"Acilen Süper Lig A.Ş. kurulmalı"

Video yükleniyor...

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Süper Lig'in kaynak yönetiminin Kulüpler Birliği tarafından yapılmasının zamanı geldiğini, bir an evvel Süper Lig AŞ'nin kurulması için tüm kulüplerin mutabakat içinde olduğunu söyledi. 

Haliç Kongre Merkezi'de yapılan Kulüpler Birliği Vakfı toplantısının ardından açıklama yapan Gümüşdağ, Türkiye profesyonel liglerinin yayın hakları ve sponsorluk gelirleri dahil olmak üzere tüm gelir kaynak yönetimlerinin Kulüpler Birliği tarafından üstlenilmesi konusunu görüştüklerini söyledi.

"Dünyadaki örneklere tek tek bakıldığında Türkiye'de geç kalınmış bu sürecin bir an evvel başlaması lazım" diye konuşan Gümüşdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplantıya katılan tüm kulüp temsilcilerimizle mutlak bir mutabakat içindeyiz. Türkiye'de yayın ihaleleri ve sponsorluklar dahil tüm ticari kaynak yönetiminin yakın bir gelecekte mutlaka Kulüpler Birliği tarafından üstlenilmesi gerektiğine inanıyoruz. Tıpkı İngiltere Premier Ligi, Almanya Bundesliga, İtalya Serie A ve Fransa Ligue 1 gibi Süper Lig'in de kaynak yönetiminin Kulüpler Birliği tarafından yapılması zamanı gelmiştir. Dolayısıyla en kısa sürede Kulüpler Birliği Vakfı altında Süper Lig AŞ'nin kurulması gerekiyor. Bu şirketin tamamen şeffaf ve kurumsal sorumluluk ilkeleri içerisinde yönetilmesi, bağımsız bir denetim mekanizması tarafından denetlenmesi hedeflenmeli."

Konuyla ilgili önümüzdeki hafta Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'i ziyaret edeceğini belirten Gümüşdağ,  "Sonra da Sayın Spor Bakanımızı, Sayın Başbakanımızı ve Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret edeceğiz, bu konuyu kendilerine anlatacağız, arz edeceğiz" dedi.

Premier Lig ve Bundesliga yöneticileriyle İngiltere ve Almanya'daki işleyiş hakkında görüşeceklerini aktaran Göksel Gümüşdağ, bir sonraki toplantının, Süper Lig AŞ şirket yapılanması detaylarını tartışmak için 7 Nisan Salı günü yapılacağını söyledi. Gümüşdağ, "Süper Lig AŞ'nin bir evvel kurulması için hepimiz mutabakat içindeyiz. Hazırız ve bugün itibarıyla harekete geçmiş bulunmaktayız" ifadelerini kullandı. 

Yayın ihalesinin Kulüpler Birliği Vakfı tarafından yapılması gerektiğine inandıklarını dile getiren Gümüşdağ, "Dolayısıyla ikinci aşamasında da yayın gelirinin, 2017 yılındaki yayın ihalesinin 1-1,5 katı büyüyeceğine inanıyorum. Bugün havuz dağılımı ve diğer konularla ilgili konuşmadık. Öncelikle dünyada örnekleri olduğu gibi ilk önce yayın ihalesi, sponsorlukları ve pazarlamanın hepsinin Kulüpler Birliği Vakfı üzerinde oluşmasının ve 2017 yılında yayın ihalesinin Kulüpler Sirliği Vakfı tarafından yapılmasında mutabakat sağladık" diye konuştu.

Orman: "Kulüp olarak bu fikre katılıyoruz"
Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın beyan ettiği fikre katıldıklarını söyledi.

"Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok" diyen Fikret Orman, "Benzer modellerle Süper Lig AŞ'nin kurulması ve bu gelirleri kulüplerin yönetmesi üzerinde desteğimizi tamamıyla vereceğimizi söyledik. Toplantıda bulunan bütün kulüpler aynı fikirde oldu. Yavaş yavaş şekillenmeye başlar" ifadelerini kullandı.

Kulüp olarak gelirlerin ne kadar yükseleceği yönünde bir beklentiyle toplantıya katılmadıklarını vurgulayan Orman, "Böyle bir hesap içinde gelmedik. Katkı vermek istememizin nedeni bir hesaptan dolayı değil. Doğrusu budur diye katıldık. Yoksa 'buradan şu gelir, şöyle olur' diye gelmedik" diye konuştu.

Toplantıya mazeret bildiren Fenerbahçe ve Trabzonspor dışında tüm kulüplerin temsilcileri katıldı.