Tarih böyle yazılır

Tarih böyle yazılır

Kara Kartal tarih yazdı. Siyah beyazlılar normal süresi 1-0 biten maçta seri penaltılarla İngiliz devi Liverpoool'u 5-4 mağlup ederek adını bir üst tura yazdırdı.


Beşiktaş'ta sakatlıkları geçen Demba Ba ve Gökhan Töre, Liverpool karşısında sahaya ilk 11'de çıktı. Beşiktaş'a devre arasında sağ bek olarak alınan Daniel Opare, Ramon Motta'nın cezalı olması nedeniyle Liverpool karşısında savunmanın solunda görev yaptı. Sarı kart cezalısı Ersan Gülüm'ün yerine savunmanın göbeğinde Pedro Franco ile birlikte Necip Uysal forma giydi.Ön liberoda Veli Kavlak-Atiba Hutchinson ikilisi görev yaparken, orta alanın sağında Gökhan Töre, solunda Olcay Şahan oynadı. Jose Sosa ise Demba Ba'nın arkasında forma giydi.

Beşiktaş'ın rakibi Liverpool, Anfield Road'da oynanan ilk karşılaşmanın kadrosundan 4 değişiklik yaparak sahaya çıktı. "Kırmızılar"da Anfield Road'daki maçta ilk 11'de sahaya çıkan Cautinho, Henderson, Sakho ve Lallana'nın yerine Kolo Toure, Lovren, Sterling ve Balotelli forma giydi. Liverpool'da sakatlıkları bulunan Steven Gerrard, Jordan Henderson, Glen Johnson, Lucas ve Mamadou Sakho ile kart cezalısı Lazar Markovic kadroda yer almadı.

İlk maçta deplasmanda rakibine 1-0 yenilen Beşiktaş, Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki mücadeleye taraftarının da desteğiyle son derece istekli başladı. İlk bölümde oyunu daha çok kendi yarı alanında kabul eden rakibi karşısında özellikle kanatlardan geliştirdiği ataklarla rakip kalede etkili olmaya çalışan siyah-beyazlılar, pozisyon üretmekte zorlandı. Sakatlıktan yeni kurtulan son haftaların formda isimleri Demba Ba ve Gökhan Töre bu yarıda etkisiz bir görüntü sergilerken, siyah-beyazlılar Olcay Şahan'ın şutu dışında pozisyon üretemedi.

Maça kontrollü başlayan Liverpool ise ilk dakikalarda oyunu kendi yarı alanında kabul ederken, devrenin ortalarından itibaren özellikle Sturridge, Sterling ve Balotelli'nin defansın arkasına yaptığı koşularla rakip kalede gol aradı. İngiliz temsilcinin ilk 45 dakikada yakaladığı birkaç pozisyonda kaleci Cenk Gönen yerinde müdahalelerle gole izin vermedi.

İkinci yarıda dakikalar ilerledikçe oyunu Liverpool'un alanına yıkan Kara Kartal, 70 bin taraftarın desteğiyle İngilizleri sahasına hapsetti. Ancak ileride çoğalmakta zorlanan temsilcimiz bir türlü net fırsatları yakalayamadı. 61. dakikada Slaven Bilic, Liverpool orta sahasının arasında kaybolan Sosa'nın yerine Tolgay Arslan'ı sahaya sürdü. 71. dakikada Olimpiyat gol diye ayağa kalktı. Gökhan Töre'nin getirdiği topta Demba Ba güzel bir servisle topu Tolgay Arslan'ın önüne bıraktı. Genç oyuncu müthiş bir vuruşla topu ağlara gönderdi.


İkinci yarıya iyi başlangıç yapan Beşiktaş, ilk bölümlerde özellikle ceza alanı dışından çektiği şutlarla rakip kaleyi yokladı. Bu devrede kanat değiştiren ve sol tarafta oldukça hareketli bir görüntü çizen Gökhan Töre önderliğinde etkili ataklar geliştiren siyah-beyazlılar, aradığı golü 72. dakikada buldu. Maçın 61. dakikasında Sosa'nın yerine oyuna dahil olan Tolgay Arslan, bu dakikada ceza alanı dışından kaydettiği golle takımını 1-0 öne geçirdi. Golden sonra da ataklarını sürdüren Beşiktaş, uzatma dakikalarında Demba Ba'yla ikinci gole yaklaştı. Senegalli futbolcunun vuruşunda top direğe takılınca, normal süre Beşiktaş'ın 1-0'lık üstünlüğüyle tamamlandı. Güzel futbolunu uzatma bölümlerinde de sürdüren siyah-beyazlılar, buna karşın kendisine tur için gereken ikinci golü bulamadı.

İlk 45 dakikada olduğu gibi ikinci 45 dakikaya da kontrollü başlayan ve tamamen savunmayı düşünen Liverpool, bu yarıda rakip yarı alanda çoğalmakta zorlandı. Yediği golden sonra da Beşiktaş'ın etkili futbolu karşısında topu ileriye taşımakta güçlük çeken İngiliz temsilcisi, üretkenlikten uzak bir futbol ortaya koydu. Uzatma bölümlerinde de etkisiz bir görüntü çizen Liverpool, skoru değiştirmeyi başaramadı.

Penaltılar
Beşiktaş'ta Demba Ba, Gökhan Töre, Veli Kavlak, Hutchinson ve Tolgay Arslan, penaltı atışlarını gole çevirdi.

Liverpool'da ise Lambert, Lallana, Emre Can ve Allen penaltıları gole çevirirken, son atışta Lovren isabet kaydedemedi.

Beşiktaş böylece rakibini penaltılarla saf dışı bırakarak, tur atlayan taraf oldu.

BEŞİKTAŞ-LİVERPOOL

STAT: Atatürk Olimpiyat Stadı
HAKEM: Damir Skomina

BEŞİKTAŞ: CCenk Gönen, Serdar Kurtuluş, Franco, Necip Uysal, Opare, Gökhan Töre, Veli Kavlak, Hutchinson, Sosa (Dk. 61 Tolgay Arslan), Olcay Şahan (Dk. 106 Kerim Frei Koyunlu), Demba Ba
TEKNİK DİREKTÖR: Slaven Bilic

LİVERPOOL: Mignolet, Toure, Skrtel, Lovren, Moreno, Ibe (Dk. 76 Manquillo), Allen, Emre Can, Sterling, Balotelli (Dk. 82 Lallana), Sturridge (Dk. 106 Lambert
TEKNİK DİREKTÖR: Brendan Rodgers

GOL: Dk. 72 Tolgay Arslan (Beşiktaş)

SARI KARTLAR: Dk. 11 Balotelli, Dk. 103 Emre Can (Liverpool)