Onun tek isteği birazcık destekti...

Video yükleniyor...

Futbolu, kocaman bir dünya haline getiren ögelerden biri taraftarlardır. Teknik direktör ya da yıldız futbolcu bir maçın kaderini nasıl değiştirebilirse, taraftarın yaratacağı coşkulu atmosfer de en yenilmez rakibin ayaklarını bağlayabilir, takımın arkasındaki itici güç haline gelebilir, oyunun gidişatına damga vurabilir.

Tribünlerin maça ve sahadaki futbolcuya dokunabilme gücünü azımsamak mümkün değil. Ve unutmamak gerekir ki, bu etki her zaman pozitif olarak karşımıza çıkmayabiliyor, negatif sonuçlara da neden olabiliyor. Bir tribün, bir tepki, bir futbolcunun kariyerini darmadağın edebiliyor.

Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyesspor’un ocak ayı transferi Royston Drenthe’nin hikayesi, taraftarın etkisinin negatife dönüştüğü bir anda kırılan bir kariyeri anlatıyor.

Surinam asıllı Hollandalı Roystone Drenthe, küçük yaşlarda Feyenord altyapısında futbol eğitimi aldı. O yıllarda, performansının gelecekte A takım ışığı göstermediğini düşünen Feyenord hocaları, Drenthe’yi Excelsior altyapısına gönderdiler. Burada 2 yılda alt yaş kategori maçlarında gittikçe katlanan performansı, Feyenord’a “biz ne yaptık” dedirtince, eski hocaları genç yıldız adayını geri çağırdılar, ancak bu defa direkt olarak A takım forması için... 2005 yılında Drenthe, 18 yaşında profesyonel futbolculuğa merhaba derken, gösterdiği harika performans, gazetelere “Hollanda futbolunun gelecekteki en büyük yıldızının ilk adımları” manşetlerini attırıyordu.

2007’nin ağustos ayında Real Madrid, Hollanda’nın o yıllarda en parlak yıldızlarından ikisine imza attırdı; Ajax’tan Wesley Sniejder, Feyenord’dan Royston Drenthe… İki Hollandalı La Liga’ya ısınırlarken Drenthe, Marcelo’nun gölgesinden kurtulmaya çalışıyor, sezon boyunca Şampiyonlar Ligi dahil 18 maçta forma buluyordu. İspanya basınında “yeterince çalışmıyor” eleştirileri yer alsa da Drenthe vazgeçmiyordu. Tam o sırada patlak veren bir olay, futbolcunun tüm kariyerini alt üst edecekti.

2009’un ocak ayında, Deportivo La Coruna maçında Madrid taraftarının ıslıkladığı an, Drenthe için sonun başlangıcı oldu. Real Madrid doktorlarının “ileri ankasiyete” teşhisi koydukları Hollandalı futbolcu, protesto ıslıklarının ardından psikolojik olarak tam bir çöküş yaşamıştı. Teknik ekip ve arkadaşlarının tüm desteğine rağmen, kendi isteği ile 5 maç kadroya alınmadı. Sezonun geri kalanında yalnızca 74 dakika sahaya çıktı. Artık futbol oynamak istemediğini söylüyordu.

2009’un ağustos ayında, Wesley Sniejder Inter’e imza atarken Drenthe de ayrılmak istediğini dile getiriyor, Hercules’e kiralanıyordu. Sonraki sezon Everton, 1 yıl Rusya’da Alania, ardından da yeniden İngiltere’de Reading ve Sheffield Wednesday’e sürüklenen kariyerinin çöküşünü durduramıyordu.

Royston Drenthe, 27 yaşında, kuşkuya yer bırakmayacak yeteneğini çantasına koyup Kayseri’ye doğru yola çıktı. Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyesspor’a imza attı ve kırılıp dökülen kariyeri ile birlikte parçalanan kalbini de iyileştirme ümitlerini Süper Lig’e taşıdı.

Tribünlerin bir anlık öfkesi ve yükselen ıslıklar, henüz 22 yaşında bir futbolcunun hayatını darmadağın etmeye yetti. Oysa onun tek ihtiyacı, biraz destekti… O desteği Kayseri’de bulabilirse, Drenthe, içindeki futbol tutkusunu yeniden hayata döndürebilir.