Onların farkında mısınız?

Video yükleniyor...

Türk futbolunun sosyal sorumluluk açısından en aktif taraftar gruplarından biri olan, Üniversiteli Fenerbahçeliler Birliği, ÜNİFEB üyeleri 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü için, Tohum Otizm Vakfı’nın yolunu tuttular.

Spor Toto Süper Lig’de oynayacakları Bursaspor maçı öncesi tribüne asmak için hazırladıkları özel bir pankartı da, otistik çocuklarla birlikte boyamak için yanlarında getirdiler.

Otizm bir hastalık değil, doğuştan gelen bir beceri eksikliğidir. Bizler gömleğimizin düğmelerini iliklemeyi nasıl öğrendiğimizi hatırlamayız ancak bu onlar için çok daha zorlu bir öğrenme süreci gerektirir. Her 88 çocuktan biri otistik doğuyor. Bu oran çok yüksek ve her geçen yıl artıyor.

Öte yandan otistikler, fırsat tanındığı taktirde bu beceri eksikliği ile başa çıkabilirler, bunun da yolu eğitimden geçiyor.
ÜNİFEB’in pankartını boyayan Hikmet Cem, Türkiye’deki en şanslı otistiklerden biri. Henüz 1 yaşına gelmeden ailesinin dikkati sayesinde otizm teşhisi konuldu, o günden bu yana eğitim alıyor. Bugün 17 yaşında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi’nde piyano ve bateri bölümü öğrencisi, çevresiyle sosyal ilişki kurma becerileri yaşıtlarının çok üzerinde…

Erken teşhis, ailelerin de kendilerini adayacakları uzun soluklu bir rehabilitasyon ve eğitim süreci, otizmin tek çaresi. Bizlere düşen ise onları yadırgamamak, iletişim kurmaktan kaçınmamak, sosyal hayatın içinde bu toplum bir bireyi olarak kabul etmek.

Otistikler her yerde; yolda, sokakta ve hemen yanı başımızda, tribünde… Biz de onların farkındayız…