Bu oyuncular ne yapıyor?

Video yükleniyor...

Yıl boyunca futbol maçlarının hiç bitmediği Brezilya, dünyanın en sıkışık futbol takvimlerinden birine sahip. Eyalet ligleri, Ulusal ligler, Brezilya Kupası ve Kıta şampiyonları ile futbol Brezilya'da hiç bitmiyor.

2014 Dünya Kupası öncesi, zaten yoğun olan Brezilya ligleri maç trafiği daha da sıkışık bir hale geldi. Dinlenme ve antrenman yapma fırsatı kalmayan futbolcular isyan etti.

Aralarında Fenerbahçe'nin eski kaptanı Alex de Souza, Sao Paolo kalecisi Rogerio Ceni ve Corinthians'ın savunma oyuncusu Paulo Andre'nin de bulunduğu bir grup futbolcu, Common Sense Football Club adında bir oluşumla bir araya geldiler.

Alex de Souza, Brezilya'da yayın yapan bir gazeteye, Common Sense Football Club oluşumu hakkında verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:

"Brezilya'da oyuncuların yaşamadıkları, sadece oynadıkları söylenebilir. Bu takvim kimin işine yarıyor? Kimsenin. Taraftarlar, haftada 3 kez bilet parası ödeyemiyor. Gazeteciler çok yoğun çalışıyor. Bir oyuncu olarak diyebilirim ki, kazanmanın ve ya kaybetmenin önemi bu takvimde törpüleniyor."

Common Sense Football Club, Brezilya Futbol Federasyonu'na maç takviminin daha insancıl bir noktaya getirilmesi ve lig takvimi sisteminin yeniden düzenlenmesi için çağrıda bulundu. Futbolcuların bu çağrısına taraftarlar ve gazeteciler de destek verdi.

Brezilya Futbol Federasyonu'nun cevabı, 2015'ten önce herhangi bir düzenleme yapılamayacağı yönünde oldu.
Bu cevap futbolcuları tatmin etmedi, onlar da bir protesto planladılar. Brezilya Liglerinin 34. haftasında, tüm takımların maçın ilk düdüğünün ardından 1 dakika boyunca topa dokunmayacakları ve seslerini bu şekilde duyurmaya çalışacaklarını açıkladılar. Federasyon, böyle bir protestoya katılacak tüm futbolcuların hakemler tarafından sarı kart ile cezalandırılacağını açıkladı.

34. haftanın ilk maçı, Sao Paolo-Flamengo karşılaşmasıydı. Futbolcular sahaya "Federasyon'daki dostlar: Biraz Sağduyu" yazan bir pankartla çıktılar. Hakemlerin, protesto söz konusu olursa sarı kartına başvuracağını söylemesi üzerine Rogerio Ceni ile aralarında uzlaşma toplantısı vardı. Protestoya izin çıkmadı. Ancak, futbolcuların bir B Planı vardı.

Sao Paolo ve Flamengo'lu futbolcular kendi sahalarında bekleyip topu birbirlerine doğru göndermeye, karşılıklı paslaşmaya başladılar. 1 dakika boyunca, top iki rakip saha arasında gidip geldi.
Federasyon pes etti ve futbolcuların 1 dakika durma eylemine izin verdi. Liglerdeki tüm takımlar, maçın ilk dakikasını durarak geçirdiler.

Onların tek isteği, daha insanca bir futbol ligi... Brezilya Futbol Federasyonu uzlaşma yolunu açana dek protestolarını sürdürecekler.

Brezilya'da futbolcular, sadece kendileri için değil, Brezilya'daki tüm futbol bileşenleri için mücadele veriyorlar. Brezilya Futbol Federasyonu'nun tavrı, bu maçın uzun olacağı yönünde... Ancak bilmeleri gereken, futbolcular pes etmeyi ve yenilmeyi hiç sevmezler.