"Temelde değişim için adayım"

"Temelde değişim için adayım"
TBF Başkan Adayı Lutfi Arıboğan, "Temelde değişim için adayım" dedi.

Arıboğan, Ankara Hilton Otel'deki TBF Olağanüstü Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, seçim çalışmaları için bir ay süresince kentleri, kulüpleri gezdiğini ve basketbolun sorunlarını dinlediğini belirterek, "Açıkçası çok da bir şey değişmemiş. Adaylığımı açıkladığımdan itibaren neden başkan olduğum ve neler yapacağımla ilgili birçok soru aldım. Temelde değişim için adayım" ifadelerini kullandı.

Bir önceki başkan adaylığı döneminde birçok proje ürettiğini ancak geçen süre içinde bunların hiçbirinin gerçekleşmediğini belirten Arıboğan, şunları kaydetti:

"Bu projelerin hepsini Türkiye Futbol Federasyonu'nda görev yaptığım süre içinde gerçekleştirdim. Bunları şimdi basketbolda yapmak istiyorum. Aslında temelde değişimin zamanı geldi. Temelde değişim için adayım. En önemli şey temel prensipleri ve zihniyeti değiştirmek. Bu temel değerleri değiştiremezseniz yol alamazsınız. Tüm basketbol paydaşlarını basketbolun merkezine almak istiyorum."

"Şeffaflığı, hesap verilebilirliği ve adaleti ortaya koymak istiyorum" diyen Arıboğan, şöyle devam etti:

"Bütün ligleri markalaştırarak, ayrı bir ürün olarak organize etmek ve pazarlamak istiyoruz. Bunu yapabilmek için kulüpler birliğini ve lig birliğini kurmak lazım. Aksi taktirde birlikte karar veremeyiz. Liglerin markalaşması temel değerlerimizden bir tanesi. Yayınların olması da şart. Yayın zorluğu çeken liglerimizin masraflarına federasyonun destek olması gerekiyor. Sponsorluk ve ticari anlaşmalarla ilgili kulüplerimizin haberi yok. Bedellerin ne olduğu ancak aşağı yukarı biliniyor. Nasıl dağıtıldığı, kimin ne aldığı bilinmiyor. Bunların hepsini değiştirmemiz gerekiyor. Basketbolu kendisine yakışan şekilde yönetmemiz gerekiyor."

TBF'nin Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Spor Genel Müdürlüğü ile en uyumlu, en kurallara uyan ve en hukuki şekilde çalışan federasyon olacağını iddia eden Arıboğan, "Ana statümüzden başlayarak her şeyi yenileyeceğiz. Genel kurullar toplanırken delege yapısıyla ilgili üzerinde yorum yapılan birçok konu var. Kimin kaç delegeyle temsil edileceği yolda giderken değiştirilmemeli" şeklinde konuştu.

Profesyonel hakemlik sistemi
Lutfi Arıboğan, hemen hemen her kulübün hakemlerin mekaniği veya formsuzluğuyla ilgili şikayetleri bulunduğuna dikkati çekerek, "Alttan genç hakemler teşvik edilmiyor ve hakemlerin gelirlerinde sorunlar var. Profesyonel hakemliğe geçmek istiyoruz. Ayrıca mentörlük sistemini de oluşturmalıyız. Mentörü olmayan hakem olamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Hakem eğitimini uluslararası standartlara taşımanın hedefleri arasında yer aldığının altını çizen Arıboğan, "Hakemler yalnız insanlardır. Hakemleri çok ağır eleştiriyoruz. Hepsi oyuncuların ve antrenörlerin baskısı altında maçları yönetiyorlar. Basketbol zor bir spor. Mutlaka mentörleri olacak, bu olmadan hakemlerimizin uluslararası standartlara ulaşması çok zor" şeklinde görüşlerini aktardı.

"Gelirleri artırmak zorundayız"
Başkan adayı Arıboğan, federasyonun bazı eski alışkanlıkları bulunduğunun altını çizerek, gelirler üzerindeki özensizliğin sona ermesi gerektiğini vurguladı.

Kulüplerin katılım paylarıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gideceklerini ve katılım paylarının kaldırılacağını kaydeden Arıboğan, "Bizim bu katılım paylarına ihtiyacımız yok. Federasyonun, hem Spor Genel Müdürlüğü'nden hem de kendi sponsorlarından geliri var. Katılım bedeli ve benzeri demode masraflar kulüplerimiz içini artık geçerli olmayacak. Gelirleri artırma konusunda çok önemli projeler ürettik" şeklinde konuştu.

Yepyeni yayın politikasına ihtiyaçları olduğunu savunan Arıboğan, şunları söyledi:

"Digital dünyanın önemli bir noktaya geldiği bu günlerde basketbolseverleri salonlara taşımanın yanı sıra bu güzel oyunu insanların cep telefonlarına da taşımamız gerekiyor. Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde çalıştığım sürede televizyon yayın haklarını 2,5 katına, sponsorluk gelirlerini 3 katına ve milli takım yayın haklarını 2,5 katına çıkardık. Bunu basketbola da yapabiliriz. Bunun için uğraşmamız gerekiyor. Temel hedefimiz masrafları azaltmak ve gelirleri çoğaltmak. Şeffaf ve adil bir şekilde bunun dağılımı sağlamak."

Arıboğan, federasyonun ilişki yönetimi konusunda çok ciddi sorunları olduğunu savunarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yıllardır başkan veya yönetici görmemiş kulüplerimiz var. İlişki yönetimiyle ilgili hiçbir sıkıntımız olmayacak, bana ve ekibime ulaşabileceksiniz. Biz birlikte olacağız ve birlikte yöneteceğiz. Değişimin zamanının geldiğinden bahsediyoruz. Basketbol bir şeyin devamı olmayı hak etmiyor. Sayın Turgay Demirel 23 yıl görev yaptı. Harun kardeşim başkan adayı oldu ama Sayın Demirel'in, onu yöneteceğini ima etmesi aslında basketbolun da Harun'un da hak ettiği bir şey değil."