3 büyükleri devirmek yaramıyor!

Video yükleniyor...

Dünyanın neresinde, hangi ligde olursa olsun, büyük takımların birbirleriyle oynadıkları maçlar dışında aldıkları her yenilgi sürpriz olarak nitelendirilir ve günlerce konuşulur. Bu futbolun olmazsa olmaz kurallarından biridir.

Spor Toto Süper Lig Süleyman Seba Sezonunda, ligin ilk 5 haftasında üç büyük takımdan Galatasaray ve Fenerbahçe bu tarz sürpriz olarak nitelendirilecek birer yenilgi aldı. Galatasaray ligin yeni takımlarından Balıkesirspor’a, Fenerbahçe ise Akhisar Belediyespor’a karşı kaybetti. Peki Balıkesirspor ve Akhisar Belediyespor bu galibiyetlerin ardından 1 sonraki hafta hangi sonuçları aldı? Balıkesirpor Gençlerbirliği’ne, Akhisar Belediyespor da İstanbul Başakşehir’e kaybetti. Biz de Farklı Açı ekibi olarak bu konuyla ilgili bir analiz yapıp, kafalardaki soru işaretlerine bir nebze olsun son vermek istedik.

Türkiye’nin 3 büyüğüne karşı o hafta kazanan, Trabzonspor dışındaki takımlar bir sonraki hafta yüzde kaç kazanıyor yüzde kaç puan kaybediyor? Son 10 sezon ve geride bıraktığımız 5 haftayı kapsayan analizimizde ortaya çıkan sonuca geçmeden şu hatırlatmayı da yapalım. Analizimizde kısa olan milli maç araları değerlendirme içinde yer alırken, kupa ve hazırlık maçlarının fazlasıyla oynandığı devre arası nedeniyle 17. ve 18. haftayla, son hafta olduğu için 34. hafta maçlarnı değerlendirme dışında bıraktık.

Araştırmamıza döndüğümüzde karşımıza ilginç bir istatistik çıkıyor. Beşiktaş,Fenerbahçe ve Galatasaray’a karşı kazanan takımlar bir sonraki lig maçında yüzde 64 puan kaybederken, sadece yüzde 36’lık bir oranla maç kazanabiliyor. 2004-2005 sezonundan bugüne kadar söz konusu takımlar üç büyüklere karşı tam 128 kez sahadan galibiyetle ayrılırken,bir sonraki haftaysa 46 kez kazanabilmiş, 82 kezse sahadan ya yenilgiyle ayrılmış ya da berabere kalmış.

10 sezonluk periyotta İstanbul’un büyüklerine karşı kazandıktan sonra rehavete kapılmayıp sonraki hafta maç kazanan takımların başını 6’şar kez ile Bursaspor ve yeni adı İstanbul Başakehir olan İstanbul Büyükşehir Belediyespor çekiyor. Gaziantepspor,Kayserispor,Sivasspor 5’er kez, Eskişehirspor ve Antalyasporsa 4’er kez aynı başarıyı göstermeyi bilmiş.

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’a karşı kazanıp hemen akabinde kaybeden takımların başınıydasa Sivasspor geliyor. Yiğidolar son 10 yılda tam 8 kez ‘devlere karşı zafer kazanıp hemen sonraki haftaysa sahadan 3 puanla ayrılma başarısı gösterememiş.

Büyük takımlara karşı kazanmak tabiiki çok önemli, ancak bu araştırmadan çıkan sonuç, üç büyüklere karşı zafer elde edip, hafta boyunca tüm futbol kamuoyu tarafından konuşulan takımlar bir sonraki hafta aynı konsantrasyonu yakalamakta sıkıntı çekiyor ve bu da oynadıkları maçlar sonunda skorboardlara net olarak yansıyor..