Avrupa'da Napoli fırtınası

Avrupa'da Napoli fırtınası
İtalyan ekibi Napoli, bu sezon UEFA Avrupa Ligi'nde sergilediği performansla dikkati çekti.

Maurizio Sarri teknik direktörlüğündeki Napoli, şu anki formatına geçildiği 2009-2010'dan bu yana UEFA Avrupa Ligi gruplarında en skorer ve en iyi averaja sahip takım olmayı başardı.

Bu sezon D Grubu'nda 22 gol atan Napoli, 2014-2015 sezonunda 21 gol kaydeden Avusturya ekibi Salzburg'u geride bıraktı.

Napoli 19 gol averajıyla, UEFA Avrupa Ligi adıyla oynanmaya başladığı dönemden beri turnuvada bu alanda da zirvede yer aldı. İtalyan temsilcisi, 2010-2011'de Rus ekibi CSKA Moskova'nın 15 gol averajını geçti.

Grubu kayıpsız tamamlayan tek takım
Napoli, 12 grup arasında bütün maçlarını kazanan tek takım olma unvanını da elde etti.

Toplam 375 ve maç başına 2,60 golün kaydedildiği Avrupa Ligi gruplarında, Napoli 3,66 gol ortalamasına ulaşmayı başardı. Napoli'nin başarısında, 5 gol, 3 asistle Jose Callejon ve 5 gol 2 asistle Dries Mertens pay sahibi oldu.

Napoli'yi 16 golle İspanyol temsilcisi Athletic Bilbao takip etti. Alman ekibi Schalke 04 ise 15 golle 3. sırayı aldı. Beşiktaş'ın grubunda bulunan Sporting Lizbon 14, Lazio 13 golle sıralandı.

En az gol yiyenler
En çok gol atan Napoli, kalesinde gördüğü 3 golle grupların en az gol yiyen takımı olma başarısını Schalke 04 ve PAOK ile paylaştı.

Grupların en başarılı takımı Napoli'de kaleci Pepe Reina 3 maçta 1 gol yedi. İtalyan ekibinin diğer kalecisi Brezilyalı Gabriel ise 3 müsabakada kalesinde 2 gol gördü.

Bir üst tura lider olarak çıkan Schalke 04'te Alman file bekçisi Ralf Fahrmann, 6 maçta sadece 3 kez kalesini gole kapatamadı.

Yunan temsilcisi PAOK'ta kaleci Panagiotis Glikos 4 maçta 2 kez, İsveçli Robin Olsen ise 2 maçta bir defa topu ağlarında gördü.

Rusya'dan Krasnodar, Portekiz temsilcisi Braga ve Liverpool da dörder kezle en az gol yiyen takımlar arasında yer aldı.

En gollü maçlar
Napoli aldığı farklı skorlarla Avrupa Ligi'nin en farklı ve en gollü maçlarına imza atan takım oldu.

İtalyan temsilcisi ev sahibi olduğu Club Brugge ve Midtjylland maçlarını 5-0 kazanarak en farklı galibiyetlere ulaştı. Evinde oynadığı Legia Varşova maçını 5-2 kazanan Napoli, en gollü maçın da parçası oldu.

Athletic Bilbao, Partizan'a karşı ve Sporting Lizbon, Arnavut temsilci Skenderbeu önünde 5-1 galip gelerek en gollü maçlarda ikinci sırayı paylaştı.

Gol krallığı
Grup aşamasının en skorer futbolcuları, altışar golle Augsburg'dan Raul Bobadilla ve Athletic Bilbao'dan Aritz Aduriz oldu.

Avrupa Ligi 2015-16 sezonunda, 12 grupta oynanan 144 maç sonunda L Grubu'nu zirvede bitiren Athletic Bilbao'nun İspanyol forveti Aritz Aduriz ile yine aynı grubu ikinci bitirip bir üst tura çıkmayı başaran Augsburg'un Arjantinli futbolcusu Raul Bobadilla, 6 karşılaşmada rakip fileleri altışar kez havalandırdı.

Napoli'nin İspanyol futbolcusu Jose Callojen ve Belçikalı Dries Mertens, Schalke 04'ten Franco Di Santo, Tottenhamlı Erik Lamela, Partizan'dan Aboubakar Oumaru ve Sparta Prag'ın golcüsü David Lafata beşer golle Aduriz ve Bobadilla'yı takip etti. Türk temsilcileri arasında Fenerbahçeli Fernandao, 4 golle en golcü oyuncu olmayı başardı. Beşiktaş'ta Mario Gomez ve Cenk Tosun ikişer golle takımı adına en çok gol atan isimler oldu.

Asist sıralaması
Gol pasında liderliği dörder asistle Sporting Lizbonlu Gelson Martins, Tottenhamlı Son Heung-Min ve Saint-Etienneli Nolan Roux paylaştı.

Napoli'den Jose Callejon ile Omar El Kaddouri, Bragalı Rafa Silva, Sporting Lizbonlu Fredy Montero ve Lokomotiv Moskova'dan Oumar Niasse üçer asist yaptı.