"İvkovic'le çalışmak isterim"

"İvkovic'le çalışmak isterim"
Türk Basketbolunda genç kuşağın önemli antrenörlerinden biri olan Ahmet Çakı Ligtv.com.tr’ye özel açıklamalarda bulundu.

29 yaşında Daruşşafaka baş antrenörülüğüne getirilerek  adından söz ettirmeye başlayan Ahmet Çakı geride kalan 10 yılda birçok takımda görev alırken, oynattığı basketbol ve genç oyunculara verdiği önemle de hep dikkatleri çekti.  

Hocam öncelikle Tofaş sürecinizle başlayalım başarılı bir iki sezonun ardından açıkçası kimsenin de beklemediği bir ayrılık oldu bu. Kulüple anlaşamadığınız nokta ne oldu?

AHMET ÇAKI:  Benim 3 yıllık bir kontratım vardı Tofaş ile son senesi opsiyonlu olmak üzere. Yönetim  benden çok memnun olduğunu ancak ücretimde biraz indirimime gitmemi istedi. Ben de prensiplerim gereği bunu kabul edemeyeceğimi söyledim ve karşılıklı anlaşarak yollarımızı ayırdık. Orada mutlu bir iki sene geçirdim. Kimseye karşı herhangi  bir kırgınlığım yok.

Genç yaşta Darüşşafaka'nın başantrenörlük  görevine getirilmiştiniz. Antrenörlüğe başlamanız nasıl oldu tam olarak?


AHMET ÇAKI:  18 yaşında altyapılarda çalışarak başladım bu işe. Daruşafaka’da 14 yıl boyunca görev yaptım 22 yaşında A takım yardımcı antrenörü oldum. Daha sonra bana bir şans geldi ve ben de bunu iyi değerlendirdim. O dönemde ligde çok öneml işler yaptık sahamızda büyük takımları yenme başarısını gösterdik. Darüşşafaka’nın üzerimdeki emeği çok fazladır.




Basketbol felsefenizi nasıl tarif edersiniz?

AHMET ÇAKI: 
Düzen basketboluna inanan bir basketbol adamıyım. Basketbolda enerji çok önemli açıkcası. Oyuncuların yeteneklerini en iyi şekilde sahada göstermesini isteyen ancak bunun bir düzen içinde gerçekleşmesini sağlamaya çalışan biriyim. Günümüz basketbolunda yabancı sayısının da artmasıyla beraber oyuncuların özgürlük alanları da genişledi. Burada önemli olan iyi bir düzen kurmaktır.

Obradovic’ten sonra bir başka efsane coach İvkovic de Türkiye’ye geldi. İvkovic basın toplantısında burada çalıştığım dönemde benden sonra burada görev yapacak bir Türk antrenör bırakmak istiyorum dedi. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, böyle bir teklif gelirse nasıl bir cevap verirsiniz?

AHMET ÇAKI:  Çalışmadığım bu dönemde kendime yatırım yapmak istiyorum. Başta Barcelona olmak üzere Avrupa'daki önemli basketbol organizasyonlarını incelemeyi hedefliyorum bu çalışmadığım dönemde. Hedeflerime ulaşmak adına daha iyisini zorlamak en büyük amacım. Yaşınız ne olursa olsun antrenör gelişimine inanan biriyim ve İvkovic gibi birinin yanında da böyle bir şans olursa değerlendirmek isterim. İvkovic sonuçta Avrupa'nın sayılı antrenörlerinden birisi ve böyle bir teklif olursa sıcak bakarım. Ancak bu kesinlikle yanlış anlaşılmasın. Anadolu Efes’te çok değerli antrenörler var ve ben bu işe kesinlikle kendiliğimden talip olmam.




Avrupa’da kendinizi yakın hissetiğiniz bir ekol veya coach var mı?

AHMET ÇAKI:
Kısa bir süre önce Panathinaikos’un başına geçen İvanovic’i söyleyebilirim. Onu çok fazla gözlemledim ve ondan çok fazla etkilendim. İvanovic'in basketbol felsefesini beğeniyorum.Türkiye’de de Oktay Mahmudi’yi söyleyebilirim. Oktay Hocayı da özellikle karşı karşıya geldiğimiz maçlarda çok fazla gözlemleme şansım oldu. O da beğendiğim antrenörlerin başında geliyor. Ayrıca bu konuda Orhun Ene'yi de sayabilirim.

Kenan Sipahi’yi sezon başında Fenerbahçe Ülker’e transfer olmuştu. Samet Geyik'in ismi de Anadolu Efes ile anılıyor. Tofaş'ın genç oyuncuları için neler düşünüyorsunuz?

AHMET ÇAKI:
Kenan bu sene Fenerbahçe Ülker'de iyi işler yaptı sakatlanana kadar. Samet Geyik de çok yetenekli bir oyuncu bize bu sene ciddi katkı verdi. Anadolu Efes'e transfer olursa da orada da başarılı olacağından şüphem yok.

TBF'nin yeni aldığı yabancı kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?

AHMET ÇAKI: Gönül ister ki takımlarımızda fark yaratan oyuncular Türk oyuncular olsun ama maalesef bizde böyle bir durum söz konusu değil. Burada önemli oln yabancı sayısından daha çok ortaya koyulacak projedir. 3+2 kuralı ile Türk oyuncuların tembellik gösterdikleri bir gerçek ancak burada tamamen yabancı oyunculara sırtınızı dayamak da doğru olamaz. Ne kadar yabancınız olursa olsun Türk oyuncuların takımlardaki rolü farklıdır. Burada bana göre genç takımdan A takıma yükselip şans bulamayan oyuncular için farklı bir platform oluşturulmalı. Burada oyunculara kendilerini geliştirerek tekrardan A takıma gelmelidirler...

David Blatt, Peresovic, Pianigiani, gibi önemli antrenörlerin ülkemizde başarısız olduklarını gördük. Buradan ayrıldıktan sonra ise bu antrenörler gittikleri takımlarda önemli başarılar elde etti. Sizce bu isimlerin başarısız olmalarını sebebi neydi? Bizdeki sorun ne?

AHMET ÇAKI:
Bizim ülkemizde antrenörlerin rolü yanlış anlaşılıyor. Antrenör organizasyonun önemli bir parçasıdır ama tüm organizasyonu kendi başına yürüten kişi değildir. Bizde organizasyonun geri kalan parçalarında çok ciddi eksikliker var ve biz böyle bir ortamda bu antrenörleri getirerek onlardan başarı bekliyoruz. Onlarda dolayısıyla böyle bir ortamda istediklerini yapamayarak başarısız oluyorlar. En büyük sorununuz uzun vadeli program yapamamak. Ama şimdi durum biraz değişti diyebiliriz. Obradovic ve İvkovic gibi isimler daha güçlü geldikleri için bu tip sıkıntıların üstünden gelebiliyorlar...

Şu anda yurt dışında çalışan herhangi bir Türk antrenörü yok. Bu neye bağlıyorsunuz. Neden Türk antrenörleri bir kaç ismin dışında yurdışında tercih edilmiyor?

AHMET ÇAKI: Bunu Türk insanına bakış açısıyla değerlendiriyorum. Dışarıya çıktığınız zaman sadece basketbol olarak değil çok fazla tercih edilmiyorsunuz. Bir de diğer ülkelerde konservatif bir yapı var. İtalya'da 6 ay bulundum ve orada gerçekten yabancı bir antrenörün çalışma şansı çok az. Korumacı bir yapı var ve kendi antrenörlerine daha fazla değer veriyorlar. Aynısı İspanya'da da geçerli. Aradıkları kriterler çok farklı euroig deneyimi olmuş önemli şampiyonluklar kazanmış isimleri tercih ediyorlar. Tabi bu da Türk antrenörleri için olumsuz bir durum oluyor...

Hocam bu keyifli röportaj için teşekkür ederim.

AHMET ÇAKI
: Ben de teşekkür ederim...


YİĞİT YAMANER / LİGTV.COM.TR