Yobo, Kadlec, Holmen oynamasalar da takıma müthiş destek oldular. Takımdaşlık duygusu çok önemli. 41 puanla hak ettiğimiz yerdeyiz."

"ACI BİR MAĞLUBİYETTİ"
"Konya maçında seçim yapmamız gerekiyordu. Fenerbahçe takımı 2-0'dan 3-2 mağlup olmaz. Mağlup olursunuz ama böyle mağlup olunmaz. Bana göre acı bir mağlubiyetti.  Bu takımın geçmişinde böyle bir şey olmaz. Olmamalı. Camia bunu hak etmiyordu. Demek ki onurlu oyunculara sahibiz ki bu maçtan sonra tüm oyuncularımız elele vererek ilk yarıdaki performansı ortaya koyduk. Kendi aramızda konuştuk ve ciddi bir şekilde çalıştık. Hepimizin düşündüğü yola gittik. İkinci yarıda da daha çok iyi olmalıyız. Daha iyi skorlar almalıyız."

"ORTA SAHADAN SKORA KATKI ALMALIYIZ"
Gol ağırlığı önde oynayan 4 oyuncumuzda. Bunlara orta sahadan katılım olması gerekiyor. Savunma oyuncularının da duran toplarda katkısı olması gerekiyor. Şu anda duran toplar konusunda oldukça başarılıyız, bu konuda yüksek ve atletik oyuncularımızın performansları çok iyi. Orta sahanın birazcık daha skora katkı yapması gerektiğini düşünüyorum, 2. yarıda bununla ilgili çalışacağız."

"BUNUN HESABINI VEREMEM"
"Şu anda tek kulvarda yarışıyoruz. Avantaj aynı zamanda da dezavantaj olduğunu düşünüyorum. Büyük bir sorumluluk var üzerimizde...Puan farkını gözetmeden, işimize bakacağız. Sezon sonunda biz şampiyon olacağız. Biz ipi önde göğüsleyeceğiz. Taraftarlarımıza en başında bu sözü verdik. Biz bu konuda çok iştahlı ve istekliyiz. Şampiyon olmak istiyoruz ve bunu gerçekleştireceğiz. Bu tavrı her seferinde sahada gösterdiğimizi düşünüyorum."

YANAL TAKIMLARININ İKİNCİ YARIDA DÜŞMESİ...
"Nerede olmuş bu düşüş? Ankaragücü ligi 4. bitirdi. Gençlerbirliği döneminde 3. olduk. Eskişehirspor UEFA Kupası'na katıldı. Trabzonspor ile şampiyonluğa oynadık. Nerede yaşanmış düşüş? Sadece Manisaspor var ligi 8. sırada bitirdik."

TARIK ÇAMDAL VE VEYSEL SARI
"Tarık Çamdal ligde daha yeni oynamaya başladı. Onun için İstanbul macerasının daha erken olduğunu düşünüyorum. Türk futbolu için önemli bir yetenek. Geleceği çok parlak. Veysel Sarı ise iyi bir profesyonel. Bundan sonrası Veysel'in kendi bileceği iş."

"TRANSFER YOK, HOLMEN KALACAK"
"Transfer çalışmamız yok. Bu kadro ile devam edeceğiz. Ancak bizim gibi takımlarda transfer her zaman vardır. Bir fırsat doğarsa değerlendiririz ama şu an planladığımız bir transfer yok. Şu an hiç bir oyuncumuza talip yok. Holmen için görüşmeler oldu ama takımda kalacak. Semih Şentürk'ün Antalyaspor'a transferi birkaç gün içince bitecek. Beşiktaşlı Manuel Fernandes ile herhangi bir ilgimiz yok."
"YABANCI KURALI DEĞİŞMEMELİ"
"Futbol bu kadar yap boz yapılacak bir oyun değil. Bir plan belirlenir ve bu belli bir felsefenin ve temelin üzerine oturtulur. Temel ne? 6+0'ın temelini bana anlat. Ya da 6+2'nin temelini anlat.Nereye gitmek istiyoruz, bunun felsefesi ne? Altyapıdan oyuncu mu yetiştirmek? Altyapıdan oyuncuyu böyle yetiştiremezsiniz ki. Buradan da sonuca gidemezsiniz. Şu anda bir karar alınmış. Alınan karar belli. Şimdi mi değiştireceğiz? Oyun oynanırken birileri istiyor diye 6+1 mi yapacağız? Ya da 6+4 mü yapacağız? Ya da serbest mi bırakacağız? Artık bu şekilde komik duruma düşüyoruz. Bir kural kondu ve oyun devam ederken değiştirilmez. Böyle bir karar alınmış ve oyunun sonuna kadar bu karar devam edecek. Ona göre de planlama  yapacağız. Herkes de planlaması yaptı oynayacağız, bu oyunun kuralı bu."

NOT: Yanal'ın açıklamalarının videolarını sağ tarafta bulunan ilgili haberler kısmından izleyebilirsiniz.