FIBA Avrupa'dan statü değişikliği

FIBA Avrupa'dan statü değişikliği
FIBA Avrupa İcra Kurulu, kulüp düzeyindeki en önemli iki basketbol turnuvasında değişiklik yapma kararı aldı.

FIBA Avrupa tarafından yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) ve FIBA Avrupa tarafından görevlendirilen çalışma grupları, Avrupa'nın kulüp bazındaki en önemli iki turnuvasının statülerinde bazı değişiklikler yapılmasına karar verdi.

Açıklamada, yeni modelle beraber büyüme potansiyeli yüksek en üst düzey turnuvanın, uzun vadede güçlü bir finansal destekle sürdürülebileceği, bu sebeple projede hem FIBA'nın hem de FIBA Avrupa'nın kaynaklarının kullanılacağı belirtildi. Çalışma gruplarının, yeni turnuvayla ilgili önerisini, yeni modeli daha da geliştirmek ve bir an önce yürürlüğe sokmak için kulüplere ve hissedarlara sunma kararı verildiği de kaydedildi.

Yeni sezondan itibaren geçerli olacak yeni statüye göre, Avrupa Ligi'ne katılamayan tüm takımlar oluşturulacak yeni organizasyonda yer alacak. 40'tan fazla ülkeden 100 kadar kulüp, turnuvaya, farklı turlarda dahil olacak. Takımların turnuvadaki yerleri, liglerindeki ve Avrupa kupalarındaki başarıları doğrultusunda belirlenecek. Avrupa Ligi ve ULEB Avrupa Kupası elemelerine katılamayan takımlar, kendileri için ayrılan kontenjana yerleştirilecek.

FIBA Avrupa, kulüplerin katılım masraflarını azaltmak ve tur atlayan takımlara performans primi sağlamak amacıyla bu turnuvaya yüklü miktarda finansal kaynak aktaracak.

İcra kurulu ayrıca Baltık, Baltık Kadınlar ve Orta Avrupa Kadınlar Basketbol Liglerinin resmen tanınan turnuva statülerini koruduğunu da açıkladı.

Yeni oluşturulan Adriyatik Ligi'nin gerekli belgeleri FIBA'ya sunduğu, ligin Hırvatistan'da tüzel kişilik kazanmasının ardından kaydının tamamlanacağı ve resmen tanınacağı da belirtil