Bursaspor kongreye mi gidiyor? Ali Ay açıkladı!

Bursaspor kongreye mi gidiyor? Ali Ay açıkladı!
Bursaspor Kulübü Başkanı Ali Ay, kulübü, kendisi ve yönetiminden sonra göreve geleceklere temiz bir şekilde devretmek istediğini söyledi.

Bursa'daki yerel ve ulusal medya kuruluşlarının spor müdürleri ve muhabirleriyle Özlüce Tesisleri'nde bir araya gelen Ay, burada yaptığı konuşmada, şeffaf yönetim anlayışı gereği mevcut durumla ilgili kamuoyuna bilgi vermek istediklerini belirtti.

Başkanlık koltuğuna 19 Ocak 2016'da oturduğunu anımsatan Ay, transferden borç durumuna, kurumsallaşmadan gelir getirici projelere kadar pek çok konuyu kamuoyuyla paylaştıklarını ifade etti.

Her konuyu dile getirdiği için kendisine "ağlayan başkan" benzetmesinin yapıldığını, önceki yönetimlerin pek çok konuyu kamuoyuyla paylaşmadığını anlatan Ay, "Ben her şeyden önce vicdanen çok rahatım. Çünkü namuslu ve dürüst olmak, benim en başta önem verdiğim ilkelerimden bir tanesi. Bu işe girerken de önce bunu söyledik; namuslu ve dürüst yönetim." diye konuştu.

Ay, kulüp tüzüğüyle ilgili bir çalışma yaptıklarını ve yıl sonunda tüzük kongresi düzenlemeyi planladıklarını, bu tüzükte en önemsediği konunun yönetim kurulu üye sayısının 7'ye indirilmesi olduğunu belirterek, "Böyle gruplarda biliyorsunuz çalışan kişi sayısı 5 veya 6'dır. İlk önce tüzüğü gerçekleştirelim. Gelecek yıl mayıs ayında genel kurul yapma düşüncem var ama kesin değil. O zamanki duruma göre hareket edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Bu, güven tazeleme kongresi mi olacak, yani yeniden aday olmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna Ay, "Onu öyle anlayabilirsiniz çünkü ben başladığım hiçbir işi yarım bırakmam. Bunu özelikle belirtmek istiyorum. Bursaspor'u benden sonra gelecek yönetime temiz bir şeklide devretmek istiyorum. Çünkü ben hakikaten iyi bir Bursasporluyum." yanıtını verdi.

"Adaletin herkese eşit dağıtılmasını istiyorum"
Takımın iyi durumda olduğunu, ligde 4'üncü sırada yer aldıklarını ifade eden Ay, şöyle devam etti:

"Ben bu sezon en çok Gaziantepspor maçına üzüldüm. Orada haksız bir kırmızı kart ve penaltıyla takımımız 10 kişi bırakıldı. Bununla ilgili ben Merkez Hakem Kurulu ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ile görüştüm. Çok fazla şey istemiyorum, adaletin herkese eşit şekilde dağıtılmasını istiyorum. Ama bunun için lobileşmemiz lazım. Federasyon yönetiminde Mustafa Çağlar arkadaşımız var ama diğer kurullarda yok. Bir dahaki seçimlerde diğer kurullarda da bizim arkadaşlarımızın yer alması için çalışacağız. Çünkü Bursaspor şampiyon bir takım."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Ekim Cumartesi günü Bursa'da olacağını ifade eden Ay, "Sayın Cumhurbaşkanımızla randevu almaya çalışıyorum. Eğer görüşebilirsek kendisinden stadın isim hakkı sponsorluğuyla ilgili destek isteyeceğiz." şeklinde konuştu.

Ay, takımda çok iyi bir oyuncu grubuna sahip olduklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Transferde belki bazı hatalar yapmış olabiliriz ama ben oyuncularımdan memnunum. Hepsi çok iyi niyetli ve çok çalışıyorlar. Allah hepsinden razı olsun. Belki devre arasında 2-3 oyuncu alabiliriz ama tabii istediğimiz oyuncuları satabilirsek. Oyuncu satmadan almamız mümkün değil. Ben, bu takımın daha iyi futbol oynayıp ligi iyi bir yerde bitireceğine inanıyorum."

Kulübün mali durumu
Kulübün finansal yapılanmadan sorumlu asbaşkanı Fatih Pulat da mali yapı ve diğer konularda bilgi verdi.

Mali yapılanmayı hazırlarken önce diğer kurumları incelediklerini, şampiyon olmuş diğer 4 kulübün batık durumda olduğunu gördüklerini anlatan Pulat, Bursaspor'un da benzer durumlar yaşamaması için sağlıklı bir yapı kurmayı amaçladıklarını söyledi.

Pulat, kulübün şirketleşmesini çok önemsediklerini, bununla ilgili çalışmaları yıl sonuna kadar bitirmek istediklerini belirterek, "Şirketin halka arzıyla ilgili de bir düşüncemiz var. Çünkü buradan ciddi gelir beklenebilir. Camianın, taraftarların ve kamuoyunun, kulübün yabancıların eline geçmesi gibi bir endişesi var. Bu mümkün değil çünkü halka arz yüzde 25'i geçmeyecek. Bursa dışında yaşayanların da Bursalıların da bu pastadan bir dilim almasını istiyoruz. Bu çerçevede halka arz önemli." diye konuştu.

Kulübün, göreve geldiklerindeki borcunun 291 milyon 576 bin lira olduğunu hatırlatan Pulat, 8 aylık süreçte borcu 253 milyon liraya indirdiklerini, borçların yeniden yapılanması, kulübün yüksek faizden kurtulması için düşük faizli kredi konusunda başka bankalarla görüşme halinde olduklarına değindi.

Pulat, Bursaspor'un mali tablosunu düzeltmeye başlamasıyla artık kredi arayan değil bankaların uygun koşullarda kredi önerdiği bir kulüp haline geldiğini dile getirerek, çok yüksek faiz ödenen 70 milyon liralık bir kredinin kapatılması için 100 veya 120 milyon liralık bir kredi kullanmayı düşündüklerini anlattı.

Bankalara, kulübün gelecek 7 yıllık perspektifini, hedeflenen gelir ve giderlerini içeren bir mali tablo sunduklarını aktaran Pulat, "Bankalar sunduğumuz dosyayı çok beğendi. Bu yeni kredi ile borçlarımızı yeniden yapılandıracağız, yüksek faiz yükünden kurtulacağız, 7 yıl sonra borçsuz hale geleceğiz, bir miktar parayla yeni yatırımlar yapıp kulübe gelir getirici projeler yapacağız." şeklinde konuştu.

Pulat, göreve geldikten sonra bilançolarda yer almayan 120 milyon lira gibi bir vergi borcuyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Ana para borcu 34 milyon lira olan bu borçla ilgili hemen ilgili kurumlarla temasa geçtik. Bize vergi affından yararlanmamız halinde borcun yarısı olan 17 milyon liralık kısmı, belli bir ödeme planıyla ödeyebileceğimiz söylendi. Biz yaptığımız araştırmada, Trabzonspor'un yarısı yerine yüzde 22'si üzerinden anlaştığını öğrenince harekete geçtik. Yaptığımız pazarlıklar sonucu vergi borcunu 7 milyon lira gibi bir rakama düşürdük. Bunu da uzun vadeli bir program dahilinde ödeyeceğiz. Yani bilançolarda yer almayan bir önemli yükten de kulübü kurtardık. Bizden sonra Galatasaray, Fenerbahçe ve Eskişehirspor da aynı yöntemle borcunu yapılandırdı."