Fenerbahçe rövanşa bıraktı!..

Fenerbahçe rövanşa bıraktı!..
Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında Shakhtar ile İstanbul'da 0-0 berabere kaldı ve tur umutlarını Ukrayna'daki rövanşa taşıdı. İlk yarıda çok pozsiyon veren temsilcimiz, 2. devrede oyun üstünlüğüni ele geçirmesine rağmen bir türlü gol atamadı ve 0-0'a razı oldu.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira, UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turu ilk maçında Ukrayna'nın Shakhtar Donetsk takımı karşısında yeni transfer Hollandalı yıldız Robin Van Persie'ye ilk 11'de görev vermedi. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynanan karşılaşmada Pereira, takımla sadece birkaç gündür çalışan ve hiç hazırlık maçı oynamayan Van Persie'yi hazır olmadığı gerekçesiyle Shakhtar Donetsk karşısında yedek başlattı.

Tecrübeli teknik adam yeni transferlerden sadece Simon Kjaer, Jose Fernandao, Luis Nani ve Josef de Souza'yı ilk 11'de oynattı. Kalede Volkan Demirel'e şans tanıyan Pereira, savunmayı ise sakat olan Gökhan Gönül'ün yerine Hasan Ali Kaldırım, Kjaer, Bruno Alves ve Caner Erkin dörtlüsünden oluşturdu. Savunmanın önünde Mehmet Topal ile yeni transfer Souza'yı oynatan Portekizli teknik adam, sağ kanatta Nani, sol kanatta ise Moussa Sow'a şans tanıdı. Pereira, forvet arkasında Diego Ribas'a ileri uçta ise Jose Fernandao'ya forma verdi.

Yeni transferlerden Van Persie'nin dışında Abdoulaye Ba ile kaleci Fabiona Ribeiro ise maça yedek kulübesinde başladı.

Bursaspor'la geçen yıl UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda Chikhura Sachkhere maçında kırmızı kart gördüğü için cezalı olan yeni transfer Şener Özbayraklı da 18 kişilik kadroda yer alamadı. Fenerbahçe'nin UEFA'ya Shakhtar Donetsk maçları için bildirdiği 24 kişilik listede yer almayan yabancı futbolcular Milos Krasic ve Samuel Holmen'in dışında, listede bulunmasına rağmen kaleci Erten Ersu, Hakan Çinemre ile sakatlıkları olan Gökhan Gönül, Alper Potuk, Mehmet Topuz ile cezalı Şener Özbayraklı da ilk 18 kişilik kadroda yer almadı.

Gökhan Gönül şoku
Fenerbahçe'nin tecrübeli sağ bek oyuncusu Gökhan Gönül, sakatlığından dolayı son anda kadrodan çıkarıldı. Son antrenmanda sakatlık geçiren ve kasığında yırtık olduğu öğrenilen Gökhan Gönül, zorlu maçta takımını yalnız bırakmak zorunda kaldı.Milli futbolcunun alternatifleri Şener Özbayraklı'nın cezalı ve Mehmet Topuz'un ise sakat olması Vitor Pereira'yı değişik alternatiflere itti. Portekizli teknik adam, sağ bekte Gökhan'ın yerine sol bek oyuncusu Hasan Ali Kaldırım'a şans verdi.

Shakhtar Donetsk'te Kucher cezalı
Ukrayna temsilcisinde tecrübeli savunma oyuncusu Olexandr Kucher, Fenerbahçe karşısında ilk maçta cezalı olduğu için oynayamadı. Geçen sezon UEFA Şampiyonlar Ligi 2. turunda Shakhtar Donetsk'in Almanya'nın Bayern Münih takımına deplasmanda 7-0 yenildiği maçın 3. dakikasında kırmızı kart gören Ukraynalı stoper, cezası nedeniyle Kadıköy'de forma giyemedi. Teknik direktör Mircea Lucescu, Ukrayna Premier Ligi'nde son hafta oynadıkları maçın ilk 11'inden iki değişiklikle takımını sahaya sürdü. Lucescu, Bonfim ve Kobin'in yerlerine Srna ile Stepanenko'yu ilk 11'e aldı.


Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda oynanan karşılaşmada her iki takım da girdiği fırsatlardan yararlanamadı. Ev sahibi avantajını kullanarak sahaya galibiyet için çıkan Fenerbahçe, istediği skoru bulamadı. Shakhtar Donetsk ise İstanbul'dan beraberlikle dönerek tur için sahasında oynayacağı maç için küçük de olsa bir avantaj yakaladı. Play-off turuna kalacak takımı 5 Ağustos Çarşamba günü Ukrayna'nın Lviv kentinde oynanacak rövanş maçı belirleyecek. Fenerbahçe deplasmanda oynayacağı maçta galip gelir ya da gollü beraberlikler alırsa, tur atlayan taraf olacak.

İlk yarıda savunma arkasına atılan toplarla sarı-lacivertli takımın kalesinde ciddi tehlikeler oluşturan Ukrayna ekibi, son toplardaki beceriksizliği nedeniyle ve kaleci Volkan Demirel'in başarılı kurtarışlarıyla gol bulamadı. Fenerbahçe ise Nani'nin uzaktan şutu ve Fernandao'nun kaleye yakın mesafeden kafa vuruşu dışında önemli bir pozisyon üretemedi ve ilk yarı golsüz sona erdi. İkinci devrede Shakhtar Donetsk, ilk yarıda bulduğu pozisyonlar kadar gole yaklaşacak fırsatlar bulamasa da maçı kontrol etmeyi başardı. İlk değişikliğini 64. dakikada Mehmet Topal'ı çıkartıp Raul Meireles'i alarak yapan Fenerbahçe Teknik Direktörü Vitor Pereira, 68. dakikada beklenen değişikliği yaparak Robin Van Persie'yi, Moussa Sow'un yerine sahaya sürdü.

Bu iki değişiklikten sonra hareketlenen ve rakip sahada daha fazla gözükmeye başlayan Fenerbahçe'de teknik direktör Pereira, son kozunu 84. dakikada Diego Ribas'ın yerine Miroslav Stoch'u alarak yaptı. Bu değişiklik de gol için sonuç vermeyince, maç golsüz beraberlikle sonuçlandı.

Van Persie ilk maçına çıktı

Fenerbahçe'nin yeni transferi Hollandalı yıldız futbolcu Van Persie, sarı-lacivertli forma altında ilk maçına çıktı. Tam hazır olmadığı gerekçesiyle özel maçlarda forma giyemeyen ve Shakhtar Donetsk maçında ilk 11'de forma şansı bulamayan golcü futbolcu, son 22 dakikada oyuna dahil oldu. Isınmak için kulübeden çıkarken taraftarların büyük alkışını alan Van Persie, 68. dakikada Sow'un yerine oyuna dahil oldu. Hollandalı futbolcu, 88. dakikada önemli bir fırsat yakalamasına rağmen topa istediği gibi vuramadı ve takımını mutlak bir fırsatı kullanamadı..

Savunma hataları Pereira'yı kızdırdı
Sarı-lacivertlilerin teknik direktörü Pereira, maçın ilk yarısında Ukrayna temsilcisinin bulduğu tehlikeli ataklardan sonra oyuncularına oldukça kızdı. Özellikle 16. dakikada Srna'nın uzun pasında savunmanın arkasına sarkarak Volkan'la karşı karşıya kalan Texieira'nın müsait durumda topu auta göndermesinden sonra Pereira, yedek kulübesinden saha içine kadar çıktı. Portekizli teknik adam, iki elini başına vurarak savunma oyuncularını sert bir şekilde uyardı.

Kağıtla sahaya taktik

Portekizli teknik adam maçın ilk yarısında taktik yazdığı kağıttaki notu saha içindeki oyuncularına verdi. Pereira, ilk yarıda etkili gelen Shakhtar Donetsk ataklarından sonra taktik yazdığı elindeki notu, maçın 37. dakikasında Brezilyalı futbolcu Josef de Souza'ya verdi. Souza, okuduğu kağıdı daha sonra vatandaşı Diego Ribas'a verdi. Diego, notu okuduktan sonra teknik direktör Pereira tarafından gönderilen kağıdı çorabının içine koydu.

Stoch girer girmez kart gördü

Fenerbahçe'nin Slovak futbolcusu Miroslav Stoch, oyuna girdikten saniyeler sonra sarı kart gördü. Maçın 84. dakikasında oyuna giren Stoch, aynı dakikada rakibine yaptığı faul sonrası maçın Portekizli hakemi Manuel de Sousa tarafından sarı kartla cezalandırıldı. Fenerbahçe'de ayrıca 3. dakikada Portekizli savunma oyuncusu Bruno Alves de sarı kart gördü.

Hasan Ali Kaldırım sağ bek oynadı
Gökhan Gönül ve Mehmet Topuz'un sakatlığı ile Şener Özbayraklı'nın cezalı olması nedeniyle Fenerbahçe'de sağ bekte sürpriz bir isim forma giydi. Sol bek oyuncusu Hasan Ali Kaldırım, Shakhtar Donetsk maçında sağ bekte oynadı. Milli futbolcu, 90 dakika sahada kalırken, sağ bekte oynamaya alışık olmadığı ve sol ayaklı olduğu için zaman zaman bu bölgede hata yaptı.

Taraftar hiç susmadı
Uzun bir aradan sonra Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın tribünlerinin tamamına yakınını dolduran sarı-lacivertli taraftarlar, takımlarına maç boyunca büyük destek verdi. Sarı-lacivertlilerin kötü oynayarak rakibine çok fazla pozisyonlar verdiği dakikalarda takıma moral veren taraftarlar, maçtan sonra da futbolcuları tribünlere çağırarak alkışladı.

FENERBAHÇE-SHAKHTAR
: 0-0
STAT: Şükrü Saraçoğlu
HAKEM: Manuel Jorge Moreira Sousa

FENERBAHÇE: Volkan Demirel, Hasan Ali Kaldırım, Kjaer, Alves, Caner Erkin, Mehmet Topal (Dk. 64 Meireles), Souza, Nani, Diego (Dk. 84 Stoch), Sow (Dk. 68 Persie), Fernandao
TEKNİK DİREKTÖR: Vitor Pereira

SHAKHTAR
: Pyatov, Srna, Ordets, Rakitskiy, Shevchuk, Stepanenko, Fred (Dk. 90 Malyshev), Marlos (Dk. 77 Eduardo), Teixeira, Taison (Dk. 79 Kovalenko), Gladkiy
TEKNİK DİREKTÖR: Mircea Lucescu

SARI KARTLAR: Dk. 3 Alves, Dk. 84 Stoch (Fenerbahçe)