Cim Bom şampiyonluğa mecbur! Çünkü...

Cim Bom şampiyonluğa mecbur! Çünkü...
Galatasaray Kulübü için bu sezonki şampiyonluğun 4. yıldız dışında parasal bir önemi daha var.

UEFA Finansal Fair-Play Kriterleri gereğince geçen yıl 200 bin Euro para cezasına çarptırılan Galatasaray’ın 2016-17 sezonunda Avrupa kupalarına katılamama gibi bir risk ile karşılaşmaması adına gelirlerini katlaması gerekiyor.

Başarı ve gelir kalemleri de birbirine bağlı olduğu için Sportif A.Ş.’nin en az 30 milyon Euro kar ile dönemi kapatması şart. Nedenine gelince…

ZARAR SINIRI 50 MİLYON EURO...

Galatasaray Sportif A.Ş. 2012-13 ve 2013-14 sezonlarında yaklaşık 70 milyon Euro zarar ile dönemi kapattı. Ancak UEFA, kulüplerin 2 sezon sonunda maksimum 45 milyon Euro zarar rakamı açıklamasına müsaade ediyor. 5 milyon Euro’luk opsiyon ile UEFA’nın zarar sınırı 50 milyon Euro. Mali tablosunda 20 milyon Euro sapma olan Galatasaray, Mayıs 2014’te UEFA’dan 200 bin Euro para cezası aldığı için yönetmelik gereği mali tablosunu düzeltmesi adına sarı kırmızılı kulübe opsiyon tanındı.

Sportif başarı her kalemi etkiliyor

Şimdi Galatasaray’ın 2016-17’de bir ceza yaptırımı ile karşılaşmaması adına önümüzdeki yıl, yani 2015-16 sezonundaki mali tablosu hayati önem taşıyor. Galatasaray’ın futbol, yani Sportif A.Ş. gelirlerinin artması kısaca şampiyon olması şart. Bunu mali rakamlar ile de açıklayalım...

1-MAĞAZACILIK


Galatasaray şampiyon olduğu 2013-14 sezonunda 87 milyon TL mağazacılık geliri elde etmişti. Ancak geçtiğimiz sezon şampiyonluk kaçınca bu rakam 58 milyon TL’de kaldı. Bir de 4. yıldız rekabetini hesaba katan yönetim ürün satışından önemli gelir bekliyor.

2-LOCA VE BİLET SATIŞI

Sarı kırmızılılarda ilk kez loca ve VIP Koltuk geliri tamamı ile Sportif AŞ tablolarına yazılacak. Buradan da 70 milyon liralık bir rakam ile gelir otomatik artacak. Şampiyonluk halinde loca, VIP ve tribün bileti geliri artacak.

3- DEVLER LİGİ GELİRLERİ

Galatasaray için olmazsa olmaz bir kalem... Sarı kırmızılılar son 3 sezondur şampiyonlar ligi’ne direkt gittiği için 22 milyon Euro gelir elde etti. Ayrıca şampiyon olunması halinde Türkiye Futbol Federasyonu’ndan elde edilecek gelir kalemleri de yükselecek.

4-SPONSOR GELİRİ


Galatasaray’ın ana sponsoru Huawei ve Şampiyonlar Ligindeki maçlarda forma reklamı veren THY ile olan anlaşmaları sezon sonunda bitiyor. Şampiyon olunması halinde bu sponsorlar ile yeni sözleşmeler gündeme gelebilir.

Kaynak: Hürriyet