Doğru zamanda doğru yerde olmak

Video yükleniyor...

Dünyanın en prestijli futbol filmleri festivallerinden biri, Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenleniyor.
Her yıl New York’ta başlayan festival, sonraki aylarda farklı eyaletleri hatta kıtaları ziyaret ediyor ve binlerce kişi tarafından ilgiyle izleniyor.

New York Futbol Filmleri Festivali’nin ilk adımlarının hikayesi ise bir Hollywood filmine senaryo olabilecek kadar ilginç…
Rachel Markus, üniversite eğitimi için İngiltere’ye gittiğinde, dünyanın geri kalanının futbolu ile tanıştı. Futbol ile yaşayan Londra’da, çevresindeki futbol tutkunlarının arasında, bu coşkulu sevginin atmosferine giren Rachel, ülkesi Amerika’ya döndüğünde futbol sevdasını da beraberinde getirdi. Film endüstrisinde çalışmaya başladı.
Rachel’i sadece futbolun sahadaki oyunu değil, dünyanın her köşesinde yarattığı kültür de fazlasıyla etkilemişti. İşi filmlerdi, futbol kadar sevdiğini başka bir şey de futbol filmleriydi.

Greg Lalas, eski bir Amerika Futbol Ligi oyuncusu, milli futbolcu Alexi Lalas’ın kardeşi…
Profesyonel futbol kariyerini noktaladıktan sonra, Amerika futbol ligi MLS’in internet organizasyonu içinde baş editör olarak çalışmaya başladı.
Rachel ile Greg, 2009’un nisan ayında, Amerikalıların blind date adını verdiği, Türkçe’siyle, bir tanışma toplantısında karşı karşıya geldiler. İkisinin de ortak tutkusu olan futbol, kısa sürede aralarındaki görüşmenin tek konu başlığı oldu. Greg Lalas o günü şöyle anlatıyor:

“Rachel o gün çok heyecanlı görünüyordu. Konuşmaya başladığımızda konu hemen futbola geldi ve kısa sürede sanki yıllardır tanışıyor gibi sohbet etmeye başladık. Birbirimize futbolu, takımları, futbolcuları anlatıyorduk.”
O gün Greg ile Rachel birbirlerine, Amerika Birleşik Devletleri’nde futbol kültürüne ve futbol filmlerine ulaşmanın ne kadar zor olduğundan yakınırlarken, birden bir futbol filmleri festivali yapma fikri doğdu. İkili kolları sıvadı, 3 ay sonra, Haziran 2009’da ilk New York Futbol Filmleri Festivalini düzenlediler.
O günleri Rachel Markus şu sözlerle anlatıyor:

“4 gece için birer film bir de söyleşi akşamı planladık. Ne bekleyeceğimizi, nasıl bir tepkiyle karşılaşacağımızı bilmiyorduk. Mekanların parasını karşılayabilmek için ön bilet satışı yapıyorduk. Greg o gün bana ‘Gerekirse evimin salonunda yaparız ama yine yapacağız’ demişti. Ama gerek kalmadı, festival başlamadan önce tüm biletleri satıp, mekanların parasını ödemeyi başardık”

İlk festival o kadar büyük bir ilgi gördü ki, 3 ay sonra bu kez Washington’da ikinci kez düzenlendi. İki yıl sonra ise New York Futbol Filmleri Festivali Amerika dışına taştı; Hindistan, Londra ve Amsterdam’a turneye çıktı… Bugünlerde Endonezya’dan Almanya’ya kadar dünyanın pek çok ülkesinden aldıkları turne davetlerine yetişmeye çalışıyorlar. Hemen hemen tüm futbol filmlerinin Amerika prömiyeri New York Futbol Filmleri Festivalinde yapılıyor.

8-11 Nisan 2014 tarihleri arasında 6. New York Futbol filmleri festivalinde 11 film gösterildi, festivalin biletleri günler öncesinden tükendi, turneye hazırlanıyorlar…

Rachel Markus ve Greg Lala’ın, romantik bir ilişki ihtimali ile başlayan ilk görüşmesi, dünyanın en prestijli futbol filmleri festivalini yarattı. Bugün iki iyi arkadaş ve aynı zamanda iş ortağı oldular. Kendileri gibi futbola tutkun 3 iş arkadaşları ile birlikte, küçük bir gruptan büyük bir iş çıkarttılar. Son sözü de onlara bırakalım…

“Bizi en çok şaşırtan dünyanın ilgisi değil, New York’luların futbol filmlerine gösterdiği ilgi oldu. Biz ikimiz ve New York ile futbol filmleri için aynı açıklamayı yapabiliriz belki; doğru zamanda doğru yerde olmak…”