Fener'in kuruluşu sahneye taşınıyor

Fener'in kuruluşu sahneye taşınıyor
Bursa Devlet Tiyatrosu, Fenerbahçe'nin 100. yılında, kulübün kuruluşunu ve Kurtuluş Savaşı'na verdiği desteği anlatan ''Siyah Çoraplılar'' adlı oyunu sahneleyecek. 

Coşkun Irmak'ın yazdığı oyunun yönetmeni Halil Balkanlar, provaların başlaması nedeniyle yaptığı açıklamada, Fenerbahçe'nin, 1899 yılında Black Stocking (Siyah Çoraplılar Futbol Kulübü), 1902 yılında Kadıköy Futbol Kulübü adlarıyla kurulduğunu, bu iki kulübün de kapatılmasının ardından 1907'de bugünkü adını aldığını hatırlattı. Oyunun, Osmanlı Devleti'nin son döneminde kurulan Fenerbahçe'nin, kurtuluş mücadelesi verilen yıllarda, binasında sakladığı silahları Anadolu'ya Karadeniz takalarıyla kaçırmasını ve sadece futbol değil milli mücadeleye de katkıları olmasını konu aldığını kaydeden Balkanlar, şöyle konuştu:  ''Futbolun, o dönemde belki de ilk Türk futbol takımının, Fenerbahçe'nin hikayesini anlatıyoruz. Biraz da günümüzdeki futbolla eskiden oynanan futbolu karşılaştırmak istiyoruz. Oyunumuzda, bu milli mücadelenin değişik yönleri anlatılmakta.'' 

  Balkanlar, ocak ayında sahnelenmesi planlanan oyunun, Fenerbahçe'nin 100. kuruluş yıldönümüne denk geldiğini belirterek, şunları söyledi: ''O dönemde kurulan ilk Türk takımımız, Kadıköy Futbol Kulübü yani Siyah Çoraplar, futbolu daha başka bir milliyetçilik duygusuyla yaşamışlar. Fenerbahçe, yani o dönem kurulan Kadıköy Futbol Kulübü, 50 maç yapmış, 41'ini kazanmış 4 beraberlik 5 yenilgi almış. Bunlar sadece istatistiki sonuçlar; yaşanan ruh, milli mücadeledeki yeri çok önemli.''  O dönemdeki ''Sevr ruhu''nun, günümüzde de AB dayatmalarıyla karşımıza getirildiğini öne süren Balkanlar, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin birlik beraberliğini yıkmak için Sevr ruhunu günümüzde tekrar ortaya koyuyorlar. Oyunumuzda amaçladıklarımızdan biri de bunu gençlere hatırlatmak'' dedi.  Balkanlar, günümüzde futbolun, spor olma özelliği dışında, kavga, küfür ve şikeden ibaret olduğunu ifade ederek, ''Fanatizm ve holiganizmi, sahalarda ve saha dışında yaşanan infiallerde zafer sarhoşluğuyla atılan silahlarla yaralanan, hayatını kaybeden insanları düşününce, o zamanki futbol anlayışıyla bugünkü anlayışını karşılaştırınca, arada büyük bir uçurum olduğunu görüyoruz'' görüşünü dile getirdi. Dekorunu Burhan Yılmaz, kostümünü Şirin Dağtekin, ışığını Rahmi Özan'ın üstlendiği oyunda, Hafize Gün ve Sitare Tuna ile konservatuvardan yeni mezun ve çeşitli oyunlarda figüranlık yapmış 22 oyuncu rol alıyor.