"Tek yumruk olduk"

Video yükleniyor...

Aykut Kocaman, takımın yeni hedefleri ve yapılan transferlerle ilgili konuştu.

"Tekmeye kafa koyan isimler kalacak"
Hedefleri de açıklayan Aykut Kocaman, "Uzun vadede bu takımı Şampiyonlar Ligi'ndeki o standardı yakalayan bir takım yapmak istiyorum. Bu aşamada, Meireles'de bu yolda bize yol gösterecek. Meireles, Fenerbahçe için çok büyük umutlar vaat ediyor. İki cezasahası arasında oynayabilen oyuncu ve bu oyuncuları Fenerbahçe'de çoğaltacağız. Tüm dünyada böyle. Buraya doğru gitmek zorundayız. Faydalı olamayacağıma inandığım gün durmam. Gözlemlerim tecrübelerim, takıma bakışım, bu standarda doğru gitmeye başladı. Kuyt, Krasic, Moussa Sow çok önemli bir oyuncu. Oyunu iki yönlü oynayan oyuncu sayısını çoğaltmaya çalışıyoruz. Egemen, Mehmet Topal. Bunlar çok iyi oyuncular. Kafalarını tekmeye sokabilecek isimler kalacak, bu kaliteye uymayan isimler yavaş yavaş elenecek. Standardımız bu. 120-125 km koşan takımlarla ve kaliteli isimlerle oynayacağız" ifadelerini kullandı.

"Cristian manşetlik bir olay değil"
Aykot Kocaman, Cristian olayına da değinirken, "Cristian'ın kadroya alınmaması tam manşet bir haber olmamalı. Cristian da son iki yılda en fazla oynattığım oyunculardan biri. Ama Cristian da kadroya almadığım zaman da manşetlik bir haber değil. Çünkü antrenman ve maç seviyesini arttırmak zorunda. Şu an geçen seneki Cristian yok. Antrenör bir oyuncuyu
kadroya almıyorsa bu bir cezadır. Ama herhangi bir oyuncu kadroya alınmadığı zaman tam sayfa haber olamaz. Bu diğer oyunculara saygısızlık değil mi?" diye konuştu.

"Mehmet Topal takım bir takım oyuncusu"
Mehmet Topuz'un bir ortasaha oyuncusu olarak az gol atmasıyla ilgili olarak Kocaman, "Bizim takımımızda bir tane forvet oyuncusu var. Bir tane arkasında yüzde 90'larda Alex oynuyor. Sol taraftar Stoch var. Böyle baktığınız zaman 3 tane top rakibe geçtiği zaman, küçük küçük zaaflar oluşuyor. Buna ofansı seven Cristian, zaman zaman da geçen sezon da olduğu gibi Emre vardı. Mehmet Topuz, Kayseri'de bütün ölü topları kullanan bir isimdi. Bunları başarmış bir isim. Fenerbahçe'de hiç bir zaman vazgeçemediğim bir kişi. Görülmeyen veya görülmek istenmeyen kahramanlardan bir tanesi. Takım oyuncusu, bizim aslında bu tip oyuncuları çoğaltarak o standartlara gitmemiz gerekiyor" diye konuştu.  

Forvetleri de değerlendiren Kocaman, "Sadece; Semih, Moussa Sow ve Bienvenue'yi de değerlendirdiğiniz zaman çok iyi isimler var. Semih, şu anda çok mükemmel çalışıyor. Bu çalışma temposunu sürdürürse kullanabileceğimiz bir isim. Mersin maçı tehlikede gözüküyor; ama Marsilya maçında oynayabilecek gibi görünüyor"  ifadelerini kullandı.

"Salih ve Recep bu takımın vazgeçilmezi olacak"
Yeni transfer edilen ancak oynamayan isimler ile ilgili ise Kocaman şöyle konuştu. "Fenerbahçe'de bütün antrenörlere bazı isimler neden oynamıyor sorusu soruluyor. Sanal dünyada Recep neden oynamıyor deniliyor. Salih müthiş bir yetenek. Bu sene onu zihinsel olarak, Fenerbahçe standartına ulaşmak ve bunu kavramakla geçecek. Recep geçen seneyi bizle geçirdi. Olağanüstü bir yetenek. Bu sene şans vereceğim ve bunu hakediyor. Önümüzdeki sezon Fenerbahçe'nin oyuncusu olacak. Antrenmanlarda ben bu takımda oynamalıyım diyor. Önümüzdeki sezonlarda Salih ve recep bu takımda oynayacak seviyeye gelecek. Sezer çok büyük sakatlık geçirdi. Artık önümüzdeki 2 haftadan itibaren Sezer'i diğer oyuncularla beraber düşünmeye başlayacağız. Daha fazla antrenman yapacak. Maçlarda
kendisi, arkadaşları ve kulübü için çalışırsa kadroya girecek"

Aziz Yıldırım oynat derse oynatır mısın?
"3 Temmuz sürecinden sonra giden oyuncuların yeri doldu mu?" sorusunu Aykut Kocaman şöyle yanıtladı, "Hepsi çok değerli oyunculardı. Burada beraber olmalarını isterdim. Ayrılırlarsa da Fenerbahçe'nin futbolcusunu satmak zorunda kalmamalarıydı."

"Sayın Aziz Yıldırım'la aranız nasıl veya oynat derse oynatır mısın?" sorusuna Aykut Kocaman, "Çok tecrübeli bir insan. Sporu hayatının odak noktasına koymuş bir insan. Sizin karşınızda nasıl sizinle futbolu konuşuyorsa, başkanla da konuşurum. Başkanın çok tecrübeli isim olduğunu söylerken gerekli yanıtı vermiş olurum" yanıtını verdi.

"Fenerbahçe'de 3A gitmeli şeklindeki eleştirileri de değerlendiren Aykut Kocaman, "Yazının içeriğiyle ilgili bilgi sahibi değilim. Ancak eleştiri sınırları içerisindeyse buna saygı duyarım"  dedi.

Limasol maçını da değerlendiren Aykut Kocaman, "Trabzonspor da gitti oynadı, geldi. Biz de sahanın içerisinde futbolun gereklerini yapma konusunda yüksek kaliteye sahibiz. Bizim dışımızda kaynaklanacak bütün unsurları sahaya yansıtarak oynayıp geleceğiz. Futbol öyle bir yere geldi ki; futbol üzerinden bu kadar tanıtımlar yapılırsen, olumsuz tanıtımı hiç bir ülkenin yapabileceğini zannetmiyorum" diye konuştu.

"Emre'yi yıpratmak istemiyorum"
Emre konusuna da değinen Aykut Kocaman, "Emre'yi tekrar bu konunun içerisine çekerek onu da yıpratmak istemiyorum. Ancak o konu kapandı, şimdiyi ve geleceği düşünüyorum" dedi.

Tuncay Şanlı konusunda ise Aykut Kocaman; "Geçen sezonki pozisyonlar olsaydı, Tuncay'ı buraya transfer ederken, eğer kafamın içerisinde yerdi olsaydı, takımda görmek isterdim. Ama buraya getirerek, tekrar o sıkıntıların içerisine düşme konusunda çok tereddütte kaldım. Bu konudaki kararsızlığım bu oldu. Ona yer koyamıyorum. O kalibredeki bir futboluyu kulübüne getirmek istiyorsanız yerini hazırlamalısınız" dedi.

"Tek yumruk olduk"
Takımın bundan sonraki durumu için ise, "Önceki sezon ki şampiyonluğumuz tertemiz şampiyonluktur. Ancak son dönemde öyle belden aşağı vuran bir süreç oldu ki; bu süreçte yumruk gibi halimiz kalmamıştı. Benim biraz konsantrasyonum düşmüştü. Ama bu sezon ki takım, şu yaratılan suni gündemde, dillendirmek için delillendirmem lazım, ama takım son 1 hafta 10 gündür, hafif konsantrasyon eksikliği var gibi. Ama bu takımımız tam bir yumruk gibi bir takım. Oyuncu kalitemiz. Meslek ahlakı yüksek oyuncular. Bu oyuncuları biraraya getireceğiz. Şu anda bazı oyuncuları da takıma ısındırmaya çalışıyorum. Benzer denemeleri yine yapacağız. Yarışmadan asla geri düşmeyeceğiz. Bütün gücümüzle yarışacağız. Ama biraraya geldiği zaman çoğalar bir takım istiyoruz. Kollektif bilinci bu takıma ve bu kulübe yerleştirmek zorundayız. Doğrularla yanlışlar bir araya gelebilir. Günü geçen başarılar olur. Bu kulüp, bu kadar yatırımla nispeten daha başarılı olmalı" ifadelerini kullandı.

Lig, Galatasaray ve Fenerbahçe arasında geçecek gibi bir intiba oluştuğunun hatırlatılması üzerine Aykut Kocaman, "Lig başabaş gider. Ancak Bursa örneğindeki gibi, 3-1 yendiler ancak şanssız bir şekilde 4-1 yenildiler. Bunun dışında diğer takımlar da iyi kadrolara sahip. Beşiktaş, Trabzonspor, diğer Anadolu takımları iyi geliyor. Ama 25'inci haftarda mesafe açılır" diye konuştu.

"Löw, Rijkaard, Schuster, Aagones'i de beğenmediler"
Mevcut sistemi de eleştiren Aykut Kocaman şöyle devam etti; "Löw, Rijkaard, Schuster, Aragones gibi isimler dünyada birinci sınıf takımların birinci sınıf çalıştırıcılardı. Bizim aynaya dönüp bakmalıyız. Oradaki uygulamaları, buraya getirip uygulayamıyorlar. Antrenör takımı yapamıyorlar. Bu futbolun dışından gelin bir insan dahil, Del Bosque, Rijkard, Schuster antrenör değil diyebiliyor. Bunun için biz hiçbir zaman 1 numara olamayacağız; çünkü biz hiç üreten ülke olmadık. Önce burayı antrenör takımı yapacağız. Çünkü Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor'u yapamazsak, antrenörler hiç bir zaman düşüncelerini uygulamayamadan gidecekler. Bu anlamda Alex konusunda olduğu gibi, farklı hamleler yapıyorum. Ama esas gitmeye çalıştığım zaman, Alex yarın buraya antrenör olaaksa, benim bugün karşılaştığım sorunların dışında daha az sorunlarla karşılaşsın diye antrenör takımı yapmaya çalışıyorum. Antrenörü ordan oraya, götürerek itibarsızlaştırılmamalı. Neredeyiz biz, biz bunları söylemeliyiz, işin kolaycılığı, onu niye oynattın, bunu niye oynatmadın denilerek çırpınıp gideceğiz"

Olimpiyatlardaki başarıya karşın, "Futbolda neden geri kaldık?" sorusuna ise Kocaman "Futbol büyük bir pasta. Herkes kendi alanını büyütmeye çalışıyor. Diğer sporların üzerinde fazla baskı yok. Belki antrenman ve antrenör açısından belli standartlara geldiler. Bu aşamada kolay yol alabiliyorlar. Biz de bunu aşacağız" yanıtını verdi.

Türkiye Ligi'nin bu kadar naklen yayın bedeli eder mi sorusuna ise şu yanıtı verdi, "Çok spükülatif olacak ama, tam orada değiliz. Digitürk ailesi olarak bu kaliteyi ortaya çıkaracak neden sonuç ilişkisini düşünmemiz gerek. Bu konuda Federasyonlarla işbirliğine gidilmeli ve yaptırımlar yapılmalı. Çünkü bu kadar para veriyorsanız, ama verilen paranın karşılığının alındığını düşünmüyorum" yanıtını verdi.
"Löw, Rijkaard, Schuster, Aagones'i de beğenmediler"
"Fenerbahçe'nin önünde kimse duramaz"
Şampiyon olacaklarını vurgulayan Aykut Kocaman, "Avrupa'da ise, gruptan çıkmaya çalışacağız. Sonuna kadar kovalayacak kapasiteye sahibiz. 3 Temmuz'da bu kulübün belinden aşağısını kestiler. 24 Ağustos 2012'de TFF Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi'ne göndermedi. O dönemde sayın Koç ve Yıldırım kamuoyuna söylediler. Futbolcu grubunu karşılarına aldılar. Hem maddi hem manevi açıdan futbolcu grubunu yönetmenin zor olduğunu söylediler ve gitmek isteyenlere izin verdiler. Bir yıl sonra büyük isimler alındı. Bu Fenerbahçe'nin gücüydü. O travmatik ortamı Fenerbahçelilerin unutmamasını istiyorum. Burada ben olsam da olmasam da, Fenerbahçe'nin önünde kimse duramaz" ifadelerini kullandı.

(Ligtv.com.tr)