İspanya'da 'havuz' isyanı

İspanya'da 'havuz' isyanı
İspanyol futbolunda son bir yıldır devam eden maç yayın haklarıyla ilgili sorunun çözülememesinden dolayı tepki gösteren kulüpler, ortak havuz sistemine geçilmesini sağlayacak kanun hükmündeki kararnamenin çıkarılması için hükümete 2 hafta süre verdi.

Profesyonel Futbol Ligi (LFP) kurumunun bugün yaptığı olağanüstü genel kurul toplantısı sonrasında basına verilen bilgilerde, gündeme getirilen İspanya Birinci Futbol Ligi'nin (La Liga) greve gitme seçeneğinin şimdilik yürürlüğe sokulmadığı, beklenen kararnamenin en hızlı şekilde çıkarılması için hükümete 2 haftalık süre verildiği ifade edildi.

LFP Başkanı Javier Tebas'ın, genel kurula katılan kulüp temsilcilerini, maçların yayın haklarıyla ilgili sorunda "temkinli hareket edilmesi konusunda ikna ettiği" belirtildi. Tebas'ın konuyla ilgili yarın İspanya Futbol Federasyonu ve hükümet yetkilileriyle bir toplantı yapacağı açıklandı. 

İspanya'da bu zamana kadar yayın haklarıyla ilgili sözleşmeleri her kulüp kendi yaparken, gelirlerin daha artırılması için ortak havuz sistemine geçilmesi konusunda Athletic Bilbao dışındaki tüm LFP üyesi kulüpler geçen yıl anlaşmaya varmıştı. La Liga'daki tüm takımların mevcut durumda maç yayınlarından elde ettiği gelir, 800 milyon avro. Yeni sistemle bu gelirin 1 milyar 100 milyon avroya çıkarılması amaçlanıyor. Avrupa'da yayın anlaşmalarından en fazla geliri, İngiltere Premier Lig kulüpleri (1 milyar 875 milyon avro) elde ediyor.

Yayın haklarından sezon başına 140'ar milyon avro kazanan Real Madrid ve Barcelona, hem İspanya hem de Avrupa'da en fazla gelire sahip olan kulüpler olarak ilk sırada bulunuyor. Fakat La Liga'daki diğer kulüplerin canlı maç yayınından kasasına giren para, Real Madrid ve Barcelona'ya göre oldukça düşük. Yayın hakları pastasından Valencia 48, Atletico Madrid 42, Sevilla, Athletic Bilbao ve Villarreal 32'şer, Espanyol 28 , Real Sociedad, Malaga ve Getafe 25'şer, Celta Vigo 22, Granada, Elche, Rayo ve Almeria ise 18 milyon avro alıyor.