Jose Mourinho'nun Chelsea'den gönderilmesinin 5 nedeni

Video yükleniyor...


Yalnızca 7 ay önce, İngiltere’de futbolun en büyük adıydı… Premier Lig şampiyonu Chelsea’nin teknik direktörü, Jose Mourinho…  Ancak 2015-2016 sezonu “Özel Biri” için bıraktığı gibi başlamadı.
  
7 ay sonra… “Chelsea futbol takımı Jose Mourinho’nun görevine son vermiştir!” Kadro aynı, stat aynı, forma aynı, Mourinho hep bildiğimiz gibi…
 
Peki ters giden neydi? İşte son şampiyonu küme düşme hattının kıyısına getirirken Mourinho’yu Chelsea’den ayıran, 5 ölümcül hata:
 
(REHAVET) İngiltere’de futbol kulislerinde daha henüz sezon başlamadan fısıltı gazetesi çalışıyordu, Chelsea’nin yönetim kurulundan futbolcusuna ve hatta akademiye kadar rehavet virüsüne kapıldığı ve virüsün transfer stratejisini bile etkilediği söyleniyordu. Sezonun başlaması ile birlikte bu rehavet virüsünün kanıtları sahaya yansımaya başladı. Mourinho’nun Diego Costa başta olmak üzere tüm futbolcularla birer birer ortaya çıkan gerginliklerinin, soyunma odasındaki gerilimin rehaveti tedavi etmek yerine yarayı derinleştirmesi, önü kesilemeyen düşüşü başlattı.
 
(KENDİNİ KANDIRMA) Jose Mourinho, futbol dünyasının en zeki teknik direktörlerinden biri olduğu kadar tam bir manipülasyon ustasıdır; hangi kritik durumda kiminle nasıl kavga etmesi gerektiğini bilir. Mourinho’nun okları, baskıyı kendi istediği şekilde yönlendirme amacı taşır, o kimseyle boşu boşuna uğraşmaz. Ancak bu defa oklar bir türlü istediği yerlere saplanmadı, neyi hedeflediyse değirmenlere dönüştü. Herkesin gözünde “bakalım şimdi kimi bahane edecek” algısı ortaya çıkınca, Mourinho en büyük silahını kaybetti.
 
(FORMSUZ YILDIZLAR) Yıldız futbolcuları yönetmek zordur, ama Mourinho için değil… En azından birkaç ay öncesine kadar öyleydi. John Terry’den Nemanja Matic’e, Eden Hazard’dan Diego Costa’ya ve Ivanovic’e, Chelsea’nin tüm yıldız silahları sahada adeta dökülüyorlardı. Oyundan alınan kavga ediyor, yedek kulübesinden çıkamayan trip atıyor, sahada kalan ise formasından ibaret… Neresinden bakarsanız bakın, bu Chelsea kadrosu hiç de başlarında Jose Mourinho varmış gibi görünmüyordu.
 
(GÜVENECEK KİMSE YOK) Chelsea taraftarı, teknik kadro, futbolcular, yöneticiler… Hem birbirlerine güvenlerini hem de inandıkları tüm dayanaklarını kaybettiler. Evinde mağlup olmayan Chelsea’nin Stamford Bridge büyüsü bozuldu, taraftarın “Mourinho çözer” inancı kırıldı, futbolcuların takımdaşlık bağı bozuldu, yönetimin sabrı taştı. Sonunda Chelsea’de güvenecek kimse kalmadı…
 
(EVA’NIN AHI) Sezonun ilk maçı, Eden Hazard sakatlanıyor, doktor Eva Carneiro hakemin talimatıyla sahaya girip futbolcuya müdahale ediyor. Normal bir sahne gibi görünen bu an, aslında her şeyin başlangıcı mıydı? Eva’nın ahı mı tuttu? Bunu bilemeyiz. Ancak bir gerçek var ki Eva Carneiro’nun görevinden alınması ve sonrasında kulüpten gönderilme süreci Chelsea’yi ve Mourinho’yu çok yordu, zorladı, bir yerden sonra dağıttı. Eva’nın ahı tutmadıysa bile, dengeleri bozan onun gidişi oldu.
 
Mourinho gitti, Hiddink geçici olarak Chelsea’nin başına getirildi, Manchester United’da Van Gaal’in yerine Jose sesleri yükselmeye başladı… İngiltere Premier Lig belki de tarihinin en kaotik sezonunu yarıladı, bu kazan daha çok kaynayacak gibi görünüyor. Bu maç 90 dakikadan çok fazlası…