Nihayet yüzümüz güldü

Nihayet yüzümüz güldü
Avrupa Şampiyonası Elemeleri'nde mücadele eden milli takımımız, A Grubu'ndaki 4. maçında Kazakistan'ı 3-1 yenerek galibiyetle tanıştı. Artık önümüzde hayati önemde Hollanda maçları var..

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri A Grubu'ndaki kritik maçta Kazakistan ile karşılaşan A Milli Takım, sahaya Volkan Demirel şokuyla çıktı. Milliler, kale arkası tribündeki taraftarlarla gerginlik yaşadıktan sonra sahayı terk eden Volkan Demirel'in maça çıkmamasının ardından büyük moral bozukluğu yaşadı. Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, stattan da ayrılan tecrübeli file bekçisinin yerine kalede maç öncesi zorunlu değişiklik yaparak, Volkan Babacan'a ilk 11'de görev verdi.

Terim, Kazakistan ile oynanan karşılaşmada Brezilya mücadelesine göre kadroyu da büyük oranda değiştirdi. Tecrübeli teknik adam, son milli maçtaki karşılaşmada görev verdiği Semih Kaya, Ozan Tufan, Umut Bulut ve Arda Turan'ı Kazakistan karşısında da sahaya sürerken, diğer 6 oyuncunun yerine farklı isimleri oynattı. Savunmanın göbeğinde Semih Kaya'nın yanında bu kez Bekir İrtegün'ün yerine Serdar Aziz şans buldu. A Milli Takım'da Kazakistan maçı öncesi sakatlığı geçmeyen Gökhan Gönül de zorunlu olarak yedekler arasında yer aldı.

Elemelerdeki ilk 3 maçında istediğini elde edemeyen Türkiye, mutlak galibiyet parolasıyla çıktığı mücadeleye baskılı başladı. Savunmasını ileride kurarak oyunu rakip yarı alana yıkan ay-yıldızlılar, ilk bölümde istediği pozisyonları üretmekte zorlandı. Savunmaya çekilen rakibi karşısında etkili mücadelesiyle gol arayışlarını sürdüren milliler, Burak Yılmaz ile ilk 20 dakikada gole iki kez yaklaştı ve adeta golün sinyalleri gelmeye başladı. 25. dakikada Burak Yılmaz, ceza sahası içinde Abdulin'in müdahalesiyle yerde kalınca, Rus hakem Eskov penaltı kararı verdi. 26. dakikada penaltı atışını kullanan Burak Yılmaz, top ile kaleci Mokin'i ayrı köşelere göndererek, ay-yıldızlı takımı öne geçirdi. Golden hemen sonra milli takımımızın baskısı 2. golü de getirdi. 29. dakikada Türkiye, Burak Yılmaz ile farkı 2'ye çıkardı. Caner Erkin'in soldan uzun ortasında ceza sahasında Volkan Şen'in göğsüyle indirdiği topa Burak Yılmaz gerilerden gelerek sert vurdu. Kaleci Mokin, yerden üzerine gelen topu tutmaya çalışırken büyük bir hata yaptı ve top elinden sekerek filelere gitti. Milli forma ile 14. golüne ulaşan Burak, böylece Arda Turan'ı da yakalamış oldu. 

Kalan sürede oyunun kontrolünü elinde bulunduran ve gol için yüklenen A Milli Takım, ilk yarıyı 2-0 önde tamamladı.

İkinci yarıda önemli fırsatlar yakalamaya devam eden Milli takımımız, 83. dakikada ilk milli maçına çıkan Serdar Aziz'in kafa golüyle 3-0'ı buldu.. Son dakikalarda konuk takımın kazandığı penaltıyı gole çeviren Smakov ile skor 3-1'e geldi ve böyle sona erdi.


Milli takımımız, gruptaki ilk galibiyetiyle puanını 4'e çıkardı ve gruptaki iddiasını devam ettirdi.


TÜRKİYE - KAZAKİSTAN 

Hakem: Aleksey Eskov
Stat: Türk Telekom Arena

Türkiye:  Volkan Babacan, Ozan Tufan, Serdar Aziz, Semih Kaya, Caner Erkin, Selçuk İnan, Volkan Şen (Dk. 81 Gökhan Töre), Arda Turan, Olcay Şahan (Dk. 85 Mehmet Ekici), Umut Bulut (Dk. 74 Mehmet Topal), Burak Yılmaz
Teknik Direktör: Fatih Terim 

Kazakistan: Mokin, Gurman, Abdulin (Dk. 76 Maliy), Logvinenko, Lunin (Dk. 73 Schetkin), Tagybergen, Smakov, Shomko, Konysbaev, Islamkhan, Khizhnichenko (Dk. 82 Nurgaliyev)
Teknik Direktör: Yuri Krasnozhan

Goller: Dk. 26 (Penaltıdan) ve Dk. 29 Burak Yılmaz, Dk. 82 Serdar Aziz (Türkiye), Dk. 87 Smakov (Penaltıdan) (Kazakistan)
Sarı kartlar: Dk. 7 Burak Yılmaz, Dk. 87 Mehmet Topal, Dk. 90 Arda Turan (Türkiye), Dk. 90+6 Nurgaliyev (Kazakistan)