FIFA başkanlığına 7 aday

FIFA başkanlığına 7 aday
FIFA başkanlığı için yarışan 7 aday açıklandı.

FIFA'dan yapılan yazılı açıklamada, UEFA Başkanı Michel Platini, UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin, Liberya Futbol Federasyonu Başkanı Musa Bility, Eski FIFA Genel Sekreter Yardımcısı Jerome Champagne, Güney Afrikalı ünlü işadamı Tokyo Sexwale ve Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) Başkanı Şeyh Salman bin İbrahim el-Halife, FIFA başkanlığı aday listesinde yer alan 7 isim oldu.

Açıklamada, futboldan men cezası alması nedeniyle Platini'nin adaylığının devam edemeyeceği, seçimden önce cezasını tamamlaması durumunda ise adaylığı hakkındaki kararın FIFA tarafından tekrar değerlendirileceği ifade edildi.

FIFA başkanlık seçimi, 26 Şubat 2016'da İsviçre'nin Zürih kentinde yapılacak.

Hesabına 2011 yılında yatırılan 2 milyon İsviçre Frangı nedeniyle 90 gün futboldan men cezası alan Platini, bu paranın 1998-2002 yıllarında FIFA Başkanı Sepp Blatter'e yaptığı danışmanlığın karşılığı olduğunu söylemişti. Ödemenin 9 yıl sonra yapılmasıyla ilgili eleştirilerin hedefinde yer alan Fransız spor adamı, Blatter ile yazılı değil sözlü bir anlaşma yaptıklarını söyleyerek kendini savunmuştu.

ABD'de açılan yolsuzluk davası kapsamında, FIFA'nın üst düzey yöneticileri, rüşvet alındığı ve kara para aklandığı gerekçesiyle 27 Mayıs'ta Zürih'te düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı. Blatter, 29 Mayıs'ta düzenlenen kongrede 5. kez başkanlığa seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bu gelişmeler sonrasında da Blatter, seçildikten 4 gün sonra istifa edeceğini açıklamıştı.