İzmir'de derbi heyecanı

İzmir'de derbi heyecanı
Türk futboluna yıllardır heyecan ve renk getiren Göztepe ile Karşıyaka arasındaki derbi heyecanı, iki sezon aradan sonra yarın tekrar yaşanacak.

Kentin plaka numarasına göre kendilerini "35,5" diye adlandıran Karşıyaka'ya karşılık, "Tam 35" sloganını geliştiren Göztepe, saat 13.30'da İzmir Atatürk Stadı'nda karşı karşıya gelecek. Mücadelede hakem Cüneyt Çakır düdük çalacak.

Kulüplerin isteği üzerine, İl Spor Güvenlik Kurulu'nda alınan karar gereği tribünler iki takım taraftarı için yarı yarıya paylaşıldı. Tarihi maçta ev sahibi Karşıyaka'nın taraftarı kapalı, Göztepe taraftarı ise açık tribünden maçı takip edecek.

Taraftar güzergahları

Karşılaşmanın oynanacağı 49 bin 921 kapasiteli İzmir Atatürk Stadı'nın açık tribün 17 bin 422, kapalı tribün ise 10 bin 403 seyirci alıyor.

Karşıyaka taraftarı, Salhane İzban ve Halkapınar metro durağını kullanarak Mersinli Mahallesi tarafından stada giriş yapacak. Göztepe taraftarı ise Stadyum metro durağı güzergahında, İzulaş garajı girişinden stada alınacak.

Taraftarların karşı karşıya gelmemesi için iki tampon bölge oluşturulacak.

Profesyonel liglerde 43. randevu

Profesyonel liglerde ilk olarak, Milli Lig'in kurulduğu yıl, 8 Mart 1959'da Alsancak Stadı'nda karşılaşan iki ekip, yarın liglerde 43. randevuya çıkacak.

16 Mayıs 1981'de İzmir Atatürk Stadı'ndaki Göztepe-Karşıyaka maçını 80 bin kişinin takip etmesi nedeniyle müsabaka halen "İkinci Ligde seyirci rekoru kırılan müsabaka" olarak anılmaya devam ediyor.

En son Göztepe'nin PTT 1. Lig'den düştüğü 2012-2013 sezonunda karşılaşan iki ekibin mücadelesinde Karşıyaka 2-0 öne geçmesine rağmen sarı-kırmızılı ekip müsabakadan 3-2 galip ayrılmayı başardı.

Şimdiye kadar 18 kez Süper Lig'de, 24 defa da 1. Lig'de karşılaşan iki ekipten Karşıyaka'nın 17, Göztepe'nin ise 15 galibiyeti bulunurken, 10 müsabaka da berabere tamamlandı.

Bu maçlarda Karşıyaka 57, Göztepe 43 gol attı. Göztepe'nin son maçtaki galibiyet golünü atan ve iki takımda da forma giyen Şaban Genişyürek, Karşıyaka-Göztepe rekabetinde 100. golü kaydeden isim olmuştu.

Göztepe'de Gürsel Aksel ile Tuncer Çeliktaş, Karşıyaka'da ise Ogün Altıparmak dörder golle derbilerde en fazla gol atan futbolcu durumunda bulunurken, bu isimleri üçer golle Göztepe'den Fevzi Zemzem ve Hakkı İyibilir ile Karşıyaka'dan Özcan Öngen takip ediyor.

Karşıyaka, çeşitli tarihlerde rakibini birer kez 6-2 ve 5-2, iki defa da 4-0 yenmeyi başardı.

Kasım ayında Karşıyaka üstün
Daha önce kasım ayında 8 kez karşılaşan iki ekipten Karşıyaka'nın 3, Göztepe'nin 2 galibiyeti bulunurken, 3 müsabaka da berabere tamamlandı. Bu müsabakalarda Karşıyaka 8 gol atarken, kalesinde 6 gol gördü.

İki ekibin kasım ayındaki son mücadelesinde 1 Kasım 2000'de İzmir Atatürk Stadı'ndaki maç golsüz berabere tamamlandı.

En değerli kadro Göztepe'de

PTT 1. Lig'de 16 milyon 130 bin avro kadro değeriyle Kardemir Karabükspor'dan sonra en pahalı ikinci takım Göztepe karşısında, Karşıyaka'nın kadro değeri 9 milyon 350 bin avro.

Yeşil-kırmızılı ekip, PTT 1. Lig'de parasal değer sıralamasında 13'üncülükte yer alıyor.

Maçın hakemi Cüneyt Çakır
Maçın hakemi Cüneyt Çakır, daha önce Karşıyaka'nın 6, Göztepe'nin ise 3 müsabakasında görev yaptı. Karşıyaka, tecrübeli hakemin yönettiği 6 maçta 3 puan alamadı. Bu karşılaşmalarda 4 beraberlik yaşayan yeşil-kırmızılı ekip, 2 maçtan puansız ayrıldı.

Göztepe ise Cüneyt Çakır'la 1 galibiyet ve 2 beraberlik aldı. Cüneyt Çakır, sarı-kırmızılı ekibin en son 27 Nisan 2003'de Süper Lig'deki Trabzonspor maçında görev yapmıştı.