Her birini ayrı sevdiler

Video yükleniyor...

İnönü semalarına bir çok yıldız damga vurdu Türkiye dışından. Ancak siyah beyaz forma altında fileleri havalandıran afrika kökenli isimlerin yeri hep başkaydı Beşiktaş taraftarı için. Bu furyanın son temsilcisi Demba Ba, aklımıza da uzun ve görkemli bir listeyi getirdi.

Gordon Milne’in en çok eleştirildiği noktadır yabancı transferleri. Ancak İngiliz teknik adam 1988 yazında QPR’dan 22 yaşındaki Les Ferdinand’ı getirerek taraftara güzel de bir hediye sundu. 1 yıllığına kiralık gelen İngiliz forvet, ligde 14 gol attı. Kupa finali ilk maçında Fenerbahçe’ye attığı gol ise hala akıllarda. Beşiktaş’tan sonra ise Avrupa’nın en elit forvetlerinden birisine dönüştü.

Kaizer Chiefs’te gol rekorlarını alt üst ederek 1992 de Milne’in Beşiktaş’ına transfer oldu. Güney Afrika’lı oyuncu, çok yönlü kimliği ve çalışkanlığıyla etki yaratırken süratiyle de rakiplerini kolay eksiltiyordu. Beşiktaş’ın Daum’la yaşadığı şampiyonlukta kilit rol oynayan isimlerden biri olan Madida, ligde 3 sezonda 16 gole imza attı.

1994 Dünya Kupasının sihirli Nijerya kadrosunun en özel isimlerinden birisi olan Daniel Amokachi, 24 yaşında Everton’dan Beşiktaş’a geldi. Sürati, güçlü fiziği ve fuleleriyle taraftarı bir çok maçta mest eden Amokachi, 3 sezonda toplam 25 gole imza attı. Sık sakatlanması rakamlarını aşağıya çekse de özellikle bir çok derbide rakip takımların canını yaktı.

1998’de La Liga’da Compostela’dan takıma katılan bir başka Nijerya’lı Christopher Ohen ise Amokachi sonrası oldukça sönük kaldı. Beşiktaş’la 9 lig golüne imza atan Ohen beklentileri karşılayamadı.

Listenin en sıradışı isimlerinden birisi şüphesiz Pascal Nouma. Senegal asıllı Fransız forvet, PSG’de Kupa Galipleri kupası kazanıp Strasburg ve Lens’da kariyerini sürdüren bu sıradışı karakter, 29 yaşında Beşiktaş’ın yolunu tuttu. İlk sezonunda tam 18 gol atan Nouma taraftarın sevgilisi olurken saha içi ve dışındaki çılgınlıklarıyla da çok konuşuldu. Türkiye’yi evi gibi kabul eden ve bizden birisi olan Nouma, 100. Yıl şampiyonluğuna da 4 gollük katkı verdi ancak disiplin problemleri Türkiye’deki futbol kariyerinin sonu oldu.

Daha önce Valerenga’yla Beşiktaş’ın canını yakan ve adını ezberleten Gambiya asıllı Norveç’li John Carew, İnönü’de attığı 3 golden 5 sezon sonra 26 yaşında siyah beyaz formayı giydi. 1 sezon oynayan ve 13 gol atan Carew, ardından Lyon’la Avrupa macerasına devam etti.

2000’lerin başında Gençlerbirliği’yle göz dolduran Gine’li Süleyman Youla, Metz’ten Beşiktaş’a 2005 yazında geldi. Ligde 12 maç oynayabilen ve 2 gol atan Youla, kontraatağa yatkın futbolunu İstanbul’a taşıyamadı. Malmö deplasmanında yaptığı hat trick ise en çok hafızalara kazındığı maç oldu.

Marsilya’da gol kralı olup Fenerbahçe’de 15 gol atarak lige çabuk uyum sağlayan Mamadou Niang, Katar macerası sonrası 2012 ocağında İstanbul’a bu kez Beşiktaş formasıyla geri döndü. Senegalli, 10 lig maçında 3 gol atarken İnönü’deki son derbide eski takımı Fenerbahçe filelerini de havalandırdı..

Amokachi ve Ohen’den yıllar sonra bir başka Nijerya’lı forvet Michael Eneramo Beşiktaş formasını giydi. Geçen sezon başında takıma katılan Eneramo sadece 1 gol atarken kiralık olarak gittiği Karabük’te Beşiktaş’ı yakan isim oldu.

Listeye son eklenen isimse Chelsea’den transfer Senegal’li Demba Ba oldu. Avrupa’da fırtına gibi esen Ba, lig başlangıcını ise Osmanlı stadında gerçekleştirdi. Başkent’te iki nefis gol bir de enfes asist yapan Demba Ba, bu uzun listenin en görkemli performansına imza atmaya çalışacak..