İşte Hindistan 'yıldızlar' ligi!

Video yükleniyor...

Futbol, sadece Avrupa’da değil, Dünyanın her bölgesinde en popüler spor olarak kabul edilir.

Ancak çok büyük nüfuslara sahip bazı ülkelerde futbolun gölgede kaldığı da gerçektir. ABD bunlardan biri. Ülkede futbolun geliştirilip popüler hale getirilmesi için yoğun reklam, yıldız futbolcu transferi ve medya çalışmaları yapılıyor. ABD, statlarını doldurmayı başarıyor ancak ülkede beyzbol, Amerikan futbolu ve NBA’in yarattığı etkiye ulaşmayı başaramıyor.

Futbolun aradığı ilgiyi bir türlü bulamadığı bir başka ülke ise Hindistan. Uzun yıllar İngiliz yönetimi altında kalmış olmalarının etkisiyle, Hindistan’da ulusal spor kriket!

Aynı İngiliz etkisi, ilginçtir ki, futbolu kapsamıyor.

Dünya futbol pastasında kendi yerini belirleme hedefiyle yeni bir atılım da Hindistan’da geliştirildi.
9 Aralık 2010’da Hindistan Futbol Federasyonu, Amerika’da iki yatırımcı firma ile 15 yıl için 116 milyon dolar değerinde bir işbirliği anlaşması yaptı.

2011’de yapılan ilk lig kurulumu denemesi finansal nedenlerle ertelenmişti ve Hindistan futbolunun ilk altın adımlaı atma denemesi 2014 yılına kaldı.

Bu defa, en azından şimdilik, Hindistan’da futbol adına işler yolunda gidiyor.
12 Ekim 2014’te başlayacak olan Hindistan Süper Ligi, Avrupa’nın, futbolunun sonlarına yaklaşmış büyük yıldızlarının transferi ile yaz aylarında sık sık gündeme gelmişti.

Öte yandan, Hindistan Süper Ligi, transferlerden önce, geliştirilen sistemi ile incelenmeye değer.
Kriket liginin bir uyarlaması olan Hindistan Süper Ligi, alışılmışın biraz dışında… Ve aslında tamamen ticari bir yaklaşımla inşa ediliyor..

Hindistan Futbol Federasyonu, 21 ekim 2013’te, Süper Lig’de mücadele edecek 8 eyalet belirledi. Chennai, Delhi, Goa, Guwatiati, Kochi, Kalküta, Mumbai ve Pune.

Bu 8 eyalet franchise tekliflerine açıldı. Aralarında, Hindistan film sektörü Bollywood’un oyuncu ve yönetmenleri, ülkenin kriket efsaneleri, çok uluslu şirketlerin de bulunduğu konsorsiyumlar şehirler için teklif verdi. Bu konsorsiyumlardan birinin içinde yer alan, İspanya La Liga’nın son şampiyonu Atletico Madrid, Kalküta’yı kazanırken, 8 şehrin franchise sahipleri Nisan 2014’te belirlenmiş oldu.

Franchiselar hızlıca takım kurulumuna başladılar. Teknik direktörler açıklandı. Goa’da Zico; Chennaiyin’de Marco Materazzi göreve başladılar. Ve hemen ardından transferler geldi. Hintli futbolcular için draft açıldı, yabancı futbolcular ise transfer sistemi ile kadroya katıldı.

Hindistan Süper Ligi’nin sistemini özel kılan bir başka uygulama ise Marquee futbolcu. Federasyonun tanımı ile Marquee oyuncu, daha önce ülkesini kıtalar arası şampiyonalarda temsil etmiş, saygın futbolculuk kariyeriyle takımın simgesi haline gelebilecek yıldız bir futbolcu.

Her takım için Marquee oyuncular açıklandı ve isimlerin hepsi tanıdık…

Atletico de Kalküta’da Luis Garcia, Chennaiyin’de Elano Blummer, Delhi’de Alessandro del Piero, Goa’da Robert Pires, Kerala’da David James, Mumbai’de Ljungberg, Northeast United’da Capdevila ve Pune’de David Trezeguet.
Hindistan Süper Ligi 8 takımla 3 ay sürecek. Deplasmanlı lig ekimde başlayıp aralıkta sona erecek. Puan sıralamasında ilk 4’e giren takımlar kasım-aralık aylarında final serisi için mücadele edecekler, iki takım finale yükselecek ve şampiyon belli olacak.

İngiltere Premier Lig’le çok sayıda ortak çalışma anlaşması imzalanan Hindistan’da, sosyal medya, reklam filmleri ve Anelka, Adrian Mutu başta olmak üzere Japonya’dan Yunanistan’dan Brezilya’ya kadar çok sayıda ülkeden önemli isimlerin transferi ile futbol ayaklandırılmaya çalışılıyor.

Hindistan Süper Ligi takip edilebilir mi? Tarihinde ilk kez profesyonel olacak olan Hintli futbolcular ile Dünya Kupalarında boy göstermiş yıldız isimlerin bir araya geldiği bu ilginç ve sıra dışı lig sistemi, meraklı gözleri etrafında toplayacağa benziyor.

Asıl soru ise şu; birisini kendinize zorla aşık edebilir misiniz?