Almanya'da deprem!

Almanya'da deprem!
Almanya Futbol Federasyonu (DFB) Başkanı Wolfgang Niersbach’ın görevinden istifa ettiği açıklandı.

Almanya'nın 2006 FIFA Dünya Kupası ev sahipliği sürecinde kuşku uyandıran para transferlerinden dolayı üzerinde baskılar artan Niersbach, DFB’nin resmi internet sayfasından yaptığı açıklamada, DFB’yi ve başkanlık makamını koruma adına görevinden istifa ettiğini bildirdi.

Dünya Kupası’na başvuru yapılan ilk günden son gününe kadar bu olayın içinde olduğunu ve her zaman temiz, güvenilir ve düzgün bir şekilde çalıştığını belirten Niersbach, bu dönemde kendisine bağlı olan bölümlerle ilgili hiçbir şekilde kendisini suçlamayacağını kaydetti.

İddia edilen olaylara ve para akışlarına ilişkin herhangi bir bilgisi olmadığını savunan Niersbach, bundan dolayı bu olayın siyasi sorumluluğunu almanın kendisine ağır geldiğini ifade etti.

Niersbach, bundan sonra da olayların kapsamlı bir şekilde aydınlatılması için katkı vereceğini bildirdi.

Spiegel Dergisi'nin iddiasında, 2006 FIFA Dünya Kupası öncesinde Almanya'da kurulan başvuru komitesinin o dönem Adidas şirketinin yönetim kurulu başkanlığını yapan Robert Louis-Dreyfus aracılığıyla 4 üyenin oylarını satın almak adına FIFA'ya 6,7 milyon avro ödediğini öne sürülmüştü.

Louis-Dreyfus'un bu parayı 2006 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapılacak ülkenin karar verildiği 6 Temmuz 2000'den önce Almanya'nın başvuru komitesine gizli bir şekilde borç verdiği ifade edilmişti.  6,7 milyon avronun, Berlin'de planlanan ancak daha sonra iptal edilen FIFA açılış galasının giderleri için FIFA'nın Cenevre’deki hesabına ödendiği, daha sonra FIFA tarafından Louis-Dreyfus'un Zürih'teki hesabına gönderildiği iddia edilmişti.  2006 Dünya Kupası Organize Komitesinin başkanlığını yapan Franz Beckenbauer ve  Niersbach'ın ödemeden haberdar olduğu belirtilmişti.

Adidas şikretinin eski patronu Robert Louis-Dreyfus’a 6,7 milyon avronun ödendiğini bu yıl içinde öğrendiğini savunan Niersbach ise 2006 Dünya Kupası'nın ev sahipliği için FIFA İcra Kurulu'ndan 4 üyenin oylarını satın almak amacıyla 6,7 milyon avro rüşvet verildiği iddiasını reddetmiş, selefi Zwanziger ise DFB'nin 2006 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için başvuru ve organizasyon komitesine ödeme yapmakta kullanılmış gizli bir kasanın bulunduğunu öne sürmüştü.

Frankfurt Savcılığının talebiyle başlatılan soruşturma kapsamında da polis 3 Kasım’da DFB’nin Frankfurt Merkezi ile Niersbach ve eski DFB Başkanı Zwanziger'in evlerinde arama yapmıştı.