Sevinmek için sevmediler!

Video yükleniyor...

1970'ler, Almanya'da bir devin doğuşuna tanıklık etmişti. 2010'lar ise o devin zor günleri olacaktı...

Hamburg, 1970'lere adeta bir kupa canavarı olarak başladı. 1973'te Lig Kupasını kazanarak, Alman futbolunun modern çağındaki ilk büyük başarısını yakalamışlardı ve daha yeni başlıyorlardı. 1074'te Almanya Kupası'nda final oynadılar ve iki yıl sonra 1976'da kupayı müzelerinde götürdüler. Kupalardaki başarıyı Bundesliga'ya da taşımış, şampiyonluk mücadelesine ısınıyorlardı.
1976'da kazanılan Almanya Kupası, Hamburg'a Avrupa'nın yolunu açmıştı ve o yolun sonunda 1977'de Kupa Galipleri Kupası Hamburg kaptanının elinde yükseliyordu.

Hamburg'un ilk Bundesliga şampiyonluğu 1978-79 sezonunda geldi. 1980'de Şampiyon Kulüpler Kupası, 1982'de UEFA Kupası'nda final oynadılar ve tarihlerinin ikinci Bundesliga şampiyonluğuna ulaştılar. Hamburg devleştikçe, ayak sesleri tüm dünyada yankılanmaya başlamıştı.

Hamburg için rüya sezonun adı, 1982-83'tü... Bundesliga'da bir kez daha şampiyon Hamburg'du. Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde, Juventus karşısında, kulüp tarihinin en büyük efsanelerinden biri haline gelen, Felix Magath'ın tek golüyle Avrupa'nın en büyüğü olmuşlardı. FIFA Dünya Kulüpler Kupası'nda erişilen final, Hamburg'un büyüklüğünü ve gücünü perçinliyordu. Artık dünyanın dört bir yanında taraftarları ve hayranları olan bir dünya deviydi.

Ancak masal her zaman böyle mutlu akıp gitmeyecekti...

1983-84 sezonunda elde edilen Bundesliga ikinciliğinin ardından Hamburg üst üste şampiyonluk mücadelesinden erken koptuğu sezonlar geçirdi. Asıl yıkım ise 1987'de başlayacak; efsane orta saha Felix Magath'ın emeklilik kararı sonrası Hamburg'u yaratan unutulmaz Avusturyalı teknik direktör Ernst Happel'in görevden ayrılması, Alman ekibinin tarihindeki en büyük kırılma olarak yazıldı.

1990'ların başında ortaya çıkan ekonomik sıkıntılara, istikrarlı ve kuvvetli oyuncu kadrosu ile teknik direktör bileşeninin bir türlü yakalanamaması da eklenince, Hamburg devi uzun bir uykuya daldı.

1987'de elde edilen Bundesliga ikinciliğinden sonra, aradan geçen 27 sezonun 18'inde, yani 3'te 2'sinde 6'cılıktan öteye gidemediler.

2003-2004'te gelen Almanya Lig Kupası, 27 yılda elde edilen tek başarı oldu.

2013-2014 sezonunu son sıralardan kurtulma mücadelesi ile geçiren Hamburg, ligde kupada ve Avrupa'da yaşadığı tüm hayal kırıklığına rağmen, son 10 yılda 50 binin üzerinde seyirci ortalaması ve toplamda 1 milyona yakın toplam seyirci sayısı ile Bundesliga'nın aralıksız tüm sezonlarında yer almayı başarmış tek takımı rekorunu elinde tutmaya çalışıyor.
Taraftarı Hamburg'dan vazgeçmedikçe, takım da eski günlerine dönme ümidini içinde yaşatmaya devam edecek.