"NBA Avrupa basketboluna saygı duymuyor"

"NBA Avrupa basketboluna saygı duymuyor"
A Milli Basketbol Takımı Başantrenörü Ergin Ataman, genç oyunculardan kurulu bir kadroya sahip olduklarını belirterek, "Elimizde yeni bir jenerasyonun birkaç yıl içerisinde Avrupa basketboluna damga vurmasını bekliyoruz" dedi.

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) ile Mercedes-Benz Türk arasında Abdi İpekçi Spor Salonu'nda yapılan sponsorluk anlaşmasının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Ataman, Avrupa Şampiyonası hazırlıkları için yoğun bir döneme girdiklerini belirterek, "Bugün İtalya'ya gideceğiz ve orada 12 günlük bir kamp gerçekleştireceğiz. Fizik ve kondisyon yükleyerek takımı maç yapabilecek hale getireceğiz. Kampın son iki günü de Tunus ile iki hazırlık maçı oynayacağız. Daha sonra Avrupa Şampiyonası'na kadar 6 hafta var. Her haftayı aşama aşama değerlendireceğiz. Son iki haftayı ise daha çok hazırlık maçları ile geçireceğiz. Sonuçta 5 Eylül'de başlayacak olan şampiyonaya en iyi şekilde hazırlanacağız" diye konuştu.

Ergin Ataman, milli takım kadrosundaki oyuncuların bir çok seviyede mücadele ettiklerini ve tecrübe kazandıklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elimizde yeni bir jenerasyon var. Bu jenerasyonun birkaç yıl içerisinde Avrupa basketboluna damga vurmasını bekliyoruz. İnşallah bu yılda Avrupa Şampiyonası'nda bunun ilk adımları başlar. Genç oyuncularımız var ama tecrübe kazanan oyuncularımız da var. Bunlardan biri Cedi Osman. Geçen yıl 15 dakika ortalama ile oynuyordu. Çok iyi bir sezon geçirdi. Allah hastalık ve sakatlık vermesin bu sene Avrupa Şampiyonası'nda en önemli kozlarımızdan birisi olacak. Bir de Furkan Korkmaz var. 19 yaş altında Avrupa'nın en iyi sporcusu seçildi. Onları da ilave ederek Türk halkının benimsediği, sahaya çıktığı zaman heyecan veren, ay yıldız için savaşan bir takım yapacağız. İnşallah şans da yanımızda olursa bu zorlu gruptan çıkıp olimpiyat vizesi kovalayacağız."

"Ömer Aşık'ın yokluğu ciddi bir güç kaybı"
Ergin Ataman, sakatlığı sebebiyle A Milli Takım kadrosundan çıkartılan Ömer Aşık'ın yokluğunu hissedeceklerini söyledi.

Ömer Aşık'ın önemli bir oyuncu olduğunu dile getiren Ataman, "Ömer Aşık seviyesinde bir oyuncuyu bu saatten sonra bulamayız. Olsaydı aday kadroya alırdık. Ömer Aşık'ın son anda sakatlığından dolayı kadrodan çıkması bizim için ciddi bir güç kaybı. Benim için biraz da ani oldu. Bir ay önce kadroyu açıkladığımızda böyle bir şey söz konusu değildi. Geçen yıl Dünya Şampiyonası'nda bize çok büyük bir katkı verdi. Ondan çok büyük katkı almayı düşünüyordum. Ama son anda gelişen bir olay oldu bu" diye konuştu.

Kadrodan çıkartılmasıyla ilgili Ömer Aşık'a bir şey söyleyemeyeceğini anlatan Ataman, şunları kaydetti:

"Bu konuda Ömer'e ben bir şey söyleyemem ama NBA takımları ve yönetiminin, Avrupa basketboluna yeterince saygı duymadığını düşünüyorum. FIBA'nın bu konuda bir yaptırımı olmalı. Spor sadece kontratlar, kazanılan paralar değil. Burası milli takımlar. Oyuncuların kendi ülkelerine karşı sorumluluklarını yerine getirme yeri. Bundan mahrum bırakılmak isteniliyor. Furkan Aldemir'de de aynı şey oldu ama o dirayet koydu ve bugün bizimle. Ömer'in durumu biraz daha ciddi tabi. Ama baktığınız zaman NBA'de geçen sezon 76 maçta ilk beş oynamış bir oyuncu. NBA sezonu başlayınca da aynı şekilde oynayacak. Tedaviler bu döneme gelirse bu oyuncular milli takımlarda yer alamaz. Neyse ki Ersan bizimle ama dediğim gibi Ömer'in olmayışı ciddi bir güç kaybı."

"Devşirme oyunculara karşıyım ama kuralı biz de kullanmalıyız"
Ergin Ataman, milli takımlarda devşirme oyuncuya karşı olduğunu ancak FIFA'nın bu konudaki kuralını kullandıklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"FIBA buna izin vermiş ve birçok ülkede bunu avantaja çeviriyor. Dolayısıyla biz de bunu kullanmalıyız. Bugüne kadar da Emir Preldzic ile bunu kullanıyorduk. Geçen yıl da çok hizmet verdi milli takımımıza. Ama bu sene ayağında bir sakatlık vardı, kadroya dahil edemedik. Bu sene Türkiye'de uzun süredir oynayan ve herkesin sevgisini kazanmış sempatik oyuncu Bobby Dixon'ı kadroya dahil ettik. Türkiye'de her sezon basketboluna bir şeyler kattı. Dixon'ın bu zamana kadar gösterdiği performansı milli takımda da göstermesini bekliyorum."