"Bu kupa beni mest ediyor"

"Bu kupa beni mest ediyor"
Türk futbolunun efsane teknik adamı Mustafa Denizli, 2014 Dünya Kupası'nı teknik adam gözüyle değerlendirdi. Brezilya'yı çeyrek finale taşıyan isim Neymar'ı ideal on bire almayan tecrübeli teknik adam, “Messi, Robben ve Benzema varken, Neymar ancak benim kadromda yedek olur” dedi. İşte Denizli'nin değerlendirmesi:

İspanya sürpriz değil
-İspanya'nın ilk turda elenmesi sizce sürpriz mi?
“Hayır, ne İspanya ne İngiltere ne de İtalya gibi parası çok, yıldızı bol ve seyirci ortalaması yüksek Avrupa ülkelerinin kupaya erken veda etmeleri benim için sürpriz.”
-Neden?
“İspanya, 5 yıldır Avrupa futboluna damgasını vurdu, bu sürede ezberlendi, sözün bittiği yerdeydi. Daha bir adım atacak yeri kalmamıştı. Çeyrek finale kalan Kosta Rika, Belçika, Hollanda, Fransa ve Kolombiya gibi ülkelere bakın daha fizikli oyuncular, sahayı daha geniş kullanan takımlar hepsi.”

NEYMAR'DA KİŞİLİK PROBLEMİ VAR
-Finali hangi takımlar oynar ve kupayı kim alır?
“Benim favorim Şili'ydi, Brezilya'ya elendiler ama nasıl, herkes gördü. Brezilya için iki faktör var, hem gül hem de diken. Birincisi seyircisi bize çok benziyor. İşler iyiyken destek oluyor, kötü gidince protestoya başlıyor. Bu en büyük dezavantajları. Neymar bunu kaldıramaz. Daha oyuncu karakteri oturmuş değil. Brezilya ise Neymar'a bağlı. Brezilya'daki farklı isim bence Hulk; çok değişik oynuyor. Neymar, Brezilya'da çok iyi bir başlangıç yaptı. Ama kişilik sorunu yaşıyor. Brezilya'da bulduğu serbestliği Barcelona'da henüz bulabilmiş değil.”
-Löw ve Almanya?
“Yeni bir şey yok, eski tas eski Almanya... Mesut Özil'i seyrediyorum. Neuer çok özel biri… Tecrübesi ve oyuna etkisiyle… Almanya'yı kupaya tek başına taşıyabilir, tabii Fransa engelini aşarlarsa.”
-Fransa'yı aşamazlar mı?
“Brezilya'nın yarıştığı alanda finale giden ayağa baktığınızda Fransa büyük atılım yapmış. Tahminlerin ötesinde. Ribery'nin yokluğu Benzema'yı daha bir öne çıkarmış. Takım olarak çok iyiler.”  
Kosta Rika'dan etkilendim
-Hollanda?
“Hollanda iki lale ile yürüyor; Sneijder ve Robben çok özel oyuncular. Kuyt çok yüksek karakter değil ama her eve lazım türünden. Takım oyununda her bölgede var. Tek handikapları çeyrek finalde çok bilinmeyen ama flaş çıkış yapan Kosta Rika ile oynayacak olmaları. Kosta Rika bu kupanın çıkış yapan dört takımından biri. Asıl santrforları sakat olmamış olsa, kupayı kazanırlar derdim. Ama; yine de her şey beklenebilir.”
-Arjantin?
“Messi  bu Dünya Kupası'nda Arjantin'e mecburdu. Hem kendi hem de takımı için önemli şeyler yapıyor. Final oynayabilir.”
-Peki hangi takımın başında olmak isterdiniz?
“Tabii ki kendi Milli Takımımın başında. Ama; Şili'ye bayıldım. Kosta Rika, Meksika ve Cezayir de mest etti beni. Hatta İran, kaybettiği iki maçı da kazanabilirdi. Beş oyuncum var bu takımda.”
Herrera korkak
- Meksika?
“Meksika daha yol alabilirdi ama herkesin 'çılgın' dediği teknik direktörleri Herrera korkak. Dos Santos'u, takımın hücumdaki en önemli adamını oyundan çok erken aldı. Skoru garantilemeden ben onu asla yapmazdım.”
-“Bu kupa mest ediyor” dediniz, nedir o memnuniyetiniz?
“Benim 30 yıl önce bu ülkede öne çıkardığım 'Hücum futbolu' teorisi, bugün Brezilya'da uygulanıyor. Maç başına gol ortalaması 2.8 gol, seyri en güzel kupa bu. İşte bu beni çok mutlu kılıyor.”

YUNANİSTAN'IN YÜKSELDİĞİ YERDE TÜRKİYE NE YAPMAZ Kİ?
- Türkiye, Brezilya'da ne yapardı?
“Ne yapmazdı ki? Çeyrek finaldeki takımlara bakınca insan Türkiye'nin eksiği ne diyor? Yunanistan'ın 2. tura yükseldiği bir kupada Türkiye ne yapmazdı ki? Hayal satmıyorum; 1954 Dünya ve 1996 Avrupa'yı sayma, onlar ilkti, tecrübesizdik. Ama katıldığımız 5 kupanın 3'ünde iz bırakmışız. 2000 Avrupa Şampiyonası'nda benimle çeyrek final oynadık. 2002'de Şenol Güneşle dünya üçüncüsü ve 2008'de Fatih Terimle Avrupa 3. sü olduk. Demek ki, bu tür turnuvalarda başarılı olacak gücümüz mevcut. Yeter ki, doğru seçimler olsun, doğru fikstür yapılabilsin.”

MUSTAFA DENİZLİ'NİN 11'İ
Neuer, Johnson, David luiz, Van Buyten, Diaz, Feghouli, Rodriguez, Sneijder, Robben, Messi, Benzema

YEDEKLER: Julio Cesar (Brezilya), Neymar (Brezilya), Shaqiri (İsviçre), Dos Santos (Meksika), Di Maria (Arjantin), Brahimi (Cezayir), Mesut Özil (Almanya), Kompany (Belçika), Balones (Kosta Rika)

"TÜRKİYE BÜYÜK PATLAMA YAPAR"
-Türkiye, 2016 Avrupa Şampiyonası'na kalabilir mi, katılırsa ne yapar?
“Aksini mi düşünüyorsun, tabii ki kalacak. Kimse asla başka bir hisse kapılmasın. Dünya Kupası'na katılamayan takımlar için bir sonraki şampiyona her zaman avantajdır. Kaldı ki, Milli Takımımızın başında Fatih Hoca gibi çok tecrübeli bir teknik adam var. Türkiye finallere kalır ve bugünden söylüyorum 2016'da çok büyük bir çıkış yapar. Bizim bu gücümüz var.”
-Ama Türk futbolunun hali ortada.
“Ben her zaman bu ülkede kazanacak 11'in olduğuna inanan biriyim. Bu ülkenin A Milli Takım seviyesinde futbolcu sorunu yok. Ayrıca Milli Takımı yöneticiler yapmaz. Hoca yapar. Ben Fatih Hoca'ya güveniyorum.”

Kaynak: Türkiye