"Biz kardeşiz dostum"

Video yükleniyor...

Ezeli rekabet derken neden arkasına ebedi dostluk tamlamasını ekleriz? Bunun cevabını, Merseyside derbisinin iki takımı, Everton ile Liverpool’un hikayesinde gizli sanırız.

Tarih, 17 Eylül 2012. Everton, Newcastle United ile karşılaşıyor. Maç öncesinde çok özel bir tören düzenleniyor. Hillsborough Faciası'nda hayatını kaybedenlerin ailelerinin verdiği hukuk mücadelesine destek amacıyla, iki takım futbolcuları orta yuvarlakta toplanıyor. Sahaya iki çocuk geliyor, biri Everton’un 9 numaralı formasıyla, diğer Liverpool’un 6. Stat hoparlörlerinden, o benim kardeşim, bana ağır gelmez anlamına gelen, He Ain’t Heavy, He’s My Brother adlı şarkı çalmaya başlıyor. Stattaki dev ekranda ise faciada hayatını kaybeden 96 kişinin fotoğrafları ve isimleri yansıyor. Tüm Godison Park tribünleri, biri Liverpool’lu, diğeri Everton’lı iki çocuğu alkışlıyor.

Liverpool eski belediye başkanı Steve Rotheram ve Liverpool efsanesi Kenny Dalglish tam da o günlerde, Hillsborough Aileleri Destek Grubu’nun hukuk mücadelesine finansal destek sağlamak için bir anma albümü piyasaya sunma hazırlıkları yapıyorlardı. Road to Anfield adlı parça seçilmişti.

Planlar değiştirildi. Everton’un seçimi, He Ain’t Heavy, He’s My Brother için çalışmalara başlandı.

Şarkı, Guy Chambers’in prodüktörlüğünde, Paul McCartney, Robbie Williams, Mel C, Gerry Marsden, Paul Heaton, Glenn Tilbrook’un da aralarında bulunduğu İngiliz müzisyenler, Kanadalı şarkıcı Leonard Cohen, komedyen John Bishop, Liverpool efsanelerinden Alan Hansen, Everton ve Manchester City’li eski futbolcu Peter Reid ve Manchester City’li eski futbolculardan Colin Bell’in de aralarında bulunduğu kalabalık bir grup tarafından seslendirildi.

Godison Park’taki biri kırmızı, diğeri mavili iki çocuğun fotoğrafının kapağına taşındığı albüm, 17 Aralık’ta piyasaya sürüldü ve 24 saat içerisinde 100 binden fazla satarak rekor kırdı.

Hikayeye son noktayı ise, şehrin mavi takımından geliyor. Everton’ın Godison Park’taki anma görüntüleri üzerine internete yorum yazan The Latchford adını kullanan Everton taraftarı şu ifadeleri kullanıyor:

"Biz kardeşiz dostum. Her ne kadar forma rengim mavi olsa da, kırmızılardan hiçbir farkım yok. Şunu bilin ki, tüm Everton, hukuk mücadelenizin arkasında ve asla yalnız yürümeyeceksiniz."