Murat Murathanoğlu ile NBA üzerine...

Murat Murathanoğlu ile NBA üzerine...
(İbrahim Torunoğlu/Ligtv.com.tr)

NBA'de sezon ilerledikçe heyecan artmaya devam ediyor. Binlerce basketbol maçını sesinden dinlediğimiz Murat Murathanoğlu ile NBA üzerine kısa bir söyleşi yaptık, duayen yorumcudan NBA'de yeni sezon ile ilgili analizlerini aldık.

Cleveland Şampiyon olur mu?
Cleveland herkesin ayar yapması gereken bir konumda. David Blatt ilk sınavı başarılıyla geçti. Direksiyonun arkasında Irving değil LeBron James olur. Her ne kadar Irving İspanya'da başarılı bir turnuva geçirse de yanındaki LeBron James. Irving şunun farkına varmalı, eğer başarı gelirse para, şöhret, reklam gelirleri de artacak. David Blatt egoların altında ezilmemek için sürekli maç sonrası toplantı yapıyor. Mesela Denver deplasmanında aldıkları galibiyetin ardından 'Memnun değilim" diye bir toplantı yaptı. LeBron ilk toplantının ardından "Dişlerini gösteren ve kendisinin patron olduğunu hissetiren bir koç önemli" dedi. Ancak bu toplantılar artıkça LeBron'un tepkisi de değişebilir. Sonuçta burası çocuk parkı değil, ipleri biraz salması lazım. Şampiyon olabilir mi bence zor. Kevin Love, eğer Miami'de Bosh'un yaptıklarını yapıp bu takım da 3. oyuncu olduğunu kabullenmesi lazım. Cleveland'ın şansı Doğu'da onların zorlayacak bir rakip yok. Indiana sakatlıklarla boğuşuyor, Derrick Rose'nun sağlık durumu Chicago için büyük soru işareti. Bu durumda Blatt'in fotoğrafa geniş açıdan bakması lazım.



Peki ya Miami Heat?
Miami'nin ben çok fazla ses getireceğine inanmıyorum. Doğu play off yaparlar, muhtemelen de bir tur geçerler. Zaten kazanmaya alışık bir organizasyon oyuncular da öyle. Heat için kilit nokta Dwayne Wade'in play offa sağlıklı ve diri bir şekilde girmesi. Sağlıklı bir Wade sana dört dörtlük bir seri verir. O da rakibi geçmeye yeter. Ancak daha fazlası zor.

Son şampiyon San Antoino
Bu sezona iyi bir başlangıç yapamadılar. Otoriteler artık bu takım bitti yorumlarını yaptı. Ancak yine çıkış arayan bir Clippers'ı yendiler ve daha sonra sezonun en formda takımlarından Golden State'i deplasmanda mağlup ettiler. Greg Popovich'in olduğu yerde 'bunlar bitti' falan denemez. Onun tutumu Alba Berlin maçında belli, NBA'de hangi şampiyon olmuş bir takım Avrupa'da maç kaybeder? San Antoino eğer bir sakatlık yaşamazsa bir bakmışşsın sezonu 57 galibiyetle bitirir. Play offlar'da bir bakarsın yaka finaline gelir. Bunlar nasıl geldi dersin.

Ömer Aşık New Orleans'ta ne yapar?
Ömer Aşık'ın New Orleans Pelicans'a gitmesi Antoino Davis için büyük şans. Ligin en fazla ribaund ve blok yapan ikilisi. Tabii Davis de Ömer için büyük şans. Ömer çok iyi bir yere geldi ve bunun değerini bilmeli. Eric Gordon biraz kendine gelse Ömer'in de sayı ortalaması artacak. New Orleans eğer 2 numaradan katkı alırsa sezonun sürpriz takımı olabilir.

Ersan İlyasova, Hido ve Enes!
Milwaukee Bucks Doğu'nun durumunu göz önüne alırsak iyi bir yere gelebilir. Ersan'ın da bunu iyi değerlendirmesi lazım. Oynadığı guardlar bir felaket ama Ersan'ın daha iyi oynaması lazım. Şu an mutsuz ve mutsuzluğu geçen sezon NBA'in en kötü takımında oynamaktan kaynaklanıyorsa bu sene de onları değiştirme fırsatı ellerinde var.

Hidayet Türkoğlu kariyerini bir NBA şampiyonluğu ile bitirmek istiyor. LA Clippers'ın ardından rüzgar esiyor ancak çok mu yumuşak dokulu, şova yönelik oyunculardan kurulu bir takım? Şu anki görüntüde Batı'da herhangi bir 7 maçlık seride pek şansları yok gibi.

Enes Kanter'in amacı istatistiklerini düzeltip başka bir yere gitmek amacında. Ama Enes'in şu an büyük bir kontrat yapması zor. Topa Enes'e indiği zaman geri gelmiyor, tam bir bitirici değil. NBA'de kalır ama Hidayet ve Mehmet'in yaptığı kontratlara ulaşamaz.

New York'un durumu ne olacak?

New York'ta Fisher ve Jackson'un triangle sisteminden (üçgen hücum) eser yok. Bir defa Carmelo Anthony'nin doğasına aykırı bir sistem. Melo'nun geçen sezon göre birebir oynamaları ve serbest atış çizgisine gitme sayısı yarı yarıya düştü. Ve Carmelo bu durumu ne kadar kabullenir ayrıca şu an süper yıldız seviyesinin altında oynuyor. Herhangi bir takasta New York istediğini elde edemez. Şunu da unutmamak lazım üçgen hücum için alınan Calderon ve takımın önemli isimlerinden Andrea Barganiani şu an sakat. Bu isimlerin dönmesiyle takım biraz silkelenir.
 
Kobe Bryant'ın dönüşü
Kobe Bryant da o kadar büyük bir kazanma hırsı var ki... Fena da oynamıyor ama etrafı, çok zor.  Kobe belki bir yüzük daha alsın diye Clippers'a gidebilir. Los Angeles şehri de bütünleşir.