Almanya'dan FIFA için kurtuluş planı

Almanya'dan FIFA için kurtuluş planı
Almanya Futbol Federasyonu Başkanı Wolfgang Niersbach, FIFA'da reforma gidilmesi için 10 maddelik plan açıkladı.

Niersbach, DFB üyelerine gönderdiği açık mektupta, yolsuzlukla suçlanan FIFA ile ilgili medyada yer alan haberlerin spor için çaba harcayan her amatör futbolcu gibi kendisini de "şoke" ettiğini belirtti. Niersbach, "Tüm şaşkınlığımıza rağmen ileriye bakılması lazım" ifadesini kullandı.

Futbolun, hayatın bir parçası olduğunu, futbolla duyulan yaşam sevincinin ve toplumdaki dostluğun yıkılmaması gerektiğini ifade eden Niersbach, oyun kurallarına uymayanların dışarıda tutulması için zamanın geldiğini kaydetti.

Açık mektupla FIFA'da bundan sonra yapılması gerekenlerle ilgili 10 maddelik plan sunan Niersbach, istifasını açıklayan FIFA Başkanı Sepp Blatter'in bunu geciktirmemesi gerektiğini ifade etti.

Yolsuzluk suçlamalarının aydınlatılması gerektiğini vurgulayan Niersbach, FIFA'daki önemli kurullara sadece güvenilir kişilerin seçilmesini istedi.

Niersbach, FIFA İcra Kurulu üyelerinin FIFA Kongresi tarafından seçilmesini talep ederek, FIFA Başkanı'nın görev süresinin Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nde olduğu gibi en fazla 12 yılla sınırlandırılmasını önerdi.

Dünya Kupası turnuvalarının ülkelere verilmesinin saydam hale getirilmesini isteyen Niersbach, organizasyonu düzenlemek isteyen aday ülkelerin işçi haklarını ve güvenlik standartlarını sağlaması gerektiğini belirtti.

Dünya Kupası'nın hangi ülkeye verileceğiyle ilgili seçim sisteminin gözden geçirilmesi ve para akımlarının kontrol edilmesini talep eden Niersbach, yeni seçilecek başkanın FIFA'da reform yapılması için görevlendirmesi gerektiği vurgusunu yaptı.

Niersbach, 10 maddelik önerilerini sıraladıktan sonra, "FIFA'ya olan güven kaybedildi. Süreç muhtemelen uzun sürse de bu güvenin yeniden kazanılması lazım" ifadelerini kullandı.