Daum başladı, Alonso bitirdi! İşte Leverkusen'in kısa tarihi...

Video yükleniyor...

Bayer Leverkusen, Almanya'nın kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin Leverkusen şehrinde kurulan spor kulübü... 

1904 yılında atletizm, kürek, jimnastik, basketbol başta olmak üzere farklı spor dallarında faaliyet göstermeye başlayan Bayer Leverkusen, 1907 yılında da futbol takımını kurdu... İlaç firması Bayer'in çalışanları tarafından kurulan kırmızı-siyahlılar, 170 bin kişilik bir şehrin takımı olarak Bundesliga'daki ilk şampiyonluğuna koşuyor... 

Ülke futbolunun en üst ligi Bundesliga'da ilk kez boy göstermişlikleri 1979-1980 sezonunda. 1988 senesinde ise Espanyol'u devirerek UEFA Kupası'nı müzelerine götürmeyi başardılar. 

1996 senesinde küme düşmekten son anda kurtulurken, takımın başına getirilen Christoph Daum ve transfer ettikleri Lucio, Emerson, Ze Roberto ve Michael Ballack takımın çehresini değiştirdi. 1990'lı senelerin sonunda yükselişe geçerken 2000 ve 2002 senelerinde şampiyonluğu kıl payıyla kaçırdılar...

2000 senesinin son maçında ligde hiçbir hedefi olmayan Unterhaching karşısında alacakları bir puan şampiyonluğa yetecekken, Ballack'ın kendi kalesine attığı golle taraftarlarının gözyaşları arasında sahadan yenik ayrıldılar.

İki sene sonra ise tarihlerinin en kara sezonunu yaşadılar. Bundesliga'da lider olan Bayer, Almanya Kupası'nda ve Şampiyonlar Ligi'nde de finale adını yazdırdığı sezonu kupasız tamamladı. Şampiyonlar Ligi'ni Zidane'ın unutulmazlar arasına giren golüyle Real Madrid'e kaybeden kırmızı-siyahlılar, Almanya Kupası'nda da Schalke'ye kaybetti. Bundesliga'yı son 4 maçta yaşadıkları 2 mağlubiyet 1 beraberlikle Dortmund'a kaptırdılar. 

1996'da küme düşmekten kurtulduktan sonra yakaladıkları çıkış onlara belki de daha büyük hüzünler yaşattı. Beş sezonda ligi 2. sırada bitirdiler ve hiç şampiyonluk yaşamadılar. Kaybedilen şampiyonluklar nedeniyle "Neverkusen" yani "hiçbir zaman kusen" lakabıyla anılır oldular. 

Bu sezon ise makus talihlerini değiştirmeyi başardılar... Teknik direktörlük kariyerinde ilk takımını çalıştıran bir futbol efsanesi Xabi Alonso, küçük şehrin büyük takımını şampiyonluğa taşıdı. Hiçbir zaman kazanamaz denilen kulüp tam 43 maçtır yenilmeyerek bunu başardı. Juventus'a ait olan Avrupa'nın en büyük 10 liginde 2000'den sonra en uzun mağlup olmama serisine de ortak oldu.

11 sezondur üst üste şampiyon olan Bayern Münih'in de hükümranlığına son vermeyi başardılar. 2008-2009 sezonunda Wolfsburg tarihinde ilk kez Bundesliga'da şampiyonluğa ulaşmıştı. O tarihten bu yana oynanan 14 sezonda Almanya'da sadece Dortmund ve Bayern kupayı müzesine götürebildi.
 
Leverkusen 5 kez ikinci bitirdiği Bundesliga'yı bu kez ilk sırada tamamlayarak ismini kazananlar arasına yazdırmayı başardı.