Milliler ışıl ışıl!

Milliler ışıl ışıl!
2014 Dünya Kupası elemelerine hazırlanan A Milli Takımımız, hazırlık maçında Portekiz'i müthiş bir maçın ardından deplasmanda 3-1'le mağlup etti.

Abdullah Avcı’nın, Eylül ayında elemelerde karşılaşacağımız Hollanda randevusunun adeta provası olarak gördüğü Portekiz karşılaşmasında A Milli Takım deyim yerindeyse şov yaptı. Işık Stadı'nda A Milliler, Portekiz'i 3-1 yenerken, goller Umut (2) ve Pepe (kendi kalesi)'den geldi. Portekiz'in tek sayısını 57'inci dakikada Nani kaydederken; kaleci Volkan, Cristiano Ronaldo'nun penaltısını kurtararak galibiyette önemli rol oynadı.

Benfica'nın Işık Stadı'nda oynanan maça Portekiz daha hızlı başlarken, A Milliler maç boyunca sakinliğini korudu. İlk dakikalardan itibaren evsahibi ekip net fırsatlar yakalamasına karşın milliler, gole izin vermedi. Burak, Arda'nın nefis pasında 13'üncü dakikada kaleciyle karşı karşıya kalmasına karşın net fırsattan yararlanamadı. Bu aynı zamanda Türkiye'nin kendine güveni gelmesini sağladı. Daha sonra maçta dengeyi sağlayan A Milliler, 35'te gole ulaştı. Milli takımla ortaya koyduğu performansla dikkatleri üzerine çeken Sercan'ın altıpas üzerine gönderdiği topa Umut dokundu ve Miller 1-0 öne geçti, ilk yarı da bu skorla sona erdi.

İkinci yarıda başarılı futbolunu devam ettiren milliler, 52'inci dakikada Umut Bulut'la bir kez daha gole ulaştı. Umut, Burak'la nefis bir işbirliğiyle A Milliler'in ikinci golünü kaydetti. Burak'ın pasında cezasahıası dışından çok sert vuran Umut, Ay-Yıldızlılar adına mükemmel bir gole imza attı.

Portekiz'in gol çabası ancak 57'de sonuç verdi. Nani cezasahası sağ içinden yerden vurdu. Top ağlarla buluştu ve Portekiz farkı bire indirdi.

Kalan dakikalarda evsahibi ekibin gol çabaları sonuç vermezken, milliler oyunu daha çok kendi sahasında kabul etti. Buna karşın 88'de Pepe topu kendi ağlarına gönderdi ve A Milliler'imiz skoru 3-1'e taşıdı.

Maçta bu skorla sona erdi ve A Milliler, Avrupa futbolunun önde gelen ekiplerinden Portekiz'i deplasmanda 3-1 yenerek gelecek adına umutlu mesajlar verdi.

Evsahibi Portekiz'in taraftarları ise Euro 2012 finallerinde mücadele edecek olan ancak Ay-Yıldızlılara yenilen takımlarını maç sonunda ıslıklayarak protesto etti.

PORTEKİZ: 1 - TÜRKİYE: 3
Stat: Estadio da Luz
Hakemler: Stephan Studer, Manuel Navarro, Sandro Pozzi (İsviçre)

Türkiye: Volkan Demirel, Hasan Ali Kaldırım, Bekir İrtegün, Ömer Toprak, Hamit Altıntop, Emre Belözoğlu (Dk. 72 Nuri Şahin), Mehmet Topal, Sercan Sararer (Dk. 72 Selçuk İnan), Arda Turan (Dk. 81 Caner Erkin), Umut Bulut, Burak Yılmaz (Dk. 61 Tunay Torun)

Portekiz: Patricio (Dk. 73 Eduardo), Alves (Dk. 69 Costa), Pepe, Veloso (Dk. 69 Custodio), Coentrao, Ronaldo, Moutinho, Almedia (Dk. 73 Oliveira), Meireles, Nani, Lopes

Goller: Dk. 35 ve 51 Umut Bulut, Dk. 89 Pepe (kendi kalesine) (Türkiye), Dk. 57 Nani (Portekiz)

Sarı kartlar: Dk. 39 Burak Yılmaz, Dk. 64 Emre Belözoğlu, Dk. 79 Arda (Türkiye), Dk. 49 Almedia, Dk. 66 Moutinho (Portekiz)

MAÇTAN DAKİKALAR

Maça hızlı başlayan Portekiz, maçtaki ilk atağı geliştiren taraf oldu. Ev sahibi takım arka arkaya ataklar gerçekleştirse de Nani ve Hugo Almeida savunmayı aşmayı başaramadı. Kontratakla gol arayan Türkiye, ilk tehlikeli atağında Umut Bulut'un golüyle öne geçti. Portekiz ilk yarının sonlarına doğru teke tek mutlak bir gol pozisyonu yakalasa da kaleci Volkan, gol olmasını engelledi.

1. dakikada Ronaldo'nun sol kanattan kale önüne ortaladığı topa Almeida yükseldi, kafa vuruşunda top üstten auta gitti.

7. dakikada Portekiz'in kazandığı serbest atışta Ronaldo, ceza yayının gerisinden topa sert vurdu, auta çıktı.

9. dakikada sol kanattan Portekiz'in atağında Coentrao'nun ortasında Almeida yatarak kafa vurdu, pozisyon ofsayt olarak iptal edildi.

13. dakikada Arda'nın pasıyla topla buluşan Burak, gole çok yaklaştı. Ancak Burak kaleciyle karşı karşıya geldiği pozisyonda topa istediği gibi vuramadı ve meşin yuvarlak kalecide kaldı.

16. dakikada Moutinho'nun ceza alanı dışından şutunu Volkan çizgi üzerinde kontrol etti.

20. dakikada Meireles'in penaltı noktasına yakın yerden vuruşunda top Volkan'da kaldı.

23. dakikada Arda'nın kullandığı köşe atışını, Portekiz defansı kafayla Ömer'den önce uzaklaştırdı.

30. dakikada Portekiz'in sağ köşeden kullandığı kornerde Almeida kafa vurdu ve top üst direkten dışarı çıktı.

33. dakikada serbest vuruştan kaleye şut gönderen Hamit Altıntop'un topu direkten döndü.

GOL 35. dakikada soldan ceza sahası içine doğru giren Sercan'ın yerden pasında Umut Bulut topu ağlara gönderdi ve Türkiye 1-0 öne geçti.

37. dakikada ceza alanı dışından sert vuran Ronaldo'nun topunu, Volkan rahat bir biçimde kontrol etti.

45. dakikada Portekiz'in kontraatağında Ronaldo'nun ceza yayından yaptığı sert vuruş Volkan'ın ayağına çarparak, kornere çıktı.

Karşılaşmanın ilk yarısı 1-0 Türkiye'nin üstünlüğüyle sona erdi.

İKİNCİ YARIDAN DAKİKALAR

GOL 52. dakikada orta sahada baskıyla kapılan topla sağ çaprazda buluşan Umut
, kişisel becerisini göstererek, mükemmel vurduğu topu ağlara gönderdi ve skor farkını ikiye çıkardı: 2-0

GOL 57. dakikada Portekiz'in atağında sağ çaprazdan ceza sahasına giren Nani'nin yerden şutunda top ağlara gitti ve skor 2-1 oldu.


60. dakikada Portekiz'in sağ köşeden kullandığı kornerde Alves'in kafa vuruşu yandan auta çıktı.

64. dakikada Emre'nin müdahalesiyle Raul Meireles ceza sahasında yere düştü ve hakem penaltı noktasını gösterdi.

65. dakikada penaltı atışını Ronaldo kullandı. Ancak Volkan sol tarafına atılan topa harika uzanarak gole izin vermedi.

67. dakikada Lopes'in ortasından kale önüne gelen topu Volkan rahat bir şekilde kontrol etti.

74. dakikada Ronaldo'nun ceza sahasının sol çaprazında yerden vuruşunda top Volkan'da kaldı.

79. dakikada Nani'nin ceza alanı içine kullandığı serbest vuruşu Volkan çift yumrukla uzaklaştırdı.

GOL 88. dakikada sağ kanattan gelişen atakta Selçuk'un yaptığı sert ortada, Portekiz savunması kale önünden topu uzaklaştırmayı başaramadı ve Pepe topu kendi ağlarına gönderdi. Türkiye yeniden farkı ikiye çıkardı: 3-1

Karşılaşma, 3-1 Türkiye'nin üstünlüğüyle sona erdi.