İngiltere'de rekorlar altüst!

İngiltere'de rekorlar altüst!
İngiltere Premier Ligi'ndeki son gün imzalarıyla birlikte transfere 1 milyar Pound'a yakın bir rakam ödendi.

Sir Alex Ferguson'un kadrosundaki değişim devam ederken; Manchester United'ın çılgın transferleri, İngiltere Premier Ligi'nde rekor kırılmasının ana unsuru oldu. Blind'in açıklanmasıyla birlikte Kırmızı Şeytanlar transfere 150 milyon Pound ödeyecek. Premier Lig'deki 20 kulübün ödediği rakam ise 755.9 milyon Pound oldu.

İngiltere'deki transfer çılgınlığının sonucu olarak da 570 milyon Pound ülke dışına çıktı. Bu satıştan en kârlı çıkan ülke ise İspanya oldu. İspanyol kulüpleri, İngiliz ekiplerine sattığı oyunculardan 238.7 milyon kazandı.

Transfer sezonunda İngiliz ekipleri ortalama 50 milyon Pound harcarken; geçen sezon kırılan 630 milyon Pound'luk transfer rekoru da tarihe gömüldü. Transferde 1 milyar Pound barajına iyice yaklaşılırken; takımların yükselen harcamalarında
5.5 Milyar Pound'luk naklen yayın gelirleriyle, ligi ilk dörtte tamamlayarak Şampiyonlar Ligi'ne katılıp kasalarını doldurmak isteyen takımların çabası etkili oldu. Zira geçen sezon İngiltere Preimer Ligi'ni 4. sırada tamamlayan Arsenal, Beşiktaş'ı eleyerek Devler Ligi'ne kalırken; kasasına da 40 milyon Euro'yu koydu. Şampiyon olan takımların alacağı ekstra primler de devlerin iştahını iyice artırdı.

2013-14'te Premier Lig takımları ortalama 25 milyon Pound daha fazla naklen yayın geliri kazanırken; Liverpool 43 milyon Pound artışla 97.5, Manchester City 38.5 milyon Pound artışla 96.6 milyon Pound ve Chelsa 39.1 milyon Pound artışla 94.1 milyon Pound'u kasasına koydu. Arsenal, Tottenham, Newcastle, Southampton ve Stoke gibi takımların gelirleri ise 30 milyon Pound daha arttı.

Artan gelirler transfer rekorlarının kırılmasını sağlarken; İngiltere rekoru Manchester United'ın eline geçti. ManU, Mesut Özil'e ait 50 milyon Euro'luk rekoru, Angel di Maira'ya verdiği 70 milyon Euro'yla kırarken; Chelsea, Diego Costa'ya, Arsenal ise Alexis Sanchez'e 40 milyon Euro ödedi. Ligde kalmak isteyen veya üst sıraları zorlayan takımlar da elini cebine attı. Sattığı oyuncularla ligin en kârlı takımlarından Southampton, Shane Long'u ve Westham United, Enner Valencia'yı 12, Everton kulüp rekoru kırarak Romelu Lukaku'yu 28 ve ligin yeni ekiplerinden Leicester City de Leonardo Ulloa'yı 8 milyon Pound'a kadrosuna kattı.

Her şeyde olduğu gibi; elit futbolda da çok şey artık paraya bağlı. Külüplerin parası var ve daha iyi olmak veya kâbus görmemek için bunu harcamakta beis görmüyorlar.

Derleyen: İsmail Keleş / Ligtv.com.tr