Buzlar ülkesi İzlanda Fransa biletini nasıl aldı?

Video yükleniyor...

Karlar ve buzlar ülkesi... Yılın tüm zamanlarında soğuk havaya teslim osa da bugünlerde ülkenin içini futbol ısıtıyor...

280 bin nüfuslu ülke 2014’te Brezilya’daki Dünya Kupasının kapısından döndü.

2016 yazında ise Paris’te 50 bin İzlandalı olacak...

Oysa Dünya Kupaları tarihinin nüfusu en az ülke takımı olarak neredeyse tarihe geçeceklerdi. İzlanda play-off’larda Hırvatistan’a takıldı. Play-Off bir tesadüf değil aksine yükselişin eşiğinde bir süre duraklamak anlamına geliyordu...

Takım ülkenin desteğini iyi ve inatçı oyunuyla birleştirince 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Finallerine gitmeyi erken garantiledi.

İtfaiyeciler, esnaflar, devlet memurlarından kurulu 11’leri ile bir zamanlar FIFA sıralamasında 3 basamaklı bir rakamın yanında yazan İzlanda, Fransa biletine adını nasıl yazdırdı?

Yılın 4’te 3’ünde kar ve buzlarla kaplı bir ülke olan İzlanda’nın ilk büyük adımları tesisleşme oldu. 2000’lerin başında yalnızca bir tane olan, uluslararası kabul görebilecek hava koşullarına dirençli yapay çim tesislerin sayısı 10 yıl içinde 22’ye yükseldi, 21 yeni tesis inşa edilmişti. Tüm okullara yapay çimli sahalar yapıldı, tüm çocuklar ders aralarında futbol oynamaya başladılar.

Futbol, oynayarak öğrenilir, İzlandalılar da öyle yaptılar...

Futbol topu ile arkadaş olan çocuklar oyuna olan tutkuları sayesinde, karlarla kaplı İzlanda’nın kardelenleri oldular. Akademiler genç ve yetenekli, hayalini futbolculuk süsleyen ufaklıklarla dolup taşmaya başladı.

On beş yıl önce milli takımında yalnızca 1 profesyonel futbolcu olan İzlanda’nın nüfusunun %7,5’i lisanslı futbolcuydu artık. Bugün İzlanda’da lig maçlarının büyük bölümü kapalı sahalarda oynanıyor, futbol topunun gün ışığı ile buluşması için uzun kışlar geçmesi gerekiyor, İzlandalılar yanardağların korkunç gürültüsünün gölgesinde futbol oynuyorlar.

Milli takımları ile ortaya koydukları oyunun kalitesini, kendilerinden neredeyse iki insan ömründen fazla futbol kültürü olan takımları geçerlerken daha iyi nasıl tabir edebilirsiniz ki?

İklim, doğa, çevre... Buzlar ülkesi İzlanda’nın futbol’da başarma tutkusu, zor şartlara karşı yaşam savaşı veren insanlar tarafından besleniyor...

İzlanda’nın Paris yolculuğunun sırrı işte bu…