G.Saray'da tarihi gün!

G.Saray'da tarihi gün!

Ve G.Saray'ın beklediği gün geldi çattı, Özhan Canaydın'ın hayali gerçek oldu. Galatasaray Kulübü'nde çalışmaları yıllardır süren Aslantepe Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nin temel atma töreni, büyük bir katılımla yapıldı.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Erentalu-Alke firması tarafından, Aslantepe mevkisinde yapılacak ve 24 ayda tamamlanacak tesisin temel atma törenine Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Futbol Federasyonu Başkan Vekili Affan Keçeci, genel sekreter Lütfi Arıboğan, Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim ile Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın, camiadan çok sayıda kişi ve davetliler katıldı.
Toplam 52 bin seyirci kapasiteli stada sahip olacak kompleksin temel atımı için hazırlanan butonlara, TBMM Başkanı Köksal Toptan ile diğer davetliler birlikte basarken, havai fişekler atıldı, sarı ve kırmızı balonlar gökyüzüne bırakıldı.

Mimar Sinan'dan bu yana bir inşaat geleneği olarak kabul edildiği belirtilen, içinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve devlet yöneticilerinin adlarının bulunduğu liste, Galatasaray flamasına sarılı olarak, "Tarih tüpü" adı verilen tüpün içine konuldu ve inşaatın temeline atılacak ilk harca konulmak üzere Erentalu Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Eren Talu'ya teslim edildi.

TOKİ tarafından düzenlenen temel atma töreni, 500 davetli ile sınırlı tutulurken, hava koşulları nedeniyle tören alanında çadır hazırlandı ve tören bu bölümde gerçekleştirildi.
Bu arada, törenin yapıldığı podyumun arkasında ise "İstanbul'a Avrupalı stadyum" yazısının bulunduğu görüldü.
 
BAŞESGİOĞLU: "İSTANBUL'A BÜYÜK GÜZELLİK KATACAK"
Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), Galatasaray Kulübü için Seyrantepe'de yaptıracağı "Aslantepe Ali Sami Yen Spor Kompleksi"nin temel atma töreninde konuşan Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, "Bu güzel stat, 52 bin kişilik kapasitesiyle İstanbulumuz'a büyük güzellikler katacaktır. İstanbul, sportif tesisler açısından zenginleşecektir" dedi.
 
Başesgioğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu törende olmayı istediğini belirterek, "Bu projeye önderlik eden Sayın Başbakanımız bizimle birlikte olmayı çok arzu etti, ama bütçe görüşmeleri nedeniyle buna imkan bulamadı. İnşallah açılışında Sayın Başbakanımızla birlikte olacağız. Bu süreçte Başbakanımızın himayesi ve önderliği kesintiye uğramaksızın devam edecektir. Başbakanımızın hayırlı olsun dileklerini iletmek istiyorum" diye konuştu.

Bu stadın, ileride talip olunacak uluslararası organizasyonlar için de önemli bir referans olacağını vurgulayan Başesgioğlu, şöyle devam etti: "Biz sadece futbolda değil, voleybol ve basketbol gibi sporlarda da önemli şampiyonalara ev sahipliği yapmaya hazırız. Cumhuriyetimizin 100. yılına doğru giderken, inşallah 2020 Olimpiyatlarına da ev sahipliği yapmak gibi büyük bir iddiamız var ve buna şimdiden hazırlanıyoruz."
 
"MARKA OLMAK BİRÇOK FAKTÖRE BAĞLI"
Galatasaray Kulübü'nün kurucusu Ali Sami Yen'in, "İngilizler gibi toplu oynamalı, bir isme ve renge sahip olmalıyız" dediğini hatırlatan Başesgioğlu, şunları söyledi: "Aslında rahmetli Ali Sami Yen bir markayı tarif ediyor. Evet, bugün Galatasaray bir markadır. Türk spor tarihinde ilkleri ve enleri en çok olan kulübümüzdür. Devlet üstün madalyası verilmiş, UEFA şampiyonluğu kazanmıştır.
 
Galatasaray gibi, ülkemizde marka olan takımlarımız var. Ancak bu marka oluşumuzu küresel rekabette devam ettirmemiz lazım. Türkiye sınırları içindeki marka potansiyeli artık bize yetmiyor. Spor hem bir iş hem de oyundur. İstatistikler dünyadaki spor pazarının 100 milyar doları geçtiğini göstermektedir. Sadece Pekin Olimpiyatlarının ölçülebilen parasal değeri 10 milyar dolardır. Bilhassa İngiliz takımlarının yıllık geliri 1.5 milyar dolara ulaşmış, toplam taraftar sayısı 100 milyona ulaşmış takımlar var. Biz eğer küresel rekabette yarışacaksak, markamızın da küresel dinamiklerle örtüşmesi gerekiyor. Marka olmak birçok faktöre bağlı. Kurumsal yapınızla, bünyenizdeki yıldız futbolcularla, teknik adamlarınızla ve tesislerinizle... İşte bugün marka olmanın önemli unsurlarından birini, 52 bin kapasiteli Türkiye'nin çok güzide bir tesisine sahip olmanın mutluluğunu yaşıyoruz."
 
"AKILCI BİR PROJE"
Başesgioğlu, bu projenin çok akılcı olduğunu ifade ederek, "Akılcı bir proje. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü (GSGM) teşkilatına ait, yani devlete ait olan bir stadyum, Toplu Konut İdaremize devrediliyor, takas ediliyor, bunun karşılığında GSGM'ye, neticesinde Galatasaray'a devrolacak 52 bin kişilik stada, GSGM sahip olacak. Ayrıca 142 trilyon lira civarında bir gelir de zaman içinde devlete, daha doğrusu Türk sporunun hizmetine verilecek. Bu akılcı projeyi yönetenleri, yönlendirenleri yürekten kutluyorum" şeklinde konuştu.
 
Türkiye'nin spor konusunda büyük adımlar attığını kaydeden Başesgioğlu, "İstanbul başta olmak üzere Türkiye bir spor ülkesi oluyor. Kayseri'de, Antalya'da başarılı örnekleri var, Konya'da olacak, Bursa'da olacak. Rahmetli Özal ile başlayan tesisleşme çığ gibi büyüyor. Bu da sporumuza ve kulüplerimize yansıyor" dedi.
 
"KULÜPLERİMİZİ DERNEKLER YASASI İLE YÖNETMEK MÜMKÜN DEĞİL"
Devlet Bakanı Başesgioğlu, bütün bunlarla beraber sorunların da bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Kulüplerin mali probleminden, spora emek veren sporcularımızın sosyal güvenliklerine kadar önemli konularımız var. 2008 yılına bunlarla birlikte başlayacağız. Bunun ilk adımı Futbol Federasyonu'nun kuruluş ve görevlerine ilişkin kanundur. Bu kanunla diyoruz ki (Ey futbol ailesi, özerklik adına önünüzde ne engel varsa bunları kaldırdık, buyurun adil bir şekilde, objektif bir şekilde Türk futbolunu yönetin ve Türk futbolunu çıkabileceği en yüksek noktaya birlikte çıkarın). Bakanlığın bütün denetim adına olan yetkilerini kaldırarak size bu özerkliği sağlamış oluyoruz.
 
İkinci adımı kulüpler yasası ile birlikte atacağız. Artık kulüplerimizi dernekler yasası ile yönetmek mümkün değil. Mutlaka kulüplerimize güç verecek, kurumsallaştıracak bir kulüpler yasasını çıkarmamız lazım. Sponsorluk yasası önemli. Bunun dışında diğer önemli yasalarımız var. Bunları birlikte tartışıp Türkiye'de sporun gelişmesine katkıda bulunacağız.
 
Bu projeye en başından itibaren katkı veren bütün belediye başkanlarımızı, sayın valimizi, Galatasaray Kulübü Başkanı ve yönetimini, ilgili bakan arkadaşlarımı, GSGM'yi kutluyorum."
 
CANAYDIN'A KUTLAMA
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Bir insan bir işe inanırsa, onunla yatıp onunla kalkarsa sonucunda hedefine ulaşır" diyerek, Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın'ı, yeni stadın yapılması konusundaki çabaları nedeniyle kutladı.
 
Aslantepe Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nin temel atma törenine katılan Adalet Bakanı Şahin, temel atma noktasına gelen süreci bizzat yaşadığı için açılışta bulunmayı bir görev bildiğini söyledi. Şahin, "Hangi zorluklardan geçerek bu noktaya geldiğinizi gördüğüm için, özellikle bir konuya ve hedefe kilitlenmiş, buna inanmış olan bir kişinin mücadelesine tanık olduğum için buradayım. Başkanımız Sayın Canaydın'ın bu konuda yapmış olduğu çalışmaları, yaşamış olduğu sıkıntıları bizzat yanında zaman zaman bulunarak gördüğüm için buradayım. Bir insan bir işe inanırsa, onunla yatıp kalkarsa sonucunda hedefine ulaşır. Sayın Başkanı tebrik ediyorum" dedi.
 
Projenin hayata geçmesinde birçok kamu kurum ve kuruluşunun destek olduğunu belirten Şahin, sürükleyici rolü Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Galatasaray Kulübü'nün yürüttüğünü kaydederek, kendilerinin de başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, projeye destek verdiklerini söyledi.
 
Yapılacak tesisin sadece bir kulübe ait olmayacağını, Türk sporuna, Türk gençlerine hizmet için yapıldığını kaydeden Şahin, "Eğer futbolda, basketbolda, voleybolda son yıllarda dünya çapında sporcular yetiştirmiş ve başarılara imza atılıyorsa, bu modern tesisler sayesindedir. Yağmur yağdığında balçığa dönen zeminlerden modern zeminlere, tesislere ulaşmışsak, Türk sporunun başarısında bu tesislerin rollerini inkar edebilir miyiz... İnanıyorum ki bu tesis de Türk sporunun daha ileriye gitmesine destek verecektir" diye konuştu.
 
"HEM AVRUPA, HEM DÜNYA ŞAMPİYONASINI GERÇEKLEŞTİREBİLECEK NOKTADAYIZ"
Türkiye'nin Yunanistan ile birlikte Avrupa Futbol Şampiyonası Finallerine talip olduğu dönemi hatırlatan Şahin, şunları söyledi: "Herhalde bu müracaatı o zamanki yöneticilerimiz, Türkiye'nin böyle bir organizasyonu, tesisleri itibarı ile tek başına yürütemeyeceği nedeniyle yaptı. Ama Türkiye öyle bir noktaya geldi, öyle bir noktaya gidiyor ki, hem Avrupa Şampiyonası, hem Dünya Şampiyonası'nı Türkiye'de başta İstanbul'da olmak üzere gerçekleştirebilecek noktadayız. Buraya doğru gidiyoruz."
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın, "Biz bu projeyle derenin taşıyla derenin kuşunu vuruyoruz" şeklinde bir ifade kullandığını hatırlatan Şahin, "Erdoğan Bey hiçbir kuşu vurmayalım, ne kanaryayı vuralım, ne kartalı vuralım, hepsi bizimdir, hepsi bu ülkenin takımlarıdır. Tüm takımlarımız da tüm kulüplerimiz de tüm gençlerimiz de Türk sporunu en iyi şekilde temsil etmek ve tanıtımına katkı yapmak istiyor" dedi.
 
"Su akar Türkler bakar" deyişinin de artık değiştiğini anlatan Şahin, şunları kaydetti: "Burası Seyrantepe. Herhalde bu isim seyretmekten geliyor. Şöyle bir deyiş var, artık bu değişiyor; 'Su akar Türkler bakar'. Artık Türkler, şimdi Türkiye su akarken bakmıyor. İmkanları hizmete dönüştürmeye başladı. Artık Seyrantepe de sadece seyredilen yer olmaktan çıkıyor. Modern tesislerle hizmete dönüşüyor. Hatta bir hastanenin temeli de atıldı. Burası aynı zamanda Seyrantepe olmaktan çıkıyor. Burası, Aslantepe haline geliyor. Ama Ali Sami Yen ismini de buraya taşıyor."
 
KÖKSAL TOPTAN'DAN TEBRİK!
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, büyük hayalleri gerçeğe dönüştüren Galatasaray Kulübü'nün, stat projesiyle bir başka hayali de gerçeğe dönüştürmek için düğmeye bastığını söyledi.
 
Aslantepe Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nin temel atma törenine katılan Toptan, açılış öncesi yaptığı konuşmada Galatasaray'ın Türkiye'ye büyük heyecanlar yaşatan bir kulüp olduğunu ifade ederek, "Aslan ininden belli olur diye bir özdeyişimiz var. Büyük hayalleri gerçeğe dönüştüren Galatasaray, bir başka büyük hayali de bugün gerçeğe dönüştürmek için düğmeye basmış durumda. Gerçekten büyük işler yapmak, başarılar elde edebilmek, ancak büyük düşünmekle ve bunun gereklerini yerine getirmekle mümkündür" dedi.
 
Büyük hedeflerde, heyecanlarda ve işlerde devletin kurumlarının, farklı düşüncelerinin, biraraya gelebildiği çok güzel bir proje ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Toptan, "Böylesine modern bir stadın yapılmasında devletin bütün katmanları elbirliği içinde çalıştı. Zaman zaman Aslantepe, Seyrantepe stadının macerasını gazetelerden takip etmeye çalışırken, 'bir stat için bu kadar teferruat, bu kadar beklemeye niye gerek duyulur' diye düşünüyordum. Ama şimdi konuşmalardan çok net şekilde anlaşılıyor ki, çok büyük bir iş başarılmış. Sevgili başkanımıza teşekkür ederim, şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
 
Galatasaray Kulübü Başkanı Özhan Canaydın'ın, kendisine yöneltilen eleştirilere rağmen azminden ve kararlılığından hiçbir şey kaybetmeden yoluna devam ettiğini ifade eden Toptan, Canaydın'a teşekkür ederek şunları söyledi: "Hakem hatası oldu herkes ona kızdı. Yan hakem yanlış ofsayt bayrağı kaldırdı yine Sayın Canaydın'a kızdı. Takım yenildi yine ona kızdılar. Kötüye gidişle ilgili aklınıza ne geliyorsa herkes Sayın Canaydın'da sebep bulmaya çalıştı. O ise hiçbir gün bunlara kırılmadı gücenmedi ama doğru bildiği bu büyük proje yolunda da Galatasaray'ın başını hep dik tutma yolunda, azminden, kararlılığından hiçbir şey kaybetmedi. Belki sağlığını kaybetti ama inancını hiçbir gün yitirmedi. Ona tüm Galatasaraylılar, örnek kişiliği nedeniyle de zannediyorum bütün spor camiası şükran borçludur. Bunu ifade etmeyi bir borç sayıyorum."
 
Futbolseverlere de çağrıda bulunan TBMM Başkanı, hangi takım olursa olsun taraftarların tribünlerde takımlarını şarkılarla, türkülerle desteklemesini isteyerek, "O modern tribünlerden küfür duymak istemiyoruz. O modern tribünlerden sahaya yabancı madde atılmasını istemiyoruz. Gerçek anlamda o modern tribünlerde Avrupalı gibi maç seyretmek istiyoruz. Çoluğumuzla çocuğumuzla eşimizle oradan herkese örnek olmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
 
CANAYDIN: "BAŞARILAR BU STATTA GELECEK"
Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), Galatasaray Kulübü için yaptıracağı "Aslantepe Ali Sami Yen Spor Kompleksi"nin temel atma töreninde konuşan kulüp başkanı Özhan Canaydın, yeni stadın büyük başarılara ev sahipliği yapacağını söyledi.
 
Temel atma töreninde konuşan Özhan Canaydın, projenin gerçekleşebilmesi için uzun bir yol katettiklerini belirterek, "Bu projenin gerçekleşmesinde başta sayın başbakanım Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, bakanlarımız Mehmet Ali Şahin, Murat Başesgioğlu, Kemal Unakıtan, Faruk Nafiz Özak, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, adı aklıma gelmeyen tüm kişilere yürekten teşekkür ediyorum" dedi.
 
Türk spor dünyasının bir büyük tesis kazanacağını ifade eden Canaydın, "İstanbul için, ülkemiz için artı bir değer olacaktır. Uzun zamandır bunun için çalışıyoruz. 19 Mayıs 2004 tarihinde çalışmalarına başlanmıştı bu projenin. Sonunda muvaffak olduk ve önümüzde 20-24 ay gibi bir süre kaldı açılışı için. Açılışını da hep birlikte yapacağız. Burası Galatasaray'ın yeni başarılarına ev sahipliği yapacaktır. Büyük başarıların müjdesini şimdiden veriyorum" diye konuştu.
 
Kendisinin Galatasaray ile yaşadığını ve bugün çok büyük bir mutluluk içinde olduğunu kaydeden Canaydın, "İnşallah erken biter ve bir an evvel devreye girer de Galatasaray Avrupa'nın en modern tesislerinden birine kavuşmuş olur" derken, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan'ın kendisiyle ilgili övgü dolu sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Sayın meclis başkanımız iyi bir Galatasaraylı. Her zaman bana ve camiamıza destek olmuştur. Galatasaray centilmenliği içinde büyük bir insandır. Çok duygulandım sözlerine. Çektiğimiz sıkıntıların burada bilinmesi ve dile getirilmesi beni çok mutlu etti, ama ben her zaman güçlüyüm, çünkü Galatasaraylı'yım" ifadesini kullandı.
Canaydın ayrıca, son 4 yıldır her yerde gerçekleşmesi geciken stat projesinin aleyhlerine kullanılmak üzere önlerine getirildiğini belirtip, "Artık bu silahı ellerinden aldık" şeklinde konuştu.
 
BAYRAKTAR: "SON DERECE MODERN BİR PROJE"
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Aslantepe Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nin son derece modern bir proje olduğunu söyledi.

Proje üstlenicisi Erentalu-Alke firmasının Avrupa'daki örneklerinden hareketle çok önemli bir tesisin inşaatına başladığını söyleyen Bayraktar, "Üretilen proje son derece modern bir projedir. En ileri teknoloji kullanılacaktır. 720 günlük süre içerisinde tamamlanarak sporun hizmetine sunulacak" diye konuştu.

Kazandırılan spor tesisinin herkese hayırlı olması temennisinde bulunan Bayraktar, "İş yapmak irade ister. Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da bu proje için çok net iradesini koydu. Bu stat ile Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadı arazisinin birlikte değerlendirilerek gelir temin edilmesi konusunda üstlendiğimiz görev, bizi gururlandırmaktadır. Derenin taşıyla, derenin kuşunu vurduk. Önemli bir değer yarattık" dedi.
 
TALU: "BUNU BAŞARACAĞIM"
Aslantepe Ali Sami Yen Spor Kompleksi inşaatının yüklenici firması olan Erentalu Mimarlık'ın yönetim kurulu başkanı Eren Talu, konuşmasında büyük heyecan yaşadı.
 
Dört nesilden Galatasaraylı bir ailenin çocuğu olduğunu anlatan Talu'nun konuşması esnasında sesinin titremesi dikkat çekerken, "Çok heyecanlıyım. İyi bir Galatasaraylı olarak bu projeyi üstlenmeyi çok istedim, elimden geleni yaptım. Bunu başaracağım. Bana güvendiğiniz için çok teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
 
TOPBAŞ: "BUGÜN TARİHE BİR NOT DÜŞTÜK"
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş konuşmasında, temeli atılan projeyle önemli bir tesisin inşaatına başlandığını belirterek, bugün tarihe bir not düşüldüğünü söyledi.
Gelecek nesillerin bu statla ilgili farklı şeyler düşüneceklerine inandığını belirten Topbaş, "Biz de ek çalışma başlattık ve 580 milyon Dolar'lık metro projesini uygulamaya soktuk. 2008 yılı sonunda buraya metro gelecek. Yani stat daha bitmeden ulaşım sorununu çözeceğiz ve futbol severleri buraya ulaştıracak sistemi hazırlamış olacağız" dedi.
 
Galatasaray UEFA Kupası'nı kazandığında Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Kopenhag'da olduklarını kaydederek, "Yaşanılan o başarı sonrası bir Fenerbahçeli olan Tayyip beyin gözünden akan yaşları görmüştüm. Burada Galatasaray'a yeni başarılar temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Projeyi ilk ortaya atan isim olan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise Avrupa'da görüp gıpta ile baktıkları statlardan birine İstanbul'da sahip olacaklarından dolayı büyük mutluluk yaşadığını ifade ederken, İstanbul Valisi Muammer Güler ise Özhan Canaydın'a yönelik olarak, "Kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum tekrar, ama sanırım en büyük tedaviyi burada aldı. Artık yolunuz açık" dedi.

(Devam edecek)