Moyes'in 3 ölümcül hatası

Video yükleniyor...

Manchester United tarihinde en kısa süre görev yapan teknik direktör, 9 eylül-20 ekim 1912 arasında yalnızca 41 gün koltuğunda oturabilen TJ Wallworth’tü.

Kırmızı Şeytanların en başarısız teknik adamı ise 1958’in Şubat’ından aynı yılın haziranına, yaklaşık olarak 5 ay kadar bir sürede takımla 22 maça çıkıp sadece 5 galibiyet alabilen Jim Murphy olmuştu.

David Moyes, ne en kısa süre görev alan ne de en başarısız teknik direktör değil, Manchester United tarihi çok daha kötülerini de gördü… Ama bu durum görevine son verilmesini engelleyemedi.

Ferguson’ın, United mirasını bıraktığı adam, seçilmiş kişi, David Moyes, görevini 10 ay sürdürebildi ve Manchester’ın kırmızılarındaki macerası sona erdi.

David Moyes, Manchester United’ın başında durumu toparlayabilir, kazanan güçlü bir takım yaratabilir miydi? Görünen o ki United yönetimi Moyes’te bu ışığı göremedi.
Peki işler bu noktaya nasıl geldi? İddialar ve gerçekler ne diyor?

İşte David Moyes’in 3 büyük hatası…

1.    Ekibi parçaladı
United’ın başında göreve geldiği ilk günlerde Sir Alex Ferguson’ın David Moyes’e bir tavsiyesi oldu: “Teknik ekibimle yola devam et, en azından bir süre, onlar takımı herkesten daha iyi tanıyor” Moyes, Ferguson’ın bu nasihatini kulak arkası ederek ilk büyük hatasını yaptı. Başta Muelsteen gibi United’ı Ferguson ile birlikte yaratan adamlardan kurulu teknik kadro ile yollar ayrıldı. Belki, hem kendisinin hem de yardımcılarının, takımı tanımaya yetecek kadar zamanları olacağını düşünmüştü ama yanıldı.

2.    Transfer fiyaskosu
Aslında David Moyes’in Manchester United’ın başına gelirken çok sağlam bir transfer listesi vardı. Takımın yarısı ile yolları ayırıp kendi tarzına uygun yepyeni bir kadro kuracaktı. Bu plan United yönetimi tarafından veto edildi. Ekonomik gerekçeler ileri sürüldü, sözleşme fesih bedellerinin yüksekliğinden bahsedildi. Manchester United dünya kadar para harcayıp oluşturulmuş takımın henüz işe başlayalı 1 ay bile olmamış bir teknik adam tarafından dağıtılmasına izin veremezdi. Bir bütçe verildi, uygun bir iki futbolcu al, devam et denildi.  Moyes, Gareth Bale ve Cristiano Ronaldo’nun peşinde koca bir transfer dönemini adeta harcadı, sonunda gidip Fellaini’yi aldı. Sonuç tam bir hayal kırıklığı oldu.

3.     Futbolcular
David Moyes’in futbolcularla olan ilişkilerinde sorun yaşadığına dair ilk başlarda dedikodular kulağa çalınıyordu. Sonrasında iş ciddiye bindi. Vidic, Rio Ferdinand ve Van Persie başta olmak üzere pek çok futbolcunun Moyes’le sorun yaşadıklarına dair yakın çevrelerine dert yandıkları fısıltısı, İngiltere’nin önde gelen gazetelerinde ses bulmaya başladı. Rooney’nin ise United’da kalmak istemediğinden sözleşmesini uzatmaktan geri durduğu ancak daha iyi bir teklif alamadığı için imza atmak zorunda kaldığı söyleniyordu. Son iddia ise, dedikodu denip geçilmeyecek kadar sağlam kaynaklardan… Deniyor ki; United’lı futbolcular Moyes’in gönderilmesi için bilerek oynamadılar ve maç kaybederek teknik direktörlerinin sonunu hazırladılar.
David Moyes; büyük sözü dinlemedi, planlama yapamadı, futbolcularla ilişki kuramadı… Bu üç büyük hata onun United kariyerinin sonunu getirdi.

Moyes, rakiplerinin gözyaşları, taraftarlarının şaşkın bakışları ve dünya futbol basınının çıkarttığı bilançolar arasında United’daki masasını topluyor…
Peki şimdi ne olacak?