İspanyol basınından Barcelona'ya övgü

İspanyol basınından Barcelona'ya övgü
UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde İtalyan ekibi Juventus'u 3-1 yenerek kupayı kazanan Barcelona, İspanyol basınından büyük övgü aldı.

İspanyol gazetelerinin manşetleri Barcelona'nın kupayı kaldırmasına ayrıldı. Katalan gazetelerinden El Mundo Deportivo ve Sport gazeteleri aynı şekilde "3'lü Şampiyon" başlıklarını attı.

Yapılan yorumlarda, "Barça büyük bir başarıya imza atarak 5. Şampiyonlar Ligi kupasını kazandı. Sezonun 3 kupasını birden kaldırdı ve son 10 yılın 'kral' takımı olarak kendisini taçlandırdı. Barcelona dünyada referans olan, Avrupa futbolunda egemenliğini ilan eden bir kulüp. 2009'dan sonra bir sezonda 3 kupayı birden ikinci kez kazanarak kendi tarihini tekrardan yazan Barcelona, Avrupa'nın tek takımı oldu" denildi.

Barcelona'dan Luis Suarez ve Juventus kalecisi Gianluigi Buffon, final maçında sahanın en iyileri olarak gösterildi. Sport gazetesi, Barcelona'dan Lionel Messi'nin 2015 yılı sonunda FIFA Altın Top ödülünü almaya çok yaklaştığını savundu.

"Barcelona 3'lü kupayı tekrarlıyor: Avrupa şampiyonu. 5. altın" ve "Bu yüzyılın kralları" ifadelerini başlığına çıkaran Marca gazetesi de "Son 10 yılda 4 Şampiyonlar Ligi kupası, 2. kez 3'lü kupa. Xavi layık olduğu finali aldı. Büyük bir final maçı oldu. Belki de son 15 yılın en iyisi" değerlendirmesini yaptı. "5. senfoni" başlığını atan As gazetesi de "Messi ve Iniesta Barça'yı efsane olmaya taşıdı" diye yazdı.

Katalonya'nın en önemli gazetelerinden La Vanguardia da "Olağanüstülüklerin Barçası" başlığını kullanarak, "Barça mükemmelliği tekrardan yakaladı. Avrupa'da bir sezonda 3 kupayı iki kez kazanan tek kulüp. Xavi bir kral gibi Barcelona'dan gitti. Pique kalenin tüm filesini kesti. Messi herkesi kucakladı. Neymar dua etti" değerlendirmesini yaptı.

Diğer İspanyol gazetelerinden El Pais, "Barça, 5'inciyi kazandı. Sihirli bir sezonu kapatan bordo-lacivertliler, Juventus karşısında heyecanlı bir finalden sonra Şampiyonlar Ligi kupasını da müzesine götürdü", El Mundo da "3 kez Barça. Xavi'nin vedasında, Juventus karşısında 5. Şampiyonlar Ligi'ni kazanan Barça, Berlin'de sezonun 3. kupasını kaldırdı" ifadelerini öne çıkardı.

İspanyol basınında Cüneyt Çakır


Öte yandan Şampiyonlar Ligi'nde final maçını yöneten ilk Türk hakem olan Cüneyt Çakır'ın verdiği bazı kararlar, İspanyol basınında eleştirilse de pozisyonlar hakkındaki fikir ayrılıkları dikkati çekti.

İspanyol basınının birleştiği tek nokta, Çakır'ın "az kart göstermesi" oldu.

"Göz yuman Çakır, maçı 97. dakikaya kadar uzattı ve 1 golü geçersiz saydı" başlığını kullanan El Mundo Deportivo, "Türk hakem topun Lichtsteiner ile Neymar'ın eline çarptığı pozisyonlarda aynı kriterleri uygulamadı" diye yazdı.

Marca gazetesi de "Pogba'ya yapılan hareket penaltıydı ve Neymar'ın golü kurallara uygundu" başlığı altında "Çakır için kolay olmadı. Türk hakem isabetli kararlar almasının yanı sıra hatalar da yaptı. İlk olarak sarı kartını çıkarmak için çok bekledi. Bundan Vidal ve Bonucci faydalandı. Başka bir hakem olsaydı bu futbolcular maçı bitiremezdi" yorumunu yaptı.

Bazı pozisyonlar hakkında değerlendirmelerin de yapıldığı gazetede ayrıca, "9. dakikada Lichtsteiner'in elle müdahalesinde penaltı yoktu. 35. dakikada Alba'nın Pogba'yı düşürdüğü pozisyon fauldü ve Alba'nın sarı kart görmesi gerekirdi. Barcelonalı futbolcu o anda hiçbir şekilde topu düşünmüyordu. 66. dakikada Alves'in Pogba'yı düşürdüğü pozisyon açık penaltıydı. 72. dakikada Neymar'ın geçersiz sayılan golünde, topun ele değdiği pozisyon Lichtsteiner'in pozisyonu ile aynıydı, kasıt yoktu" yorumunu yaptı.

As gazetesi de "Pogba'ya yapılan hareket penaltı değildi. Çakır kartlarını kullanmada cömert değildi. Vidal'i atması gerekirdi" başlığını kullanarak, "Çakır, tartışmalı pozisyonlarda doğru karar verdi ama kart göstermekte çok yumuşak davrandı. Türk hakem final maçında teknik, fizik, yer tutma ve avantaja bırakma kararlarında iyiydi ama disiplin açısından çok kötüydü" şeklinde görüş savundu.