Film gerçek olacak mı?

Video yükleniyor...

Futbol araştırmacısı Simon Kuper ile futbol ekonomisti Stefan Szymenski’nin birlikte kaleme aldıkları Futbolun ekonomisi adlı kitaptaki en önemli verilerden biri, transfer harcamaları ile ligdeki konum arasındaki matematik doğrusallıktır.
 
1998-2007 arasında Premier Lig ile Championship’te mücadele etmiş 58 takımın futbolcu maaşları ile ligdeki sıralamalarının %89 oranında karşılık gösterdiğini belirlemişlerdir.

Yani oyuncularınıza ne kadar çok maaş verirseniz ligi o kadar yukarda bitirirsiniz.

Peki ya böyle bir bütçeniz olmadan en yüksel lig seviyesindeyseniz ne olacak? Son sıraya mı mahkum olacaksınız? Belki de bilinen doğruları yıkmak, biraz işinize yarayabilir.
 
Oakland Atletics, 2000 yılında Amerikan beyzbol liginde şampiyonluk serisi için son rakibi New York Yankees’e yenilir. Finale kalan son adımı atamayan Oakland, rakibinin 5’te biri değerinde bir takımdır ve bu yine de bir başarıdır. Takımın yıldız isimleri üst düzey takımlar tarafından transfer edilince, menajer Billy Beane kadrodaki eksikleri doldurmak zorundadır. Ancak bu o kadar da kolay olmayacaktır.
 
Billy Beane, önyargıları aşamayan ortalama oyunculardan kurduğu takım ile bir kez daha finale yaklaştıysa da yine kapıdan dönmek zorunda kaldı. Beane’in taktiğini uygulayan Red Sox üst üste önce final oynadı ve sonraki sezon şampiyonluğa ulaştı. Billy Beane kalıpları yıkmış, beyzbola yeni bir perspektif kazandırmıştı.

Profesyonel beyzbol kariyeri vasatı aşamayan ancak menajer olarak tarihe geçen Billy Beane’in bir başka tutkusu ise futbol. 20014 yılında The Guardian gazetesine verdiği röportajda, “Amerikalıların futbola bu denli uzak olmasını anlayamıyorum. Bu koca gezegenin kalanı bu kadar yanılıyor olamaz.” cümlesi ile futbola duyduğu ilgiyi açıklayan Billy Beane’in hayran olduğu isim Arsene Wenger ve sıkı bir Arsenal taraftarı. 

Aynı röportajda “bir futbol takımlarından teklif gelirse bir dakika bile düşünmem” diyen Beane’in hayalleri de gerçek oldu.
 
Hollanda ekibi AZ Alkmaar, Erendivise’nin yıpratıcı ekonomisinden çıkış yolu bulmak için Billy Beane’i kadrosuna kattı.
Futbolun Şifreleri adlı kitapta Kuper-Syzemanski ikilisi, bugünün futbolunda bir yenilik olabilmesi için hamlenin ya tüm dünyaya kendisini kapatmış bir ülkeden ya da bir başka spor dalından gelebileceği kehanetinde bulunurlar. Bahsettikleri, Billy Beane olabilir mi?