1 yıl böyle geçti

1 yıl böyle geçti

Dünyada ve Türkiye'de sporda neleri konuştuk? İşte 2012'ye damgasını vuran olaylar...


9 Ocak:
FIFA ''yılın en iyilerini'' seçti. FIFA'nın İsviçre'nin Zürih kentindeki merkezinde düzenlenen ödül töreninde, yılın en iyi futbolcusuna verilen ''Altın Top'' ödülü, üst üste 3. kez Barcelona'nın Arjantinli futbolcusu Lionel Messi'nin oldu. Barcelona Teknik Direktörü Josep Guardiola ''yılın teknik direktörü'' seçilirken, ''yılın en iyi kadın futbolcusu'' unvanı Japon Homare Sawa'ya gitti. Yılın golüne verilen ''Puşkaş Ödülü'' ise Flamengo'ya attığı golle, Santos'da forma giyen Brezilyalı Neymar'ın oldu.

13 Ocak:
Fenerbahçe'nin efsanevi futbolcusu 1925 doğumlu Lefter Küçükandonyadis, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Küçükandonyadis, zatürre teşhisiyle Amerikan Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınmıştı.

29 Ocak:

Fenerbahçe, Spor Toto Süper Lig'de Mersin İdmanyurdu'nu 2-1 yenerek, lig tarihindeki 1000. galibiyetini elde etti. Profesyonel lig tarihinde en çok galibiyeti bulunan takım olan sarı-lacivertliler, 2011-2012 futbol sezonuna 986 galibiyet sayısıyla başlamıştı. Fenerbahçe, sezonun 23. haftasında sahasında Mersin ekibini 2-1 yenerek, bu sezon 23 maçta aldığı 14 galibiyetle 1000'e ulaştı.

31 Ocak:
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ile 1. Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ ve 2. Başkan Vekili Lütfi Arıboğan görevlerinden istifa etti. 27 Şubat'ta yapılmasına karar verilen Seçimli TFF Genel Kurulu'na kadar icra kurulu üyesi Hüsnü Güreli vekaleten başkanlığa getirildi.

1 Şubat:
Mısır'da El-Masri ve El-Ehli takımları arasında yapılan maç sırasında çıkan arbedede 74 kişi hayatını kaybetti.

7 Şubat:

FIBA Avrupa, taraftar ve uzmanlar tarafından yapılan oylama sonucunda, Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi (TKBL) takımlarından Galatasaray Medical Park'ın İspanyol oyuncusu Alba Torrens'in, Avrupa'da ''yılın en iyi kadın basketbolcusu'' olarak seçildiğini duyurdu.

12 Şubat:
2012 Afrika Uluslar Kupası şampiyonu, final maçında Fildişi Sahilleri'ni penaltı atışlarıyla 8-7 yenen Zambiya oldu.

27 Şubat:
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Seçimli Olağanüstü Genel Kurulu'nda, tek aday olarak seçime giren Yıldırım Demirören başkanlığa seçildi.

8 Mart:
Barcelonalı Lionel Messi, takımının UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Bayer Leverkusen'i 7-1 yendiği çeyrek final rövanş maçında attığı 5 golle, bir Şampiyonlar Ligi maçında 5 gol atan ilk futbolcu olarak tarihe geçti.

17 Mart:
Spor Toto Süper Lig'de, 2011-2012 sezonunun son derbisi Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynandı. Kadıköy'de yapılan karşılaşmada Fenerbahçe maça hızlı başlayarak, Sow ve Alex'in golleriyle bir anda skoru 2-0'a getirdi. Daha sonrasında ise Galatasaray dengeyi kurdu ve Elmander ve Hakan Balta ile goller bularak maçtan 2-2 eşitlikle ayrıldı.

1 Nisan:
İstanbul'da düzenlenen Basketbol FIBA Kadınlar Avrupa Ligi Sekizli Finali'nin üçüncülük maçında Fenerbahçe, Rusya'nın UMMC Ekaterinburg ekibine 75-68 yenilerek 4. oldu. Galatasaray Medical Park ise Rusya'nın Sparta&K Moskova Region takımını 73-71 yenerek 5. sırayı aldı.

2 Nisan:

Beşiktaş'ta teknik direktör Carlos Carvalhal dönemi sona erdi.

8 Nisan:
Galatasaray kalecisi Fernando Muslera, Spor Toto Süper Lig'de normal sezonda 90 dakika forma giydiği 32 maçın 16'sında kalesini gole kapatarak takımın efsane kalecileri Taffarel ile Mondragon'un başarılarını yakaladı. Uruguaylı kaleci, Manisaspor maçında takımının 3. golünü penaltıdan kaydetti. Fernando Muslera'nın da gol atmasıyla sarı-kırmızılı takımda bu sezon transfer edilen bütün oyuncular skora katkıda bulundu.

10 Nisan:
Bir süredir kanser tedavisi gören eski milli futbolcu ve teknik direktör Erdoğan Arıca, hayatını kaybetti.

11 Nisan:
Barcelona'nın Fransız futbolcusu Eric Abidal'e (32) karaciğer nakli yapıldı.

19 Nisan:
Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi Play-Off Final Serisi 4. maçında Galatasaray Medical Park'ı, 96-86 yenen Fenerbahçe, seride durumu 3-1 yaparak, 2011-2012 sezonunun şampiyonu oldu.

24 Nisan:
FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır, Barcelona ile Chelsea arasındaki UEFA Şampiyonlar Ligi yarı final rövanş maçını yönetti. Karşılaşma 2-2 sona ererken, ilk maçı 1-0 kazanan Chelsea finale yükseldi.

27 Nisan:
NBA'de normal sezon tamamlandı. Chicago Bulls ile San Antonio Spurs, konferanslarını lider tamamladı.

29 Nisan:
Basketbolda Beşiktaş Milangaz, FIBA Eurochallange Kupası finalinde Fransız ekibi Elan Chalon takımını 91-86 yenerek şampiyon oldu.

1 Mayıs:
Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, UEFA'nın Beşiktaş Kulübü'nü mali konularla ilgili Kontrol ve Disiplin Komitesi'ne sevk etmesi nedeniyle, UEFA merkezinde savunma yaptı. UEFA Disiplin Komitesi, Beşiktaş'a ertelemeli olarak 2 yıl UEFA organizasyonlarına katılmama cezası verdi. Siyah-beyazlı kulübün, 5 yıl içinde UEFA kurallarını ihlal etmesi halinde cezanın uygulamaya konulacağı açıklandı.

3 Mayıs:
Eredivisie'nin 33. haftasında VVV-Venlo'yu 2-0'la geçen Ajax, bitime bir hafta kala şampiyonluğunu ilan etti.
La Liga'nın 36. haftasında, deplasmanda Athletic Bilbao'yu 3-0 yenen Real Madrid, şampiyonluğunu ilan etti.

5 Mayıs:
Türkiye Futbol Federasyonu ve Galatasaray Kulübü'nün eski başkanı Prof. Dr. Ali Uras hayatını kaybetti.

6 Mayıs:
Bundesliga'da oynanan 34. ve son hafta karşılaşmaları sonrasında, daha önce şampiyonluğunu ilan eden Borussia Dortmund kupasını aldı.
- Tekerlekli Sandalye Basketbol Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde Galatasaray, Alman rakibi Lahn Dill'e 79-65 yenilerek, ikinci oldu.
Serie A'da 2011-2012 sezonu şampiyonluğunu Juventus kazandı.

9 Mayıs:

UEFA Avrupa Ligi final maçında Athletic Bilbao'yu Falcao (2) ve Diego'nun golleriyle 3-0 yenen Atletico Madrid, ligde üst üste 12. maçını kazanarak, kupanın sahibi oldu.

11 Mayıs:

Spor Toto Süper Final Şampiyonluk Grubu'nda Beşiktaş ile 1-1 berabere kalan Trabzonspor, ligi 3. sırada tamamlayarak, UEFA Avrupa Ligi'ne katılmaya hak kazandı.

12 Mayıs:
Spor Toto Süper Final Avrupa Ligi Grubu 6. ve son hafta maçında deplasmanda İstanbul Büyükşehir Belediyespor'u 4-0 yenen Bursaspor, grubu lider tamamladı. Bursaspor, Ziraat Türkiye Kupası finalinde, Süper Lig'i ilk 2 sırada bitirmeyi garantileyen Fenerbahçe ile karşılaşacağı için, statü gereği, Süper Final Şampiyonluk Grubu'nu 4. sırada bitiren Beşiktaş, Avrupa Ligi Grubu birincisiyle baraj maçı oynamadan, yeni sezonda UEFA Avrupa Ligi'ne gitme hakkını kazandı.

Spor Toto Süper Lig'de 2011-2012 sezonu şampiyonu Galatasaray oldu. Süper Final Şampiyonluk Grubu'ndaki 6. ve son maçta deplasmanda Fenerbahçe ile golsüz berabere kalan sarı-kırmızılı takım, 18. kez şampiyonluğa ulaştı. Karşılaşmanın ardından Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'na olaylar çıktı. Galatasaray, şampiyonluk kupasını soyunma odasında alma teklifini kabul etmedi. Çıkan olaylara karıştığı gerekçesiyle 47 kişi gözaltına alındı.

13 Mayıs:
İngiltere Premier League'de büyük heyecana sahne olan şampiyonluk yarışında, son dakikalarda bulduğu gollerle Queens Park Rangers'ı 3-2 yenen Manchester City ipi göğüsledi.

Basketbolda THY Avrupa Ligi finalinde Rusya'nın CSKA Moskova takımını son saniyede Printezis'in attığı basketle 62-61 yenen Yunanistan'ın Olympiakos takımı, şampiyon oldu.

14 Mayıs:
Hollandalı futbolcu Ruud Van Nistelrooy, faal futbol kariyerini sonlandırdığını açıkladı.

16 Mayıs:
Ziraat Türkiye Kupası finalinde Bursaspor'u 4-0 yenerek 5. kez kupanın sahibi olan Fenerbahçe, en son 1982-83 sezonunda müzesine götürdüğü kupayı, 29 yıl aradan sonra kazanarak hasretine son verdi.

18 Mayıs:

- Yelken Finn sınıfında Alican Kaynar, 2012 Londra Olimpiyatları için vize aldı.

20 Mayıs:
Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde İngiltere'nin Chelsea takımı şampiyonluğa ulaştı. Finale Almanya'nın Bayern Münih takımıyla karşılaşan Chelsea, normal süresi ve uzatma bölümü 1-1 sonuçlanan maçta, rakibini penaltı atışlarıyla geçerek kupaya uzandı.

Fenerbahçe Kulübü Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda, seçime tek aday olarak giren Aziz Yıldırım, 5 bin 269 oy alarak yeniden kulübün başkanı seçildi. Sarı-lacivertli kulübe ilk kez 15 Şubat 1998'de başkan seçilen Yıldırım, geçen 14 yılı aşkın sürede 10. kez genel kuruldan başkan olarak çıktı. Ali Koç, Nihat Özdemir, Murat Özaydınlı, Cihan Kamer, Vedat Olcay ve Serhat Çeçen, Yıldırım'ın yeni yönetim kurulunda yer almadı.


21 Mayıs:
Ligue 1'de şampiyon, sezonun son haftasında Auxerre ile oynadığı karşılaşmayı 2-1 kazanan Montpellier oldu.

31 Mayıs:
Milli futbolcu Emre Belözoğlu, Madrid'de sağlık kontrolünden geçtikten sonra Atletico Madrid Kulübü ile 2 yıllık sözleşme imzaladı.

6 Haziran
Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından düzenlenen Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi'nin play-off final serisi ikinci maçında Beşiktaş'ı 81-60 yenen Galatasaray, seride durumu 3-0 yaparak, şampiyon oldu.

8 Haziran
Ukrayna ve Polonya'nın ev sahipliği yaptığı Avrupa Futbol Şampiyonası'nda İspanya, İtalya'yı 4-0 yenerek üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu. İspanya, 2008 Avrupa Şampiyonluğu, 2010 Dünya Kupası ve 2012 Avrupa Şampiyonluğunu kazanarak üst üste 3 büyük turnuvada şampiyon olan ilk takım unvanını elde ederek tarihe geçti. İspanya'nın teknik direktörü Del Bosque, hem Dünya Kupası hem de Avrupa Şampiyonluğu yaşayan tarihteki ikinci teknik adam oldu. Gol kralına verilen Altın Ayakkabı ödülünü, İspanyol Fernando Torres aldı.

11 Haziran
Beko Basketbol Ligi play-off final serisi 6. maçında Anadolu Efes'i 80-76 yenen Beşiktaş Milangaz, seride durumu 4-2 yaparak 2011-2012 sezonunu şampiyon tamamladı.

12 Haziran:
Türkiye Süper Lig Profesyonel Futbol Kulüpleri Vakfı'nın olağan genel kurulunda, Eskişehirspor Kulübü Başkanı Halil Ünal başkanlığa seçildi.

22 Haziran:
Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) finalinde Oklahoma City'yi 121-106 yenerek, seride 4-1 öne geçen Miami Heat, 2012 sezonunun şampiyonu oldu.

A Milli Bayan Voleybol Takımı, Dünya Grand Prix'si 3. ayak ilk maçında Güney Kore'yi 3-1 yendi.


29 Haziran:
Basketbol FIBA Kadınlar Olimpiyat Elemeleri'nde Türkiye, Arjantin'i 72-58 yenerek, tarihinde ilk kez olimpiyatlara gitmeye hak kazandı. Elemelerde Hırvatistan ise Kanada'yı 59-56 yenerek 2012 Londra Olimpiyatları'na katılmaya hak kazandı.


2 Temmuz:
Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, ''örgüt kurmak'', ''şike yapmak ve teşvik primi vermek'' suçlarından 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın ''spor müsabakalarının sonucunu etkilemek amacıyla Türkiye Profesyonel Süper Ligi'nde şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönettiği''nin belirlendiğini bildirdi.

Kararla tahliyesi kararlaştırılan Aziz Yıldırım'a, toplamda 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Mahkeme eski Fenerbahçe Alt Yapı Koordinatörü Cemil Turan ve teknik direktör Bülent Uygun'u 11 ay 7 gün, futbolcu Gökçek Vederson'u 5 ay hapis cezasına çarptırdı. Fenerbahçe Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Şekip Mosturoğlu'nun 1 yıl 10 ay 14 gün, yine yönetim kurulu üyesi İlhan Ekşioğlu'nun 3 yıl 1 ay 15 gün ve Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz'ın 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırılmasına karar veren mahkeme, eski Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı ve eski Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu'yu da 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı.

5 Temmuz:

Brezilya kulübü Corinthians, Güney Amerika'nın en büyük kupası sayılan Copa Libertadores'te ilk şampiyonluğuna ulaştı.

9 Ağustos:

Fenerbahçe'nin eski futbolcusu ve teknik direktörü Erol Togay, hayatını kaybetti.

12 Ağustos
Galatasaray, Fenerbahçe'ye karşı oynadığı TFF Süper Kupa karşılaşmasını 3-2 kazanarak sezona kupa ile başladı. Erzurum'da yapılan karşılaşmada Galatasaray'a kupayı getiren golleri 19 ve 58. dakikalarda Umut Bulut ve 90. dakikada Selçuk İnan atarken, Fenerbahçe'nin gollerini 45+2. dakikada Alex, 65. dakikada Kuyt kaydetti.
Galatasaray'a kupasını TFF Başkanı Yıldırım Demirören verdi

13 Ağustos:
Bundesliga şampiyonu Borussia Dortmund'u 2-1 yenen geçen sezonun kupa finalisti Bayern Münih, Süper Kupa'yı müzesine götürdü.


25 Ağustos:
İngiltere Premier Lig takımı Liverpool, La Liga takımı Real Madrid'de forma giyen milli futbolcu Nuri Şahin'i bir yıllığına kiraladığını açıkladı.
UEFA Şampiyonlar Ligi play-off turu rövanş maçında Rusya'nın Spartak Moskova takımı ile 1-1 berabere kalan Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi'nden elendi. Fenerbahçe, yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam edecek.

30 Ağustos:
UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2012-2013 sezonu grup maçlarının kura çekimi yapıldı. Monaco'da gerçekleştirilen kura çekimine 3. torbadan katılan Galatasaray, (H) Grubu'nda İngiltere'den Manchester United, Portekiz'den Braga ve Romanya'nın Cluj takımlarıyla eşleşti.

31 Ağustos:
UEFA Avrupa Ligi'nde 2012-2013 sezonu grup maçlarının kura çekimi yapıldı. Monaco'da gerçekleştirilen kura çekimine 2. torbadan katılan Fenerbahçe, (C) Grubu'nda Fransa'dan Olympique Marsilya, Almanya'dan Borussia Mönchengladbach ve Güney Kıbrıs Rum kesiminden AEL Limassol takımlarıyla eşleşti.

Milli futbolcular Arda Turan ve Emre Belözoğlu'nun da forma giydiği İspanya'nın Atletico Madrid takımı, İngiltere temsilcisi Chelsea'yi 4-1 yenerek, UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu.

7 Eylül:

Türkiye, 2014 Dünya Kupası elemeleri (D) Grubu'ndaki ilk maçında deplasmanda Hollanda'ya 2-0 yenildi.


10 Eylül:
A Milli Futbol Takımı, 2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri (D) Grubu'nda Estonya ile yaptığı maçı 3-0 kazanarak, ikinci karşılaşmasında ilk puanını elde etti.


1 Ekim:
Fenerbahçe Futbol Kulübü, Brezilyalı kaptanı Alex de Souza ile yollarını ayırdı.

12 Ekim:
2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri (D) Grubu 3. maçında Türkiye, Romanya'ya 1-0 mağlup oldu.

16 Ekim:
2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri (D) Grubu maçında Türkiye, deplasmanda Macaristan'a 3-1 yenildi.


27 Ekim:
Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Japonya'da düzenlenen Kıtalararası Kupa final maçında evsahibi ekip Miyagi Max'ı 67-48 yenerek, üst üste ikinci, toplamda dördüncü kez şampiyon oldu.

14 Kasım:
A Milli Futbol Takımı'nın Danimarka ile oynadığı, 89 yıllık tarihindeki 500. maç, 1-1 sona erdi.

22 Kasım:

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi (C) Grubu maçında deplasmanda Olympique Marsilya'yı 1-0 yendi. Sarı-lacivertliler aldığı bu önemli galibiyetle, puanını 13'e yükselterek son maçlar öncesi lider olarak gruptan çıkmayı garantiledi.

5 Aralık:

Futbolda, Avrupa Şampiyonlar Ligi E, F, G ve H gruplarında 6. ve son maçların tamamlanmasının ardından gruplarında ilk 2 sırada yer alan takımlar, ikinci tura yükseldi. Grubunu üçüncü sırada bitiren ekipler ise yollarına UEFA Avrupa Ligi'nde devam edecek. H Grubu'nda yer alan Galatasaray, son maçında Portekiz'in Braga takımını deplasmanda 2-1 yenerek, Manchester United'ın ardından grubunu ikinci sırada yer aldı ve ikinci tura çıktı.