Greve gidiyorlar

Greve gidiyorlar
İspanya Profesyonel Basketbol Derneği (ABP), Basketbol Kulüpler Birliği (ACB) ile arasında imzalanan ve 1993 yılından bu yana yürürlükte olan toplu sözleşmenin, yenilenmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamadığı gerekçesiyle 26 Mayıs'tan itibaren süresiz greve gideceğini açıkladı.

ABP'nin, Barcelona kentinde düzenlediği basın toplantısına Juan Carlos Navarro, Victor Sada, Nancho llovet, Javi Rodriguez, Alex Hernandez, Oliver Arteaga, Ferran Lavina, Pere Tomas gibi basketbolcular da katıldı.

Barcelona ve İspanya Milli Takımı'nın önemli basketbolcularından Navarro, "Dengeli bir toplu sözleşme istiyoruz. Bizim için çok önemli çünkü profesyonelliğimizi düzene koyuyor ve gelecek nesillere de güvence veriyor. Diyalog yoluyla bir anlaşma olmasından yanayız" ifadelerini kullandı.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamayıp basketbolcuların greve gitmesi halinde, İspanya 1. Basketbol Ligi play-off maçlarının ikinci ayağından itibaren durma tehlikesi bulunuyor. Müzakerelerde masadan kalkan taraf olan ABP'nin talepleri arasında mevcut durumda 25 bin avro olan asgari maaşların yükseltilmesi, maaşları garanti etmek için kurulan fona yapılan katkının arttırılması, İspanyol liginde oynayan AB ülkeleri dışındaki yabancı basketbolcuların da toplu sözleşmeye dahil edilmesi, Noel tatillerinin verilmesi, sosyal fon korunması gibi maddeler bulunuyor.

İspanya'daki ekonomik krizi gerekçe gösteren ve basketbolculardan daha anlayışlı olmasını isteyen ACB yöneticileri ise her şeye rağmen bu sorunun çözülmesi için "müzakere masasına geri dönüp bir anlaşma sağlama arzusunda olduklarını" duyurdu.